Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των νέων προέδρων των δικαστηρίων

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των νέων προέδρων των δικαστηρίων

Οι επικρατέστεροι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου - Λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας αντικαθίστανται οι πρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των νέων προέδρων των δικαστηρίων
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τοποθέτηση των νέων προέδρων και αντιπροέδρων  στον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης  Χαράλαμπου Αθανασίου μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα αποφασίσει για τα νέα πρόσωπα  που θα επανδρώσουν την πυραμίδα των δύο ανωτάτων δικαστηρίων.

Βέβαια η συγκυβέρνηση απαιτεί για τις επιλογές των προσώπων και μια συναίνεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάτι που μπορεί να αλλάξει μερικά τις επιλογές του κ. Αθανασίου.

Ήδη, οι υποψήφιοι προς προαγωγή πέρασαν από ακρόαση από  την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπως απαιτεί ο νόμος.
Κλείσιμο

Ειδικότερα, με την έξοδο του περασμένου Ιουνίου αποχώρησαν λόγω συμπληρώσεως του  συνταγματικά προβλεπόμενου ανωτάτου ορίου ηλικίας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχάλης Θεοχαρίδης και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, όπως επίσης και ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσης Λασκαράτος.
           
Ακόμη, από τον Άρειο Πάγο εκτός από τον κ. Θεοχαρίδη αποχώρησαν  αντιπρόεδροι Βασίλειος Λυκούδης, Αντώνιος Αθηναίος και Γρηγόριος Κουτσόπουλος. Από τους αρεοπαγίτες αποχώρησαν οι Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Μουστάκας, Δημήτριος Μαζαράκης, Βασίλειος Λαμπρόπουλος και Ιωάννης Χαμηλοθώρης.
           
Επίσης, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχώρησαν οι αντεισαγγελείς Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Μποροδήμος και Ιωάννης Σακελλάκος.
           
Από την πλευρά του Ελεγκτικού  Συνεδρίου εκτός από τον κ. Καραβοκύρη, αποχώρησαν ο Επίτροπος Επικρατείας Διονύσιος Λασκαράτος και οι αντιπρόεδροι Ευφροσύνη Καραμποβίτη και Δημήτριος Νταής.
 
Υποψήφιοι  πρόεδροι και αντιπρόεδροι
Για την επιλογή των νέων προσώπων στην ιεραρχία των δυο δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του,  θα τηρήσει, την επετηρίδα (πίνακας αρχαιότητας).
           
Στον  Άρειο Πάγο τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά, καθώς τέσσερεις αντιπρόεδροι είναι της ίδιας «σειράς» και θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα για ένα ακόμη έτος.
Πρόκειται,  για τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Κουτρουμάνο, Γεώργιο Χρυσικό, Γεώργιο Γιαννούλη και Ιωάννη Σίδερη. Ακολουθούν η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία θα συνταξιοδοτηθεί μετά από τρία χρόνια, ο Νικόλαος Λεοντής που αποχωρεί μετά από τέσσερα χρόνια  και ο Σπυρίδων Μιστιάλης που εγκαταλείπει τα έδρανα το ερχόμενο έτος.
           
Σύμφωνα με την  επετηρίδα υποψήφιος για θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι ο αρχαιότερος  αντιπρόεδρος  κ.  Κουτρουμάνος, για τον οποίον οι συνάδελφοί του, αλλά και ο νομικός κόσμος εκφράζεται με τα καλλίτερα λόγια για το πρόσωπό του και την νομική του κατάρτιση.

Επίσης, κ. Κουτρουμάνος είναι πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου  που χειρίζεται την υπόθεση του τέως υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου.

Φυσικά δεν αποκλείεται ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει κάποια άλλη επιλογή μεταξύ της ισόβαθμης σε αρχαιότητα τετράδας των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και πιθανά αυτή του κ. Χρυσικού.

Αν βέβαια επιλέξει  να κάνει «βουτιά» στην επετηρίδα, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς θα είναι ανακόλουθος με την έως τώρα τακτική, μια από τις βασικές του  επιλογές είναι της κυρία Παπαντωνοπούλου, που έχει μπροστά της τρία χρόνια παραμονή στο δικαστικό κλάδο. 
Τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου διεκδικούν οι αρεοπαγίτες Βασιλική Θάνου (πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γεώργιος Γεωργέλλης, Παναγιώτης Ρουμπής, Ανδρέας Δουλγεράκης και Κωνσταντίνος Φράγκος.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο αρχαιότερος αντιπρόεδρος είναι ο Νικόλαος Αγγελάρας. Με διαφορά μιας 17ετίας ακολουθεί η Φλωρεντία Καλδή (Μεσσηνιακής καταγωγής)   και έπονται  οι Ιωάννης Σαρμάς, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος της Ένωσης Μελών Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου), Σωτηρία Ντούνη, Μιχαήλ Ζυμής και Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη.
       
Πάντως, όπως λένε δικαστές επικρατέστερος για την θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο κ. Αγγελέρας.

Μια ακόμη σημαντική θέση που θα συμπληρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτή του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με πιθανότερο τον πρώτο στην επετηρίδα αντιπρόεδρο Μιχάλη  Απέσσο.

Τέλος, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού δεν υπήρξε καμία αποχώρηση δικαστικού λειτουργού.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης