Βροχές και ζέστη θα μας «πνίξουν» στα κουνούπια

Βροχές και ζέστη θα μας «πνίξουν» στα κουνούπια

Νωρίτερα από πέρυσι οι ψεκασμοί - Τέλος Ιουνίου οι προβλέψεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου - Ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των προνύμφων

Βροχές και ζέστη θα μας «πνίξουν» στα κουνούπια
Ξεκίνησαν οι πρώτοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών με σημείο εκκίνησης τις μεγάλες εστίες στις οποίες αναπτύσσονται και συγκεκριμένα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Καλοχωρίου και της Σίνδου με κατεύθυνση προς το δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα. Αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί και στην περιοχή των Σερρών. Την ίδια στιγμή οι βροχές και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην καταπολέμησή τους.

«Μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν σε ό,τι αφορά την όχληση από τα κουνούπια, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας και η βροχή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προνυμφών» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης. Ερωτηθείς για τον χρόνο έναρξης των ψεκασμών, δεδομένου ότι πέρσι είχαν αρχίσει στα τέλη Ιουνίου ενώ φέτος οι προβλέψεις τοποθετούσαν τους πρώτους ψεκασμούς έναν μήνα νωρίτερα, επειδή οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο απαντά: «δεν θεωρώ ότι έχουμε αργήσει. Άλλωστε ένας διεθνής διαγωνισμός κρατά πέντε μήνες. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων καθώς τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται οι προνύμφες».

Σχετικά με την έναρξη των ψεκασμών από τα μέσα Μαρτίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διευκρινίζει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν διετές και έτσι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό πολύ νωρίτερα. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δίνει το "πράσινο" φως για την έναρξη των διαδικασιών ήρθε εντός του Δεκεμβρίου. Από την επόμενη χρονιά θα μπορούμε και εμείς να υλοποιήσουμε διετή ή ακόμα και τριετή προγράμματα καθώς άλλαξε η διαδικασία. Εφόσον η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δίνεται από την αρχή μιας χρονιάς, τότε μέχρι το Σεπτέμβριο θα μπορούν να γίνονται οι προκηρύξεις και η έναρξη των ψεκασμών να γίνεται αρκετά νωρίτερα» σχολιάζει.

Χαρακτηρίζει, πάντως, ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άδεια ακμαιοκτονίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Αντίστοιχες άδειες, κατά τον γενικό διευθυντή, δόθηκαν και στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. «Σε κάθε περίπτωση η ακμαιοκτονία θα γίνεται μόνο στις περιοχές όπου επιτρέπεται (στους ορυζώνες και στο φυσικό περιβάλλον) και μόνο με τα εγκεκριμένα σκευάσματα» προσθέτει.

Στο μεταξύ, το θέμα της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου διερευνούν το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών σε ακμαία κουνούπια και τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, οι πρώτες προβλέψεις για τη διασπορά του ιού κατά το φετινό καλοκαίρι θα είναι εφικτές στα τέλη Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης