Στη θάλασσα το νέο υποβρύχιο «Πιπίνος» του Πολεμικού Ναυτικού

Στη θάλασσα το νέο υποβρύχιο «Πιπίνος» του Πολεμικού Ναυτικού

Παρόντων των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου η καθέλκυση του υποβρυχίου - Θα κατασκευαστούν άλλα δύο του ίδιου τύπου - Θα περάσει πρώτα από «τεστ» στη θάλασσα και τον όρμο

Στη θάλασσα το νέο υποβρύχιο «Πιπίνος» του Πολεμικού Ναυτικού
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος», που τίθεται στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία υποβρύχια τύπου P-214, που κατασκευάζει το Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αρχικά, το «Πιπίνος» θα περάσει από τεστ στη θάλασσα και δοκιμές εν όρμω. Στο Ναυτικό εκτιμούν ότι αυτές θα ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οκτώ έως δέκα μηνών.

Κλείσιμο


Στην τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του υποβρυχίου «Πιπίνος», στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ στο Σκαραμαγκά, έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.




Το χρονικό της καθέλκυσης

Στις 18 Μαρτίου 2010 υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών TKMS,HDW,ADM και ΕΝΑΕ, σχετικά με τον τελικό διακανονισμό όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις Συμβάσεις.



   
Την 30ή Σεπτεμβρίου 2010 υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και από τους νόμιμους αντιπροσώπους των εν λόγω εταιρειών η Εκτελεστική Συμφωνία (Implementation Agreement) και με την ενεργοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας παρελήφθη το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στο Κίελο της Γερμανίας, το οποίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας την 21 Δεκεμβρίου 2010 ενώ επανεκκίνησαν οι εργασίες στα 4 Υ/Β, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΝΑΕ.



   
Την 16η Μαΐου 2011 ο Κύριος Υποκατασκευαστής (HDW) του Κυρίου Αναδόχου (ΕΝΑΕ) κατήγγειλε τη μεταξύ τους σύμβαση, για λόγους που αφορούσαν στις διμερείς τους σχέσεις και που ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών στο πρόγραμμα ναυπηγήσεως των δύο επιπλέον Υ/Β τ.214 (του 5ου και 6ου - Πρόγραμμα  «Ποσειδών 2»).
   


Την 18η Απριλίου 2012 η διοίκηση της ΕΝΑΕ αποφάσισε την εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων, διάρκειας μιας ημέρας την εβδομάδα. Έως τότε, η συντήρηση των Υ/Β που βρίσκονται στα ΕΝΑΕ, εκτελείτο σε ικανοποιητικό επίπεδο.



   
Την 28η Μαΐου 2012 εγνώσθη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, ότι η Διοίκηση των ΕΝΑΕ επέλεξε να μην ακολουθήσει τη λύση της φιλικής διευθέτησης της διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά της επίλυσης της διαφοράς μέσω της Διαιτησίας ως άρθρα 28 του Ν.3885/2010.



   
Την 15η Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, η συμφωνία με τα ΕΝΑΕ αναφορικά με το πρόγραμμα των Υ/Β (Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ-ΜΑΤΡΩΖΟΣ-ΚΑΤΣΩΝΗΣ-ΩΚΕΑΝΟΣ), η οποία κυρώθηκε από την ΒτΕ με το άρθρο 26 του Ν. 4258/2014, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται στο Πολεμικό Ναυτικό η ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίησή τους και την επιχειρησιακή τους ένταξη στο Στόλο.



   
Από την 24η Μαρτίου 2014 το προσωπικό του ΠΝ ανέλαβε την εκτέλεση εργασιών συντήρησης, επισκευής και δοκιμών τόσο των συστημάτων των Υ/Β όσο και των υποδομών της ΕΝΑΕ. Άρχισαν να εκτελούνται εργασίες στα Υ/Β, που αφορούν στον έλεγχο συσκευών, κύριων και βοηθητικών μηχανημάτων καθώς επίσης και  προετοιμασία των συστοιχιών για φόρτιση.




Την 24η Απριλίου 2014 το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) κατά των ΕΝΑΕ, ADM, HDW, TKMS, PRIVINVEST HOLDING SAL, PRIVINVEST SHIPBUILDING SAL Holding, HORN-BETELIGUNGS GmbH, ζητώντας την αποζημίωση του από τις εν λόγω εταιρείες, για ηθική βλάβη και για την προκληθείσα και προκληθησόμενη στο μέλλον (μέχρι την πραγματική ενεργοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη στο Στόλο) ζημία λόγω της απομείωσης της αξίας των Υ/Β, συνεπεία της ανατροπής του χρονοδιαγράμματος παράδοσης τους στο ΠΝ, αλλά και της παντελούς έλλειψης συντήρησης αυτών στο χρονικό διάστημα διακοπής του προγράμματος. 




Από τις 6 Μαΐου 2014, το προσωπικό της ΕΝΑΕ άρχισε σταδιακά να συνδράμει το προσωπικό του ΠΝ στις εργασίες.


   
Από 6 έως 23 Μαΐου 2014 το ΠΝ προσκάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις (δήλωση / Συμφωνία Αποδοχής Απασχόλησης). Συνολικά σήμερα το ΠΝ καλύπτει τις αποδοχές 826 εργαζομένων.




Το ιστορικό όνομα
  
Το όνομα «ΠΙΠΙΝΟΣ» προέρχεται από τον Υδραίο ναυτικό Ανδρέα Πιπίνο (1780-1836), ο οποίος αναδείχτηκε σε ατρόμητο πυρπολητή στο πλευρό του Κων. Κανάρη. Πήρε μέρος στην καταδίωξη του τουρκικού στόλου του Καρά Αλή (1822) και στη ναυμαχία του Γέροντα (1824), κατά την οποία πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά.
  
Το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ είναι το δεύτερο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο Υ/Β με το όνομα ΠΙΠΙΝΟΣ (Y-8) καθελκύστηκε στα ναυπηγεία VICKERS - AMRMSTRONGS LDT στο Barrow in Furness στις 19 Ιουλίου 1943 και ήταν το ένα εκ των τεσσάρων πρώην Υ/Β ΤΥΠΟΥ V class (πρώην HMS ELDT - P71), το οποίο παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 13 Οκτωβρίου 1943 με πρώτο Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. ΡΑΛΛΗ.




Γενικά Χαρακτηριστικά

Ολικό Μήκος: 65,30 m
Μέγιστο Πλάτος: 7,90 m
Εκτόπισμα: 1.688 tns επιφάνεια - 1.858 tns κατάδυση
Μέγιστη Ταχύτητα: 21 kts εν καταδύσει - 10 kts επιφάνεια






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης