Πώς θα «αναστηθεί» το κέντρο της Αθήνας - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Πώς θα «αναστηθεί» το κέντρο της Αθήνας - Τα σχέδια της κυβέρνησης

Προκειμένου να ανακάμψει η επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο προτείνεται, μεταξύ άλλων, να ενταχθεί ειδικά το κέντρο της Αθήνας στις υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές της χώρας ώστε να τύχει μεγαλύτερης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια

Πώς θα «αναστηθεί» το κέντρο της Αθήνας - Τα σχέδια της κυβέρνησης
«Πλατεία Αμερικής, Φυλής διαμέρισμα 2ου, 70 τ.μ., ανακαινισμένο πωλείται με τιμή 25.000 ευρώ, συζητήσιμη. Πατήσια, Άγιος Λουκάς, διαμέρισμα 80 τ.μ., 3ου, με αποθήκη, πωλείται 32.000 ευρώ, τιμή συζητήσιμη. Μεταξουργείο, Άγιος Παύλος, διαμέρισμα 3ου διαμπερές σε καλή κατάσταση, τιμή 36.000 ευρώ, συζητήσιμη».

Μία απλή ματιά στις δημοσιευμένες αγγελίες αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι στις περιοχές του κέντρου, όπου τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν την κρίση, οι αξίες των σπιτιών κινούνται σε... εξωπραγματικά μειωμένα επίπεδα. Αυτό ακριβώς το «καθεστώς» θα επιχειρήσει να ανατρέψει το άκρως φιλόδοξο Σχέδιο Ολοκληρωμενης Αστικής Παρέμβασης, για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, το οποίο θεσμοθετείται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης και πρόκειται στη συνέχεια να αποσταλεί προς υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς.

Στο πολυσέλιδο ΣΟΑΠ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Άγιος Παύλος, με προτάσεις για οριζόντια μέτρα στήριξης. «Από τη θεωρία ωστόσο στην πράξη φαίνεται ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος», ανέφεραν σχετικά στελέχη της αγοράς στο www.newmoney.gr, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Πολιτείας (πολλές από τις οποίες έχουν γίνει στο παρελθόν χωρίς να βρούν το δρόμο της υλοποίησης κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική). Τώρα τα μέτρα που φιλοξενούνται στο ΣΟΑΠ είναι μεν- αντικειμενικά- ενδιαφέροντα, ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσο θα υλοποιηθούν: Μεταξύ αυτών, τα πρόστιμα σε όσους εγκαταλείπουν στην τύχη τους τα κτίρια ιδιοκτησίας τους, η παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες που επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης με την ιδιότητα του επιχειρηματία ή του κατοίκου, τα μειωμένα δημοτικά τέλη σε συγκεκριμένες περιοχές ή για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα ώστε να μην καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια, η δημιουργία στο δήμο Αθηναίων ολοκληρωμένου μόνιμου μηχανισμού «άμεσης επέμβασης» για την αντιμετώπιση προβλημάτων οπτικής ρύπανσης (γκράφιτι, αφίσες κ.τ.λ.) με προτεραιότητα σε μνημεία και σημαντικά κτίρια και κατασκευές. Προκειμένου να ανακάμψει η επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο προτείνεται, μεταξύ άλλων, να ενταχθεί ειδικά το κέντρο της Αθήνας (η περιοχή που καλύπτει το ΣΟΑΠ ή ευρύτερη) στις υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές της χώρας ώστε να τύχει μεγαλύτερης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια.

Κλείσιμο
Η αγορά ακινήτων

Ειδικότερα, για την τόνωση της αγοράς ακινήτων του κέντρου, σε επίπεδο φορολογίας, προτείνονται, πέραν της αναπροσαρμογής προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών, η μη επιβολή στο κέντρο ή σε ιδιαίτερα προβληματικές ζώνες ειδικών επιβαρύνσεων (όπως πχ. η πρόβλεψη για απόδοση του ΦΜΑΠ εντός 3ετίας από την έκδοση άδειας οικοδόμησης), η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών από φόρους στα ακίνητα με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε περιοχές στις οποίες θα προωθηθούν οργανωμένα προγράμματα αστικής αναγέννησης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης