Η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN: «Επιταχύνοντας την Επιστήμη»

Η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN: «Επιταχύνοντας την Επιστήμη»

Δωρεάν είσοδος - Μέχρι και το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 θα λειτουργήσει η έκθεση 

Η μεγάλη διαδραστική έκθεση του CERN: «Επιταχύνοντας την Επιστήμη»
Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN  με τίτλο «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», παρουσιάστηκε σήμερα  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη» διοργανώνεται με την συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Ελληνογερμανικής Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος  Ευγενίδου τόνισε ότι εκτός από το γενικό κοινό που έχει ήδη επισκεφθεί την έκθεση, τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 4.500 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Κλείσιμο
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Σταύρος Σάββας τόνισε ότι  είναι πολύ τιμητικό για το σχολείο αλλά και για τον ίδιο να βρίσκεται και να μιλάει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που έχει σημαδέψει κάθε θετικό επιστήμονα στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι η Έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη δημιουργία του CERN και τόνισε ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πολυτεχνείο εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα της Έκθεσης και ότι περίπου 10.000 άνθρωποι από τη χώρα μας, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το πείραμα του αιώνα και την ευκαιρία μιας ουσιαστικής γνωριμίας με τη δουλειά που γίνεται από μία διεθνή ομάδα ερευνητών στο CERN.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας ‘Ερευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος καθώς και ο Ακαδημαϊκός, διακεκριμένος Καθηγητής και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, Δημήτρης Νανόπουλος.

Ακολούθησε η ομιλία του  Μανώλη Τσεσμελή, Διευθυντή στο CERN και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα: «Το CERN - Μία Πύλη προς την Έρευνα, την Καινοτομία, την Εκπαίδευση και την Συνεργασία».
 
Ο κ. Μανώλης Τσεσμελής παρουσίασε τα κυριότερα σημεία γύρω από την βασική επιστήμη που μελετούμε στο CERN, την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση που προσφέρει το CERN στο διεθνές περιβάλλον συνεργασίας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής ερμήνευσαν το τραγούδι με τίτλο «Μποζόνιο Higgs».

Σημειώνεται ότι η έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη», που έχει ήδη πραγματοποιήσει το δικό της μακρινό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα έως τις 31 Μαΐου 2014 με δωρεάν είσοδο.

Παρουσιάζοντας με τρόπο κατανοητό τις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του Σύμπαντος, η έκθεση «“Επιταχύνοντας” την Επιστήμη» εστιάζει στην τεράστια συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων που διεξάγονται από τους επιστήμονες, προκειμένου να απαντήσουν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη φυσική.

Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την έκθεση έχει δημιουργήσει το CERN με την υποστήριξη του Dudley Wright Foundation.
Πρόγραμμα επισκέψεων για το γενικό κοινό έως το Σάββατο 31 Μαΐου 2014:
- Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00 έως 21.00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
- Κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00 έως 21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης