Σε εφαρμογή ο «ηλεκτρονικός φάκελος» των ασθενών

Σε εφαρμογή ο «ηλεκτρονικός φάκελος» των ασθενών

Στόχος της εφαρμογής είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ασθενή στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου υγείας

Σε εφαρμογή ο «ηλεκτρονικός φάκελος» των ασθενών
Μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία έχει τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών στο πλαίσιο της λειτουργίας του πανελλήνιου ιατρικού φορέα Open Health Alliance (ΟΗΑ). Πρόκειται για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (HealthKey), ένα ατομικό ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο ειδικευμένος ιατρός τόσο για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενή όσο και για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
«Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ασθενή στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου υγείας και ταυτόχρονα η αρτιότερη εξυπηρέτησή του στην έγκυρη και αξιόπιστη παρακολούθηση του ασθενή από περισσότερες της μίας ειδικότητας γιατρούς, βοηθώντας τον κάθε θεράποντα γιατρό να αποκτήσει μια συνολικότερη εικόνα του ιατρικού προβλήματος υγείας του ασθενή και μπορεί να φτάσει στη διάγνωση έγκαιρα και έγκυρα» ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα OHA, και ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Φώτης Πατσουράκος, στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Ιατρική του αύριο σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Health Forum 2014.
 
Στον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης αναφέρθηκε ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Διευθυντής Παθολογίας του Metropolitan και επιστημονικός διευθυντής της ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗΣ, μέλος του Δ.Σ - Ταμίας της ΟΗΑ. Σύμφωνα με τον ειδικό, μια σειρά εξετάσεων επιτρέπουν πλέον να «μετρηθεί» ο βαθμός γήρανσης του οργανισμού. «Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και να μας βοηθήσουν να γεράσουμε υγιείς: εξέταση FRAS4 μετράει το οξειδωτικό stress γρήγορα και ανώδυνα, υπάρχουν οι υπέρηχοι που εκτιμούν το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος, η  μέτρηση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών (καραμελοποίηση) που είναι ο πιο αναγνωρισμένος δείκτης γήρανσης. Επίσης, το bioclip μέσω υπερύθρων που μπορεί να ανιχνεύσει το σφυγμικό κύμα, υπολογίζοντας τελικά το δείκτη ακαμψίας και το δείκτη ανάκλασης για τον αγγειακό τόνο, η  Απεικόνιση Σώματος με Ψηφιακή Υπέρυθρη Θερμική Απεικόνιση (DITI) που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία για να εκτιμήσει τη φυσιολογική δραστηριότητα του οργανισμού» παρέθεσε τις «μαγικές» εξετάσεις ο κ. Παπαχαραλάμπους. Στη διάθεση των ειδικών που ασχολούνται με την αντιγήρανση έχει τεθεί πλέον και μία μέθοδος ψηφιακής φασματομετρίας  που εκτιμά άμεσα και αναίμακτα την βιοδιαθεσιμότητα σημαντικών για την υγεία μετάλλων των ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων και σχετίζονται με την  εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.
 
Στη συμβολή των νέων φαρμάκων στην προληπτική ιατρική αναφέρθηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κούβελας. «Καλύτερη θεραπεία σημαίνει και καλύτερη πρόγνωση για μια νόσο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Κλινικής φαρμακολογίας, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην τελική επιλογή του θεραπευτικού σκευάσματος, μέσα από το συνδυασμό της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας , της βολής , και της τιμής του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης