«Case study» η διαφθορά στο ελληνικό σύστημα υγείας

«Case study» η διαφθορά στο ελληνικό σύστημα υγείας

Ο...φόβος του ελέγχου φυλάει τη συνταγογράφηση 

«Case study» η διαφθορά στο ελληνικό σύστημα υγείας
Το...όργιο της διαφθοράς και της σπατάλης δημοσίου χρηματος που λάμβανε χώρα τα τελευταία χρόνια στο σύστημα υγείας της χώρας μας, ιδίως στα δημόσια νοσοκομεία, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαφθορά (European Healthcare Fraud and Corruption Network, EHFCN) με την ευκαιρία της 10ης Διάσκεψης του οργανισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του EHFCN, Paul Vincle, το 30% της δαπάνης για την υγεία στα ευρωπαϊκά κράτη αφορά υπερβάσεις, σπατάλη και διαφθορά, ωστόσο ''πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό της εθνικής δαπάνης κάθε κράτους που πρέπει να εκλείψει, να αφαιρεθεί, διότι δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολιτες'' όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαφθορά σε σημερινη συνέντευξη τύπου. 

Αναφερόμενος στην ελληνικη πραγματικότητα ο κ. Vincle μίλησε για αποζημιώσεις από ασφαλιστικούς φορείς σε ασθενείς που ουδέποτε νοσηλεύτηκαν, για εξετάσεις και για επεμβάσεις που ουδέποτε έκαναν, για φάρμακα που ουδέποτε έλαβαν. Ενδεικτικό της ασυδοσίας είναι σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός οτι στην Ελλάδα συνταγογραφούνται οι ίδιες συνταγές για φάρμακα με την Ισπανία, η οποία έχει πληθυσμό 5 φορές μεγαλύτερο από αυτόν της χώρας μας! 

Κλείσιμο
Περιγράφοντας τις δράσεις του Οργανισμού του, ο γενικός διευθυντής υπογραμμισε ωστόσο ότι η διαφθορά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ότι δυστυχώς δεν γνωρίζει σύνορα και ότι παρατηρειται σε όλα τα συστήματα υγείας των χωρων της Ευρωπης. ''Ελπίζουμε ότι αυτη η επετειακή διάσκεψη του Οργανισμού για τη Διαφθορά, μέσα από την αποτύπωση πρακτικών διαφθοράς αλλά και καλών πρακτικών, θα βοηθήσει και την Ελλάδα'' είπε ο αξιωματούχος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε μία καλή πρακτική που έχει υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία η Ελλάδα, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. ''Η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, και για τη διαφθορά αλλά και για τις καλές πρακτικές που εφήρμοσε. Παρακολουθούμε την πορεία της με μεγάλο ενδιαφέρον'' είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του EHFCN. 

Ο...φόβος του ελέγχου φυλάει τη συνταγογράφηση 

Τα οφέλη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρέθεσε με τον πιο λιτό τρόπο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός, λέγοντας πως ο πρόσφατος έλεγχος των απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδη μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδωσε απτά αποτελέσματα: ''από το καλοκαίρι και μετά που δόθηκαν στους γιατρούς οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογραφηση εξετάσεων έχει μειωθεί η συνταγογράφηση, και συνεπώς η δαπανη, των συγκεκριμένων εξετάσεων κατά 25%!''.

Ανάλογη δραστική μείωση καταγραφεται και στη δαπάνη για φάρμακα: ''το πρώτο εξάμηνο του 2014 η μέση μηνιαία υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης για φαρμακα ήταν 21 εκατ. ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο η υπέρβαση της δαπάνης έπεσε σε 6 εκατ. ευρώ τον μήνα'' είπε ο κ. Κοντός. '' Σε μία οικονομική συγκυρία, όπου οι πόροι δεν περισσεύουν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κάθε ποσό το οποίο διατίθεται για υπηρεσίες υγείας να αξιοποιείται ουσιαστικά και να κατευθύνεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και όχι να «μπαίνει» στις τσέπες επιτήδειων'' κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης