Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Ανήσυχη η κυβέρνηση, προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις
Μεταξύ Σκοπιανού και Ασφαλιστικού κινείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανακτήσει τη χαμένη τιμή της από την υπόθεση Ζαχόπουλου αλλά και να πειθαναγκάσει τους βουλευτές της να συγκρατηθούν και να παραμείνουν εντός της κομματικής γραμμής.
Και τα δύο θέματα συναντούν εσωτερικές αντιδράσεις, δοκιμάζουν τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος καθώς και την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ενώ δίνουν τροφή για σενάρια πρόωρων εκλογών.
Ο άμεσος «πονοκέφαλος» είναι το Σκοπιανό, το οποίο
Μεταξύ Σκοπιανού και Ασφαλιστικού κινείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανακτήσει τη χαμένη τιμή της από την υπόθεση Ζαχόπουλου αλλά και να πειθαναγκάσει τους βουλευτές της να συγκρατηθούν και να παραμείνουν εντός της κομματικής γραμμής.
Και τα δύο θέματα συναντούν εσωτερικές αντιδράσεις, δοκιμάζουν τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος καθώς και την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ενώ δίνουν τροφή για σενάρια πρόωρων εκλογών.
Ο άμεσος «πονοκέφαλος» είναι το Σκοπιανό, το οποίο η ηγεσία της Ν.Δ. κάνει προσπάθειες να ελέγξει και να κατευθύνει τους βουλευτές της. Ετσι, αφενός το Σάββατο το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος έβγαλε διάψευση για δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά στον χειρισμό της διαπραγμάτευσης και αφετέρου μέσα στο Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε non paper προς τους βουλευτές του κόμματος, στο οποίο επαναλαμβάνει τη γνωστή επίσημη γραμμή προκειμένου να μην παρεκκλίνουν όταν κάνουν δημόσιες δηλώσεις.
Παρά τη διάψευση του κ. Ρουσόπουλου, πάντως, η κυβέρνηση ακόμη δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης και των πολιτικών αρχηγών που συνιστά η διαρροή από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη του εγγράφου με τις προτάσεις Νίμιτς. Φυσικά ούτε εξηγήσεις θα δοθούν ούτε ο υπαίτιος θα αποκαλυφθεί, αφού πρόκειται για σκόπιμη διαρροή που εντάσσεται στο πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι της κυρίας Μπακογιάννη και αυτός ήταν ο λόγος που εκνεύρισε τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών είναι να μην αρχίσουν να εκφράζουν την άποψή τους για την προσβλητική για τη χώρα μας πρόταση Νίμιτς οι βουλευτές του κόμματος, και κυρίως οι προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι με δυσκολία συγκρατιούνται. Μάλιστα χθες προστέθηκε ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» από τις τοποθετήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, ο οποίος ζήτησε και συγκεντρώσεις για το Σκοπιανό αλλά και δημοψήφισμα για την ονομασία. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη όπως και οι θερμοί εναγκαλισμοί του με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί ρεύμα στην κοινωνία υπέρ της απόρριψης των προτάσεων Νίμιτς και της προβολής βέτο ή υπέρ του δημοψηφίσματος. Ακόμη και στην περίπτωση που τελικώς υποχρεωθεί να καταλήξει σε βέτο, δεν επιθυμεί να φανεί προς τη διεθνή κοινότητα ότι αυτό γίνεται υπό την πίεση της Εκκλησίας ή ακραίων εθνικιστικών κύκλων αλλά ότι είναι δική της απόφαση μετά τη διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Επίσης δεν θέλει να δει συγκεντρώσεις και γι’ αυτό έχει δώσει και σχετική γραμμή στους βουλευτές της να μη συμμετάσχουν. Η κυβέρνηση επίσης δεν επιθυμεί ούτε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αν και δεν το έχει αποκλείσει. Ακόμη, ούτε καν να περάσει η όποια συμφωνία υπάρξει από τη Βουλή, αφού σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί έναν επονείδιστο συμβιβασμό, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ψηφίσουν οι δικοί της βουλευτές. Και βέβαια δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Εκείνοι που διακινούν τα σχετικά σενάρια, πάντως, λένε ότι φυσικά και δεν θέλει εκλογές, αλλά μπορεί να εξαναγκαστεί από την εξέλιξη των πραγμάτων.
Στο καθαρά διπλωματικό επίπεδο τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει έτοιμη την ελληνική θέση επί των προτάσεων Νίμιτς. Ενδιαφέρον έχει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 5 και 6 Μαρτίου, όπου θα διαφανεί αν η χώρα μας προτίθεται να βάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής του Απριλίου. Μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει και αν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη διπλή ονομασία, την οποία απορρίπτουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Προβλήματα όμως έχει και στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, όπου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» προκειμένου να τονώσει το καταρρακωμένο από την υπόθεση Ζαχόπουλου κύρος της. Το σχέδιο της κυρίας Πετραλιά θα περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και κατόπιν θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Καθώς οι διαφωνίες των βουλευτών της είναι δεδομένες, έχει ήδη επιβάλει κομματική γραμμή. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, οι βουλευτές της σχολιάζουν ότι «αυτό δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά στρατώνας...».Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr