Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Εφυγε η Λίνα Κάσδαγλη
Πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 88 χρονών η Λίνα Κάσδαγλη, ποιήτρια και μεταφράστρια. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 3 μ.μ., από το Β Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Λίνα Κάσδαγλη γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1921από γονείς εκπαιδευτικούς. Φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ έμαθε και την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο διδασκαλίας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μετάφραση και με την επιμέλεια βιβλίων. Με τη λογοτεχνία πρωτοασχολήθηκε στο
Πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 88 χρονών η Λίνα Κάσδαγλη, ποιήτρια και μεταφράστρια. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 3 μ.μ., από το Β Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Λίνα Κάσδαγλη γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1921από γονείς εκπαιδευτικούς. Φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ έμαθε και την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο διδασκαλίας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μετάφραση και με την επιμέλεια βιβλίων. Με τη λογοτεχνία πρωτοασχολήθηκε στο πλαίσιο της Διάπλασης των Παίδων (με το ψευδώνυμο Ροζελάντια), στις δραστηριότητες της οποίας συμμετείχε από νωρίς. Το 1943 πρωτοεμφανίζεται με τη δημοσίευση ενός ποιήματος του Ch. Peguy στη Νέα Εστία, όπου δημοσίευσε ένα χρόνο αργότερα και πρωτότυπους στίχους της. Το 1952 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο Ηλιοτρόπια. Εκτός από τη Νέα Εστία, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Παλμός, Ο Στάχυς και Εποχές, Τα Νέα Ελληνικά. Έργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα βουλγαρικά. Ήταν επί πολλά χρόνια υπεύθυνη του περιοδικού του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών (Η Οδηγός), όπου υπέγραφε την πολύ επιτυχημένη στήλη επικοινωνίας με τις νεαρές αναγνώστριες με την υπογραφή Θεία Νεραντζούλα.
Έλαβε επίσης μέρος σε επιτροπές για τη σύνταξη σχολικών βιβλίων (υπουργείο Παιδείας, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα Εμμ. Χ. Κάσδαγλη με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.
Εκδήλωσε την αντίθεσή της στη χούντα υπογράφοντας το κείμενο διαμαρτυρίας δεκαοκτώ συγγραφέων, τον Απρίλιο του 1969, μαζί με τους Μιχαέλα Αβέρωφ, Αλέξανδρο Αργυρίου, Θανάση Βαλτινό, Γιώργο Γεραλή, Ιάσονα Δεπούντη, Λιλή Ιακωβίδη, Παντελή Καλιότσο, Νίκο Κάσδαγλη, Φώντα Κονδύλη, Αλάξανδρο Κοτζιά, Μένη Κουμανταρέα, Κωστούλα Μητροπούλου, Ρόδη Ρούφο, Κώστα Ταχτσή, Καίη Τσιτσέλη και Θ.Δ. Φραγκόπουλο, καθώς και με τη συμμετοχή της στη συλλογική έκδοση Δεκαοκτώ κείμενα (1970) που επακολούθησε. Πρόκειται για το πρώτο αντιστασιακό βιβλίο, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1970. Κείμενά του μεταφράστηκαν αμέσως σε άλλες γλώσσες και δημοσιεύθηκαν στον ξένο Τύπο, ενώ κυκλοφόρησε αγγλική έκδοση ολόκληρου του τόμου δύο χρόνια αργότερα.
Μερικά από τα έργα της:
Ποίηση
Ηλιοτρόπια. Αθήνα, 1952
Οι δρόμοι του μεσημεριού. Αθήνα, 1962
Στέφανος Ενιαυτού. Αθήνα, 1975
Τα ποιήματα, Άγρα 2002
Διάφορα
Ομηρικοί ύμνοι, Το Ροδακιό, [επιμέλεια] 2005
Oh! Fier monde nouveau, Το Ροδακιό, [μετάφραση] 2002
Το όραμα της Ιωνίας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, [μετάφραση] 2002
Το χρονικό της τέχνης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, [μετάφραση] 1998
Το χρονικό της τέχνης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, [μετάφραση] 1998
Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ, Πατάκη, [μετάφραση] (1996
Δεκαοκτώ κείμενα, Κέδρος 1994
Η ζωή ενός ζωγράφου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, [επιμέλεια] 1994
Ρούμελη, Ωκεανίδα, [μετάφραση] 1991
Συζήτηση με τον Γιώργο Σεφέρη, Άγρα, [μετάφραση] (1986
Η οικογένεια Μούμιν - Τρολλ, Μόκας Ε. - Μορφωτική, [μετάφραση]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr