Δεν του δίνουν άδεια για να κάνει συσσίτια

Θέλει να δίνει 1.200 γεύματα την ημέρα όπως και στην Κύπρο. Είναι έτοιμος να αρχίσει τη διανομή, αλλά εδώ και έξι μήνες τον μπλοκάρει το Δημόσιο

Ούτε για τον φημισμένο φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο, με την παγκόσμια ακτινοβολία, sir Στέλιο Χατζηιωάννου (γνωστό ως Stelios) δεν είναι κάτι «easy» στην Ελλάδα όταν έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Γιατί το τυφλό τέρας του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα για να διευκολύνει τον γνωστό σε όλη την υφήλιο Ελληνοκύπριο businessman, ακόμη και όταν προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ. Ο sir Stelios αγόρασε ένα κτίριο στον Κεραμεικό, στο κέντρο της αθηναϊκής εξαθλίωσης και πείνας, το ανακαινίζει και σκοπεύει να το αξιοποιήσει προσφέροντας 1.200 δωρεάν γεύματα καθημερινά σε ταλαιπωρημένους και ταπεινωμένους από την κρίση πολίτες. Οι καλές προθέσεις όμως σκόνταψαν στο ΙΚΑ και άλλους κρατικούς φορείς: ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο δημιουργός ενός παγκόσμιου κολοσσού, της easyGroup, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη γνωστή σε όλους αεροπορική easyJet, δεν έχει δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους, άρα ούτε δοσοληψίες με το κράτος. Αυτό από μόνο του κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ανασταλτικός παράγοντας ενός τόσο σημαντικού φιλανθρωπικού έργου, με αποτέλεσμα η από καρδιάς δωρεά του να καθυστερεί τρεις μήνες. Τόσο πολύ, δε, έχει κινητοποιήσει αυτή η αργοπορία τον μεγάλο και παγκοσμίου φήμης συμπατριώτη μας ώστε αποκλειστικά για την ανακοίνωση μιας ακόμα δωρεάς του, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, αλλά και με στόχο να ξεμπλοκάρει την υπόθεση των συσσιτίων, ήρθε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. «Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω δικηγόρος. Εγώ τελικά έγινα ο καλύτερος πελάτης τους για να μου λύνουν προβλήματα τέτοιου είδους», μας είπε γελώντας και συνέχισε: «Ο λόγος που δεν έχω δουλειές στην Ελλάδα είναι δυστυχώς αυτός. Η γραφειοκρατία ακόμα και στο πιο απλό και καθαρό πράγμα. Ακόμα και σε μια φιλανθρωπία κάτι θα βρουν», δηλώνει στο «Θέμα».

Αν και δεν επιθυμεί στιγμή να γίνει καταγγελτικός, ούτε να τα βάλει με το κράτος, όπως ξεκαθαρίζει, επιχειρεί να ξεμπλοκάρει ένα έργο το οποίο είναι κατεπείγον για τη ρημαγμένη Αθήνα. Ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες τον φρενάρουν είναι το ότι δεν έχει άμεση επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα μας. Επιλογή όμως που, όπως αποδεικνύεται από την κοινωνική του προσφορά, τελικά είναι σωστή, καθώς η ελληνική γραφειοκρατία για κάθε λύση έχει κι ένα νέο πρόβλημα. Εφόσον, λοιπόν, ο Stelios προσωπικά δεν διαθέτει ελληνική επιχειρηματική βάση και δεν τον αποδέχεται το κράτος ως φορολογικό εκπρόσωπο του εγχειρήματος, θα πρέπει να βρει άλλη λύση.

Η δυσκολία δηλαδή έγκειται στο ότι ο ίδιος και η εταιρεία του δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Το ακίνητο επί της οδού Γερμανικού 18 στον Κεραμεικό αγοράστηκε από το ίδρυμα του κ. Χατζηιωάννου, το Stelios Philanthropic Foundation, το φθινόπωρο που μας πέρασε. Επί 6 μήνες ο χώρος, που είναι σχεδόν έτοιμος, περιμένει τις εγκρίσεις για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Ομως ήταν τόση η αργοπορία ώστε ένας παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματίας άφησε όλες τις άλλες δουλειές του για να έρθει στην Αθήνα να δει τι συμβαίνει και να βάλει πλάτη. «Ολη την άλλη ημέρα θα ασχοληθώ με αυτό το κτίριο για να μπορέσω μετά να φύγω εκτός Ελλάδος», μας λέει εμφανώς κουρασμένος από τις εξελίξεις. Και όλα αυτά τα κάνει ένας από τους πιο επιτυχημένους και καινοτόμους επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη.

Ενας διεθνής Ελληνας, που ανήκει στις λίστες πλουσίων του περίφημου «Forbes», που η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε sir το 2006 για το μεγάλο του έργο και που οι δουλειές του είναι παγκοσμιοποιημένες και δεν έχουν καν βάση ή κέρδος στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται στο Λονδίνο και το Μονακό. Η μόνη του σύνδεση με τη χώρα μας είναι τα ανά τακτά διαστήματα ταξίδια που κάνει για να δει την αγαπημένη του μητέρα και τα αδέλφια του Πόλυ και Κλέλια. Ανθρωπος όμως με ευαισθησίες, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της γνωστής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και των δραστηριοτήτων στο real estate, στα ξενοδοχεία και τις μεταφορές, έχει αποφασίσει να μη μας αφήσει στην τύχη μας εν μέσω κρίσης. Με χρηματοδοτήσεις ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων και πλήθος υποτροφιών σε Ελληνες αριστούχους, ο ίδιος δηλώνει παρών. Κι όμως. Για το Ελληνικό Δημόσιο, τα παραπάνω τίποτα δεν σημαίνουν. Αντιθέτως, οι διευκολύνσεις για κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που και κοινωνική δράση δεν έχουν, αλλά και που κερδίζουν από το Δημόσιο είναι άμεση. Ο κ. Χατζηιωάννου ξεκίνησε τα συσσίτια υπέρ των απόρων συμπατριωτών του αλλά και άλλων κατοίκων του νησιού, πέρυσι, στη Λάρνακα. Η κρίση και το κούρεμα καταθέσεων τον οδήγησαν να αγοράσει κι εκεί ένα ακίνητο και να ξεκινήσει τις διανομές 500 γευμάτων ημερησίως - σήμερα δίνονται 1.200 γεύματα, από τρία συνολικά τέτοιου είδους κέντρα σε όλη τη Μεγαλόνησο, βάσει του προγράμματος «Food from the heart». Και όλα αυτά χωρίς εθνικές διακρίσεις, με οργάνωση και με την έκδοση κάρτας για κάθε άπορο. Το ίδιο πρόγραμμα είναι που θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, αρκεί το κράτος να βοηθήσει και να μην εμποδίζει έναν τόσο σημαντικό businessman.

«Θα κάνω κι άλλα για να βοηθήσω»

Βέβαια ο κ. Χατζηιωάννου δεν χρηματοδοτεί μονάχα συσσίτια. Με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το αγαπημένο του σχολείο στο οποίο ο ίδιος φοίτησε τη δεκαετία του ’80, χρηματοδοτεί τις σπουδές αριστούχων μαθητών στις τρεις τάξεις του Λυκείου καθώς και τα International Baccalaureate τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμη πως, ως απόφοιτος και του London School of Economics, ο ίδιος πληρώνει 10 υποτροφίες ετησίως. «Ο Στέλιος μάς βοηθά έμπρακτα κι όχι στα λόγια», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας, διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, ενώ γνωστό είναι και το ότι παρέχει μεγάλη βοήθεια και σε πολλούς πρώην συμμαθητές και συμφοιτητές του. Παράλληλα, κάθε χρόνο το ίδρυμά του δίνει χρηματική επιβράβευση σε ελληνικές start up επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα βοηθά στις διεθνείς τους σχέσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το easyGroup χρηματοδοτεί και ελληνοτουρκοκυπριακές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς πεποίθηση του Στέλιου Χατζηιωάννου είναι ότι μόνο μέσω της συνεργασίας θα υπάρξει ειρήνευση στο νησί. «Θα κάνω κι άλλα πράγματα για να βοηθήσω», υπόσχεται ο ίδιος με ειλικρινή διάθεση προσφοράς σε μια χώρα που τόσο τη χρειάζεται.

Επενδύσεις σε ακίνητα και σε αλυσίδα τροφίμων

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου ήρθε στην Αθήνα για μία μόλις ημέρα. Στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας του υποτροφίας στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και λίγο πριν από τα πολύωρα ραντεβού με τους δικηγόρους του για την υπόθεση των συσσιτίων στον Κεραμεικό, το «Θέμα» τον συνάντησε. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση. «Πιστεύω πως οι οικονομίες κάνουν κύκλους. Αυτοί είναι συνήθως επταετείς. Η Ελλάδα τώρα συμπληρώνει αυτό τον αρνητικό κύκλο και θα πάει καλύτερα», τονίζει. «Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, που ναι μεν δεν θα μοιάζει με ό,τι γινόταν προ κρίσης, δεν θα είναι όμως και ίδια με την κρίση», σημειώνει. Στην ερώτησή μας για το αν θα επενδύσει στην Ελλάδα, γελάει. «Ο πατέρας μου, όταν ανακοίνωσα πως θέλω να δημιουργήσω αεροπορική εταιρεία, ήταν ο μόνος που δεν γέλασε. Εβαλε όμως έναν και μοναδικό όρο. Να μην κάνω αυτή τη δουλειά στην Ελλάδα.

Εγώ τη χώρα μας την αγαπώ κι ας ζω κυρίως στο Λονδίνο, το Μονακό ή τον υπόλοιπο κόσμο. Κάπως έτσι σκοπεύω να επενδύσω σε ακίνητα στην Αθήνα ή και άλλου, καθώς οι τιμές είναι ελκυστικές. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες», τονίζει. Παράλληλα ανακοινώνει πως αυτή την περίοδο, μετά τις easyJet, easyCar, easyValue, easyMoney, easylnternetCafe, easyCruiseOne και easyFoodStores, ιδρύει μια εταιρεία η οποία θα πουλάει μόνο τρόφιμα και θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία της στο Νότιο Λονδίνο, για να έρθει αργότερα και στην Ελλάδα. «Είναι μια εταιρεία τύπου Aldi με generic τρόφιμα σε χαμηλές τιμές», τονίζει, και συμπληρώνει για τη χώρα μας: «Η ανάπτυξη ήδη έρχεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ολοι αυτοί θα έρθουν ως τουρίστες ή και επενδυτές στην Ελλάδα. Αν οι τράπεζες δεν γυρίσουν στις παλιές τους υπερβολές και στα διακοποδάνεια, νομίζω πως θα έχουμε κάτι καλύτερο να περιμένουμε από τα όσα συμβαίνουν σήμερα». Βέβαια μπήκαμε και στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε για την ελληνική πολιτική κατάσταση. «Στους πολιτικούς δεν πρέπει να δίνουμε ούτε φοβερά μεγάλο credit (σ.σ.: επιβράβευση), ούτε όμως και πολύ blame (σ.σ.: κατηγορία). Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει και οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία», τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ (33)

ποπη

δεν θελουν οι μεγαλοι να χαλασουν το image τους.Αν ηταν για την τσεπη τους δεν θα εβγαζαν μιλια.

συσσιτια και success story

Δεν πάνε μαζί. Κάποιος να πει στον καλό Σαμαριτη πως οι πολιτικοί μας δέχονται διανομή κατ' οίκον. Μόνο! Έχουν βάλει κόκκινη γραμμή σε αυτό.

Νίκος Κ

Εκεί που σταματά η λογική Αρχίζει το ελληνικό κράτος

john

φιλοι μου το βλεπετε απο λαθος σκοπια,αγορασε το κτηριο,και εκανε εργασιες,αρα πηγαν και δουλεψαν εργατες,αρα επρεπε να βαλει ενσημα.το ικα εκανε το αυτονοητο,για να δωσει χαρτι,πρεπει να πληρωσει.που βλεπετε το περιεργο?οσοι εχουν κανει εργασιες στην ελλαδα το ξερουν.διαφορετικα δεν θα εχει εσοδα για συνταξεις.ετσι το βλεπω.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ

@ john 05/05/201404:24.............................. Συνονόματε το θέμα πολύ απλοϊκά το σκέφτηκες η λάθος το κατάλαβες.......... Μήπως ο Χ"Ιωάννου ασχολείτο και με την εργολαβία της ανακαίνησης δηλαδή ειχε τα συνεργεία που δούλευαν ? Μήπως τα επέβλεπε ο ιδιος, μήπως εκοβε ο ιδιος παραστατικά και τιμολόγια?? . Και ολα αυτά απο απόσταση δηλαδή απο το Λονδίνο. Και δεν πήγε να βάλει τα ενσημα σαν //εργολάβος// στο ΙΚΑ? ................ Στέκουν αυτά που λές συνονόματε? .... Μιλάμε για εναν δισεκατομμυριούχο που ειναι μέσα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη στην λίστα Forbes.... .. Το πρόβλημα για τις υπηρεσίες ειναι οτι δεν εχει καμμιά αμμεση επαγγελματική δραστηριότητα επι Ελληνικού εδάφους και ουτε δοσοληψίες με δημόσιες υπηρεσίες -δηλαδή δεν το αποδέχεται το κρατος ως φορολογικό εκπρόσωπο αυτού του εγχειρήματος μιας και δεν εχει αυτός η κάποια εταιρεία του φορολογική εδρα στην Ελλάδα- άρα ετσι απλά ( εχει εφαρμογή το "Ποιός ειστε κύριε" ! κατα το της Στανίση ασμα) ειναι ανύπαρκτος για το κράτος.

Λάδωσες? Που πας?

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οσοι άλλοι έχουν κάνει δωρεές και φιλανθρωπίες στην Ελλάδα "τα έχουν καλά" (βλεπε λαδώματα) με το κράτος. Λάδωσες κανέναν κύριε Χατζηιωάννου? Που πας?? ...Ειλικρινά: Μακάρι να βρεθούν και άλλοι σαν τον κύριο Χατζηιωάννου.

ο τρελος

Δωρεαν φαγητο...μπα χρυσαυγιτης θα ειναι...γι αυτο δεν τον αφηνουν...εδω εχουμε βαλει στοιχημα να πεθανουν πολλοι και αυτος θελει να τους συντηρησει...αισχος...να τον κλεισετε φυλακη κ.Αντωνη

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ

@ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 04/05/2014 20:25 ...................... Ανθρωπέ μου σχολίασες χωρίς να διαβάσεις την ανάρτηση. Η οποία εγραφε .//........ Ο sir Stelios αγόρασε ένα κτίριο στον Κεραμεικό, στο κέντρο της αθηναϊκής εξαθλίωσης και πείνας, το ανακαινίζει και σκοπεύει να το αξιοποιήσει προσφέροντας 1.200 δωρεάν γεύματα καθημερινά σε ταλαιπωρημένους και ταπεινωμένους από την κρίση πολίτες. Οι καλές προθέσεις όμως σκόνταψαν στο ΙΚΑ και άλλους κρατικούς φορείς:.........//. Το πρόβλημα του ειναι που του δημιουργούνε οι υπηρεσίες στο να ανακαινήσει το κτήριο που αγόρασε για αυτό τον σκοπό και να φτιάξει ενα μέρος οπου θα μπορούνε να μαγειρεύονται τα φαγητά και να πηγαίνουν οι αναξιοπαθούντες να τρώνε σε αξιοπρεπείς χώρους. ........... Δεν εγραψε η ανάρτηση οτι εχει πρόβλημα στo να μοιράζει ετσι στον δόμο η εξω απο κάποια εκκλησία πακέτα με φαγητό.

ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ !

Ειπε λοιπον οτι δεν κανει δουλειες στην Ελλαδα λογω της απιστευτης γραφειοκρατιας,ακομα και στα πιο μικρα πραγματα,πως λοιπον να ερθουν επενδυσεις απ εξω ? Η γραφειοκρατια στην Ελλαδα εχει 2 προσωπα,το ενα για να δημιουργει προβληματα στον επιδοξο επενδυτη,που λυνονται ως δια μαγειας βεβαια οταν πεσει το αναλογο "λαδακι",και το δευτερο για να δημιουργει την εντυπωση οτι υπαρχει πολλη δουλεια αρα ειναι απαραιτητοι και πολλοι ΔΥ για να ....ανταπεξελθουν στο-δηθεν-φορτο εργασιας ! Αν δεν μπει ταξη στο δημοσιο τομεα,ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ .....

Christos

Τα λαμόγια ποτέ δεν πεθαίνουν !!!!! (και όταν λέμε λαμόγια μιλάμε για δεξιά , κεντρώα και αριστερά) κάνουν το οτιδήποτε για να πεθάνει αυτή η χώρα και να χαίρονται πάνω από τις σάρκες. Όποιος πιστεύει τους πολιτικούς είναι απλώς μαλ………ες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(μετα συγχωρέσεως)

Μαρια

Φιλάνθρωπος?? Και μάλιστα φημισμένος? Απο που προκύπτει αυτο? Εγω πρωτη φορά ακούω για την προθεση του ...την προθεση του ξαναλεω να γίνει φιλανθρωπος.. Τέλος πάντων ,αυτοι που θέλουν να προσφέρουν τον βρίσκουν τον τροπο αφήστε τα σαπια

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ

@ Μαρια04/05/201421:58 ......................... Συγνώμην που σου το λέω Μαρία, αλλά κουβαλάς ενα θλιβερό μυαλό που σκέπτεσαι ετσι. ........... Δηλαδή ο καλός φιλάνθρωπος ειναι αυτός που σε κάθε κίνηση φιλανθρωπίας του ειδοποιεί και τις κάμερες της τηλεόρασης να τον αποθανατίζουν για να γίνεται γνωστός και να δείχνει και καλός Σαμαρείτης ? .... Λυπάμαι για το σκεπτικό σου που ειναι και σκεπτικό πολλών δυστυχώς στην σημερινή εποχή. .... Γιατι ο Χ"Ιωάννου ο οποίος ειναι ενας σχετικά αθόρυβος και αγνωστος στον πολύ κόσμο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πρέπει να στοχοποιηθεί αρνητικά σε κάτι ακόμα που προσπαθεί να κάνει σε μορφή φιλανθρωπίας στην Ελλάδα? Να ειναι άραγε τυχαίο για το ποιόν αυτού του επιχειρηματία το οτι η βασίλισσα της Αγγλίας του απενειμε τον ανώτατο τίτλο τιμής της Αγγλίας του "Sir" , τίτλο ς τιμης που εχει απονεμηθεί διαχρονικά σε ελάχιστους Ελληνες η Κύπριους?. ........... Και απο την πλευρά της Ελλάδος οσοι τον εχουν γνωρίσει , τον εχουν γνωρίσει απο τον χώρο της ναυτιλίας, και απο την αεροπορικό κλάδο λόγω της easy jet. Και να μην μακρυγορώ πάρα πολλά παιδάκια Ελληνόπουλα με σοβαρά προβλήματα υγείας τους εδινε δωρεάν αεροπορικά εισητήρια για Λονδίνο και πλήρωνε και για εκεί νοσηλείες. .. Χώρια για υποτροφίες Ελληνων και Κυπρίων στο Λονδίνο, χώρια και για κάτι εδρες Ελληνικών σπουδών σε Βρεττανικά πανεπιστήμια... Και χωρίς τις κάμερες απο δίπλα του......

maleas

Ρε πάρτε το είδηση μια μερίδα δημοσιων υπαλληλων κατάστρεψαν και ασέλγησαν στο σώμα της χώρας...Δεν είναι μονο οι νομοι είναι και πως κατά το συμφέρον τους μεταφράζουν τα κακά φασιστοειδή κομματόσκυλα που "σκυλεψαν" την χωρα όλα αυτά τα χρονια..Τεράστιες ευθύνες των προστατών τους που τολμάνε να αναφέρονται σαν συνδικαλιστές γιατί αθώωναν κάθε λαμόγιο ..Τώρα το απόστημα έχει γίνει καρκίνος και προχωράει συνεχεια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης