Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
Κακούργημα οι μαγνητοφωνήσεις χωρίς συναίνεση
Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρούνται «οι παραβάσεις που αφορούν σε γενικευμένη χρήση αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύντομα μάλιστα θα καταρτιστεί ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, «ώστε να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις ακόμη και από τα δικαστήρια». Συγκεκριμένα, πρόκειται να τροποποιηθεί, επί το αυστηρότερο, διάταξη
Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρούνται «οι παραβάσεις που αφορούν σε γενικευμένη χρήση αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύντομα μάλιστα θα καταρτιστεί ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, «ώστε να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις ακόμη και από τα δικαστήρια». Συγκεκριμένα, πρόκειται να τροποποιηθεί, επί το αυστηρότερο, διάταξη του άρθρου 370 Α του Ποινικού Κώδικα, ώστε να «αποκλείεται εντελώς η χρήση τέτοιων παράνομα, αποκτηθέντων στοιχείων ακόμη και από τα δικαστήρια».
Το σκεπτικό και το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η αθέμιτη μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση θα θεωρείται κακούργημα, είναι το εξής:
«Εν όψει της γενικευμένης εσχάτως και χωρίς όρια απόκτησης και χρήσης των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων ή μαγνητοσκοπήσεων, μέσω της δημοσιοποίησής τους από τα ΜΜΕ, που έχει οδηγήσει πλέον κατ’ ουσία στην κατάργηση της ιδιωτικότητας και στην ανεμπόδιστη εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ατόμων ποικιλώνυμων συμφερόντων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της διατάξεως του άρθρου 370Α του ΠΚ και η αναβάθμισή της σε κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ώστε να περιφρουρηθούν και θωρακιστούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου, που αποτελούν εκδήλωση της προσωπικότητάς του, την οποία πρωταρχικά προστατεύει το Σύνταγμα.
Με την ίδια ρύθμιση αποκλείεται εντελώς η χρήση τέτοιων, παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων, ακόμη και από τα δικαστήρια. Τούτο γίνεται και για να τηρηθεί και η συνταγματική διάταξη του άρθρου 19, μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα και χωρίς διακρίσεις η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί παράνομα».
Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, με την οποία διατυπώνει «την παράκληση, εφόσον συμφωνεί και ο ίδιος, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της ανομίας με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr