Νομική σύγκρουση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον γιο του

Νομική σύγκρουση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τον γιο του

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών χαρακτήρισε «ατελή», την οικογένεια που έχει υιοθετήσει παιδί. Ο γιος του που έχει υιοθετήσει ένα αγόρι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του πατέρα του, ζητώντας την προστασία του θετού του παιδιού

Πέτρα του σκανδάλου του μείζονος αυτού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί ήταν η αναφορά του όρου «ατελής οικογένεια» που έκανε ο κ. Βασίλης Σκουρής κατά την ανακήρυξή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2010. Μάλιστα, στην τελετή αυτή παρέστη σύσσωμη η οικογένεια του γιου του - και ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε τον θετό εγγονό του σε ηλικία, τότε, 12 ετών, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων. Πανεπιστημιακοί κύκλοι έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» ότι «αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια», προσθέτοντας ότι αναζητούν τα αίτια της κρίσης που συγκλονίζει την πανεπιστημιακή οικογένεια, τον δικαστικό κόσμο και φυσικά το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Σκουρή.  

Ειδικότερα, στις 2 Νοεμβρίου 2010 η Ακαδημία Αθηνών ανακήρυξε αντεπιστέλλον μέλος της τον κ. Σκουρή. Ο τελευταίος κατά την τελετή εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η θέση των κοινωνικών ηθικών προτύπων και της ατομικής ηθικής στο Σύνταγμα». Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Σκουρής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εξάλλου, οικογένεια είναι ασφαλώς η ολοκληρωμένη μορφή της, με τους συζύγους και τα φυσικά τέκνα τους, αλλά μπορεί να είναι και η ατελής οικογένεια της άγαμης μητέρας με το παιδί της, η θετή οικογένεια κ.ο.κ.».
Στη συνέχεια η επίμαχη ομιλία του κ. Σκουρή δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών στον τόμο «Δημόσια Συνεδρία της 2ας Νοεμβρίου 2010». Η επίμαχη πρόταση, και ειδικά ο όρος «ατελής οικογένεια», στην ομιλία του προέδρου του ΔΕΕ προκάλεσε ενδοοικογενειακούς τριγμούς, αλλά και την εμπλοκή της Ακαδημίας Αθηνών. Η αναφορά αυτή πυροδότησε την αντίδραση του γιου του και της νύφης του, οι οποίοι θεωρούν πως ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συγκεκριμένη «εξυβριστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια και την εμπάθειά του» στο πρόσωπο του ανηλίκου υιοθετηθέντος τέκνου τους. Ετσι, η οικογένεια του ανήλικου έστειλε σκληρό εξώδικο στον κ. Σκουρή και προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις.


Η επίμαχη αναφορά

Ηδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο γιος του κ. Σκουρή έχει στείλει εξώδικο στον πατέρα του και αφού διαμαρτύρεται έντονα για την αναφορά στην «ατελή οικογένεια», τον κάλεσε να άρει, με τη διαγραφή της επίμαχης πρότασης, την προσβολή της οικογένειάς του και ειδικά του ανήλικου εγγονού του, αλλά και κατ’ επέκταση όλων των οικογενειών που έχουν υιοθετημένα παιδιά ή είναι μονογονεϊκές. Σύμφωνα με τους γονείς, και αναφέρονται σε σχετικά δικόγραφα, στον κ. Σκουρή είναι εντελώς ανεπιθύμητο το ανήλικο παιδί τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τον λόγο, χωρίς να έχει προηγούμενα με αυτό, αφού δεν το γνώριζε καν μέχρι την ημέρα της τελετής. Η αναφορά «ατελής» για έναν θεσμό και μια οικογένεια, όπως τονίζουν οι γονείς του ανηλίκου, σε τίποτα δεν διαφέρει από το να αποκαλέσεις ένα παιδί «μπάσταρδο», απλώς γίνεται με «κομψότερη λέξη». Από την πλευρά της οικογένειας του ανηλίκου, μετά το εξώδικο, κατατέθηκε αγωγή και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ανηλίκων σε βάρος του κ. Σκουρή για ενδοοικογενειακή βία.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σκουρής δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω ώστε να συναινέσει να διαγραφεί η επίμαχη πρόταση από την ομιλία του. Ομως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όπως λέει ο θυμόσοφος ο λαός, καθώς οι γονείς του θετού εγγονού του κ. Σκουρή υπογραμμίζουν ότι με την επίμαχη αναφορά προσβάλλονται και θίγονται όλες οι οικογένειες που έχουν θετά παιδιά και είναι μονογονεϊκές. Οπως υποστηρίζουν οι γονείς του ανηλίκου, στην τελετή το παιδί τους, όπως και οι συμμαθητές του αλλά και οι δάσκαλοί του, έμαθαν ότι έχει μια «ατελή οικογένεια», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε έτσι ο παππούς του, που είναι πρόεδρος του ΔΕΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.Η επίμαχη ομιλία του κ. Βασίλη Σκουρή έγινε στην Ακαδημία Αθηνών, 
στη διάρκεια της ανακήρυξής του ως αντεπιστέλλοντος μέλους τηςΕπίσης, υποστηρίζουν, ότι η αναφορά στην «ατελή οικογένεια» έγινε από τον κ. Σκουρή με ευθεία πρόθεση σε βάρος της οικογένειας του γιου του λόγω των άγνωστης αιτίας αντιρρήσεών του για την υιοθεσία του ανηλίκου. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σκουρή, υπογραμμίζουν οι γονείς του ανηλίκου, αποκλείεται να είναι συγκυριακή και να μην έχει εξυβριστικό σκοπό, καθώς ο πρόεδρος του ΔΕΕ επανειλημμένως έχει δηλώσει «την απαξία στο θετό του εγγόνι, το οποίο δεν θεωρεί γνήσιο τέκνο για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει και που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το παιδί».

Η «ατελής οικογένεια» είναι μια νομική κατασκευή του κ. Σκουρή, όπως λένε ο γιος και η νύφη του, η οποία αποσκοπούσε στο να προσβάλλει, να μειώσει και να υποτιμήσει πρώτα την οικογένεια του γιου του και στη συνέχεια όλες τις ευρισκόμενες σε μειονεκτική θέση -κατά τις απόψεις του- μονογονεϊκές οικογένειες και αυτές που έχουν θετά παιδιά. 

Πάντως, το ζεύγος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να ήταν η εν λόγω αναφορά λεκτική αστοχία εν τη ρύμη του λόγου ή ατυχής έκφραση, καθώς, λόγω του πνευματικού του κύρους, των θέσεων που κατείχε και κατέχει (καθηγητής Πανεπιστημίου, πρόεδρος ΔΕΕ κ.λπ.), αλλά και των νομικών του γνώσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέσος άπειρος άνθρωπος που διαπράττει λεκτικά λάθη. Κατά συνέπεια, η επίμαχη αναφορά, λένε, αποσκοπούσε στο να προσβάλει την προσωπικότητα της οικογένειας του γιου του (και ειδικά αυτή του εγγονού του), να την απαξιώσει, να την ευτελίσει και να τη χαρακτηρίσει λειψή σε σχέση με τις άλλες κανονικές οικογένειες για τον μοναδικό λόγο ότι έχει υιοθετημένο παιδί. «Η συγκεκριμένη αναφορά προσβάλλει επιπρόσθετα την τιμή, την υπόληψη και την υπόσταση της οικογένειας του γιου του, ενώ αποτελεί βάναυση προσβολή των χρηστών ηθών», σημειώνουν οι γονείς του εγγονού του κ. Σκουρή.


Η άρνηση της Ακαδημίας Αθηνών


Παράλληλα, οι γονείς του ανηλίκου ζητούν να σταματήσει η άρνηση της Ακαδημίας Αθηνών να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα για να διαγράψουν τον όρο «ατελής οικογένεια» από την ομιλία του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σκουρή κατά την τελετή ανακήρυξής του ως αντεπιστέλλοντος μέλους  της Ακαδημίας Αθηνών. Απευθυνόμενοι στην Ακαδημία Αθηνών, οι γονείς εξέφρασαν την ελπίδα να γίνει δεκτό το αίτημά τους να διαγραφεί η επίμαχη πρόταση, όπως απαιτεί το ορθό και ηθικό, και να μη συγκαλυφθεί η αήθεια. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος ατύπως απάντησε στην οικογένεια του ανηλίκου ότι η Ακαδημία δεν λογοκρίνει τις ομιλίες των μελών της. Από την πλευρά της η Ακαδημία Αθηνών μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της οικογένειας του ανηλίκου για διαγραφή της επίμαχης πρότασης από τα πρακτικά της. Αντίθετα, ο όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση «κατέβασε» από τον ιστότοπό του όλο το κείμενο της ομιλίας του κ. Σκουρή μόλις του κοινοποιήθηκε το εξώδικο της οικογένειας του ανηλίκου προς την Ακαδημία Αθηνών. Οπως επισημαίνουν οι γονείς, τα πρακτικά της Ακαδημίας, τα οποία αποτελούν τόπο πνεύματος και ήθους, περιλαμβάνουν την επίμαχη αναφορά του προέδρου του ΔΕΕ και προσβάλλουν το παιδί που πήγε στην τελετή για να καμαρώσει τον παππού του.


Υποχρέωση αυτοπεριορισμού

Δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΔΕΕ, τα μέλη του δεν μπορούν να κάνουν σχόλια τα οποία ενδεχομένως θίγουν τη φήμη του δικαστηρίου ή μπορεί να ερμηνευτούν ως θέση του. Πολύ περισσότερο δεν μπορούσε ο κ. Σκουρής να κάνει την επίμαχη αναφορά, όταν στο ΔΕΕ το διάστημα εκείνο εκκρεμούσαν πολλές υποθέσεις που είχαν άμεση σχέση με το Οικογενειακό Δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά η εμπάθειά του τον οδήγησε στην επίμαχη αναφορά, η οποία στρεφόταν κατά του εγγονού του, εμπλέκοντας με τον τρόπο αυτό το δικαστήριο στο οποίο είναι πρόεδρος, σημειώνουν οι γονείς του ανηλίκου.

Η ιδιότητα του προέδρου του ΔΕΕ επαυξάνει την απαξία της παράνομης και προσβλητικής συμπεριφοράς του απέναντι τόσο στο πρόσωπο του εγγονού του όσο και σε εκείνα του γιου του και της νύφης του, υπογραμμίζουν οι γονείς. Και αυτό γιατί εν γνώσει του ο κ. Σκουρής με πρόθεση χρησιμοποίησε τον απαξιωτικό και ανύπαρκτο στη διεθνή και ελληνική έννομη τάξη χαρακτηρισμό «ατελής οικογένεια» προκειμένου να προσβάλει την προσωπικότητα και των τριών μελών της οικογένειας του ανηλίκου, την οικογενειακή υπόσταση, την τιμή και την υπόληψή τους.  Ο κ. Σκουρής γνώριζε την υποχρέωση που έχει από την ιδιότητά του ως μέλους και ειδικότερα ως προέδρου του ΔΕΕ για αυτοπεριορισμό, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το έκανε, κατά ευθεία παράβαση των χρηστών ηθών, ξεκαθαρίζουν οι γονείς του ανηλίκου. Τέλος, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Σκουρή συνεπάγεται κυρώσεις από το ΔΕΕ και γι’ αυτό έχουν ασκήσει ήδη τα νόμιμα δικαιώματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Ερμιόνη

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι "μορφωμένοι" τις περισσότερες φορές είναι και κολλημένοι, άξεστοι, μικρόψυχοι, και με μια λέξη "ανθρωπάκια". Αυτοί που οτιδήποτε πάει πέραν της δικής τους λογικής-κουλτούρας είναι οπωσδήποτε ανήθικο, λάθος, διαστρεβλωμένο. Και φυσικά όσο πιο χαμηλό το επίπεδο του νου και του όλου είναι του ατόμου, τόσο πιο ψηλά κοινωνικά στην Ελληνική επικράτεια -γιατί όχι άλλωστε, εφόσον τα άτομα εκλέγονται στις υψηλότερες θέσεις από έτερους υποδεέστερους. Τι να είναι άλλωστε εκτός από τον καθρέφτη της κοινωνίας; Ακόμη μυρίζουν οι περισσότεροι σβουνιά από τα χωριά τους, αλλά τους είναι μπανάλ η σβουνιά και τώρα το παίζουν διανοούμενοι -τον αράπη και αν τον πλένεις όμως, το σαπούνι σου χαλάς. Ότι ακριβώς τους έμαθε η μικροαστική κοινωνία που μεγάλωσαν, εφαρμόζουν και τώρα χωρίς ίχνος εξέλιξης, παρά τα πτυχία τους. Τι να το κάνω το πτυχίο και την κοινωνική καταξίωση όταν ανθρωποειδή σαν τον κ. Σκουρή δεν αντιλαμβάνονται ότι μερικοί άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να τεκνοποιήσουν. Είτε από ανικανότητα εκ γενετής, είτε μεταγενέστερη λόγω υγείας, είτε επειδή απλά δεν γίνεται. Από την άλλη μεριά υπάρχουν εκείνες οι μάνες που για οποιονδήποτε λόγο παρατούν τα παιδιά τους. Τι θα πρέπει να γίνει δηλ; Οι μεν ανίκανοι προς τεκνοποίηση να μη χαρούν ένα παιδί; Ή μήπως τα παιδιά που βρέθηκαν μόνα στο δρόμο να παραμείνουν εκεί και να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία που ήδη τα έχει αποκλείσει; Πραγματικά δεν πίστευα ότι υπάρχουν ακόμη τόσο στενόμυαλοι άνθρωποι, και επειδή και εγώ κάποια στιγμή θα κάνω "ατελή" οικογένεια αναγκαστικά, νοιώθω προσωπικά προσβεβλημένη και από τον κύριο Σκουρή και από οποιονδήποτε τον επικροτεί. Κρίμα που η Ελλάδα δεν μπόρεσε ποτέ να εξελιχτεί και έχει ακόμα ως επί το πλείστον άξεστα ζώα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Για μένα ο βοσκός του χωριού έχει μεγαλύτερη αξία από άτομα αμόρφωτα κοινωνικά και πνευματικά όπως ο κύριος Σκουρής και οι ομοιδεάτες του. Αίσχος.

Ψεκασμένοι και ψυχοπιεσμένοι

Εχει δίκιο ο πατέρας κουρής. Και η επίμαχη αναφορά του αφορούσε τη δική του και μόνο οικογένεια και όχι γενικά τις οικογένειες με υιοθετημένα παιδιά. Κάτι παραπάνω ξέρει κι αυτός σαν- πατέρας είναι. Ποιός ξέρει τι έχει τραβήξει από τη νύφη και τιο γυιό του για να φτάσει στο σημείο να τους κάνει τέτοια γκέλα μεσα στην αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Ασε που φαντάζομαι ότι επίτηδες πήγαν στην ομιλία του έτσι για να τον προκαλέσουν, αλλά δεν τους έκανε τη χάρη. Ν' αγιάσει το στόμα του

Σεβασμος

κυριε πατερα Σκουρη Παρα τη θεση σας δυστυχως δεν μπορειτε να αποδεχθείτε την αποφαση της οικογενειας του υιου σας να υιοθετησει ένα παιδι .Σιγουρα απαιτησατε την παρουσια τους στην τελετη της Ακαδημίας Αθηνων για δειξετε στον κοσμο ότι εχετε οικογενεια κατ΄επιφαση .Το λαθος του υιου Σκουρη ηταν ότι λυγισε στον ηθικο εκβιασμο του γονεα του .Κυριε πατερα Σκουρη οσο νομομαθης και να ειστε ,οσο δικαιοσύνη και να απονείματε στους τριτους την οικογενεια σας την ξεχασατε τη θυμαστε για την γνωμη του κοσμου .κυριε πατερα Σκουρη να θυμαστε ένα απλο πραγμα Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.Τουτη η συμπεριφορα σας δυστυχως θα σας αποβει μοιραια επειδή όταν πεσουν τα φωτα ,όταν αποσυρθειται λιγοι θα σας θυμούνται, αλλα το χειροτερο είναι ότι δεν θα σας καταδέχονται αυτοι που πληγωσατε ανεπανόρθωτα στο καιρο της παντοδυναμίας σας .Κυριε πατερα Σκουρη εκει που ειστε δεν φθασατε μονος σας καποιοι σας στηριξαν και αυτή ηταν η οικογενεια σας .Ειλικρινά λυπάμαι τιποτα άλλο .

Τέλειος

Τέλειοι - ατελείς, υγιείς - άρρωστοι, μορφωμένοι - αμόρφωτοι, έξυπνοι - κουτοί, άσπροι - μαύροι - κίτρινοι ........, έγγαμοι - άγαμοι, αρτιμελείς - μη, .................................Γιατί η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός μας χρειάζεται έναν ακόμα διαχωρισμό τόσο βαρύγδουπο ηθικά και αξιακά - έστω και αν παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως περιγραφικός; Η δημόσια τοποθέτηση δημοσίων προσώπων με ευαίσθητους θεσμικούς ρόλους θα πρέπει να στέκεται πάνω από το μέτρο του προσωπικού και να υπηρετεί την κοινωνία και τη συνοχή της, να προάγει την ενότητα και την αξιοπρέπεια.

Σοβαρός νομικός

1) Ο όρος "ατελής" παρατίθεται σε εισαγωγικά και από το κείμενο είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε για να προδιορίζει την ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ οικογένεια (π.χ. της άγαμης μητέρας) και ουδόλως την θετή οικογένεια. Διαβάστε το κείμενο και προσέξτε ότι μετά τις λέξεις "άγαμη μητέρα με το παιδί της" υπάρχει κόμμα.2) Διαβάστε όλη την ομιλία... Ο Πρόεδρος Σκουρής επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι τη σήμερον ημέρα δεν είναι δυνατό με τον όρο "οικογένεια" να εννοούμε μόνο την παραδοσιακή μορφή της. Με άλλα λόγια είναι υπέρ ενός συγχρονου προσδιορισμού της οικονένειας όπου πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο η μονογονεϊκή όσο και η θετή οικογένεια.3) Μην είστε αφελείς... η ομιλία εκφωνήθηκε το 2010...αλλά το δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα εμφανίστηκε σχεδόν 4 χρόνια μετά... Τόσο καιρό κάνει κανείς για να συνειδητοποιήσει ότι προσεβλήθη βάναυσα?

domenico

Οτι και να προηγηθηκε ολα αυτα τα δωδεκα χρονια ,γιατι το πραγμα εχει ιστορικο,ο παππους -κατ επιφαση -δεν νομιμοποιητε οταν πανε ο γυος η νυφη και το παιδι να τον ακουσουν, να αναφερεται με τοσο προσβλητικο τροπο και να φωτογραφιζει την οικογενεια του γυου του .Αν ειχε ιχνος ευαισθησιας και ανθρωπιας -οντας σε αυτην την ηλικια- δεν θα σκεφτοταν να αναφερθει καν στο συγκεκριμενο θεμα.Αυτο δειχει εμπαθη ατομο με εκδικητικη συμπεριφορα που δεν δισταζει σε τιποτε .Κριμα στο αξιωμα και στο κυρος που το συνοδευει.

Ζήσης

Από τη διατύπωση της ομιλίας πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ομιλητής θεωρεί ατελή τη θετή οικογένεια. Προσωπική μου ερμηνεία είναι ότι παραθέτει τους διάφορους τύπους οικογένειας, δηλ.:-την κλασική-την ατελή μονογονική (έλεος πια με το "μονογονεϊκή"! Υπάρχει μήπως ο όρος "γονεϊκή παροχή;")-τη θετή οικογένεια-[και ίσως σήμερα να προσέθετε και την οικογένεια ομόφυλων ζευγαριών με θετά παιδιά.]Για ξαναδιαβάστε την επίμαχη παράγραφο!]

θλιβερή νύφη

Ο καθηγητής Σκουρής τιμά την Ελλάδα και το νομικό της πολιτισμό ως ο μόνος ψηφισθείς για τρίτη φορά πρόεδρος του ανώτατου Δικαστηρίου στην ΕΕ.Ναι μπορεί να ήταν άστοχος ή είρων και κρίνεται ως τέτοιος.Η αντίδραση όμως είναι πέραν κάθε μέτρου και θίγει εκτός από τον ίδιο και τη χώρα.

Να γίνει συγκριτική μελέτη

Η Ακαδημία οφείλει να αναθέσει στον κ Β. Σκουρή, την εκπόνηση μελέτης με θέμα ¨η επιστημονική ονομασία και την πιθανή ορολογία της οικογένειας, όπου πατέρας και γιος δεν μιλούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν αγωγές και μηνύσεις, προσβάλλουν αλλήλους δημοσίως¨ Επιπλέον δε, την συγκριτική μελέτη της ανωτέρω οικογένειας, με την λεγόμενη ¨ατελή οικογένεια¨ γονέων μετά των υιοθετημένων τέκνων τους.

Ork

Ατελείς Αν-Εγκέφαλοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fireman

Η φωτιά ξέσπασε στην κορυφογραμμή ανάμεσα σε νομό Ηρακλείου και Ρεθύμνου και συγκεκριμένα πάνω από τις εγκαταστάσεις του Κινεζόκωστα