Κατακόρυφη αύξηση μεταναστών (223%) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Κατακόρυφη αύξηση μεταναστών (223%) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Για χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης κάνει λόγο  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Κατακόρυφη αύξηση μεταναστών (223%) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22% τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων αυτών εκτιμάται ότι προέρχονται από τη Συρία.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης» επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. Μόνο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν στα Δωδεκάνησα. Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον ίδιο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.

Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο έως στιγμής το 2014 σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο, το θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Κλείσιμο
Το μεγαλύτερο κύμα αφίξεων δέχεται η Ιταλία, όπου από τις αρχές του 2014 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν περισσότερα από 140.000 άτομα από τις ακτές των κρατών της Βόρειας Αφρικής, κυρίως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η μεγάλη πλειονότητα όσων διασχίζουν σήμερα τα θαλάσσια σύνορα είναι πρόσφυγες (από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν).

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφίξεις πολυπληθών ομάδων» εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαμπρόπουλος.

Όπως επισήμανε, εξάλλου, οι υφιστάμενες δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι άνθρωποι κρατούνται στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού ή παραμένουν σε χώρους που διατίθενται κάποιες φορές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Εκκλησία. Όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Λέσβος, Σάμος, Χίος), αυτά είναι υπερπλήρη, με κρατούμενους έως και τρεις φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους. «Το Κέντρο στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 900» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης.

Εκπροσωπώντας το Λιμενικό Σώμα, ο αρχιπλοίαρχος, Γιάννης Καραγεωργόπουλος επισήμανε: «Καλούμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση ανταπόκριση του Λιμενικού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε τα σύνορα. Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού εντάσσονται στη σφαίρα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, ώστε να γνωρίζουμε ποιος επιχειρεί να περάσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ταυτόχρονα της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Γιάννης Καραγεωργόπουλος.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προτάσσει ως άμεση λύση την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ζητά τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανταπόκρισης, ώστε να μπορέσουν όλες οι δομές να συμβάλουν στη διαχείριση της κατάστασης αλλά και τη συνεργασία φορέων με την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, ζητά την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, την άμεση και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης των νεοαφιχθέντων, την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης σε Λέσβο, Σάμο και Χίο ώστε να λειτουργούν εντός των ορίων της χωρητικότητάς τους, τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά κατά το πρότυπο του ΚΕ.Π.Υ στο Φυλάκιο του Έβρου, αλλά και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Παράσταση διαμαρτυρίας Κούρδων για το Κομπάνι


Με πανό και συνθήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Τουρκίας και του Ρ.Τ.Ερντογάν, Κούρδοι μετανάστες στην Ελλάδα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, την ώρα διεξαγωγής της συνέντευξης Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. «"Μεσολόγγι", που αντιστέκεται κατά της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το Κομπάνι ο γιατρός Μουσλέμ Ιεμπραχέμ, ο οποίος κατάγεται από το Κομπάνι και ζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ύπατη Αρμοστεία και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι δεν βοήθησαν το Κομπάνι εδώ και έναν χρόνο, που βρίσκεται σε αποκλεισμό. «Κάναμε εκκλήσεις, αλλά δεν μίλησε κανείς» είπε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι την αγανάκτηση και την απόγνωσή σας. Το πιο δύσκολο είναι να προλάβουμε τις κρίσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούμαστε να τρέξουμε για τη διαχείριση των κρίσεων. Δυστυχώς, οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες και η λύση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων είναι πολύ πιο πάνω από εμάς, είναι πολιτική» απάντησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης