Τι «κρύβει» το νέο σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις

Τι «κρύβει» το νέο σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις

Ποια είναι τα «εμπόδια» για τους εργοδότες - Πώς θα προστατευτούν οι απολυμένοι - Ικανοποίηση από ΓΣΕΕ

Τι «κρύβει» το νέο σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις
Μετ’ εμποδίων οι ομαδικές απολύσεις μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας να θέσει περιορισμούς στους εργοδότες, οι οποίοι πρέπει:

-να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τα τελευταία τρία χρόνια

-να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων

- να εξηγήσουν γιατί επιλέγουν να απολύσουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και

- να καταθέσουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέτρο που ισχύει σε πολλές ευρωπαικές χώρες
Κλείσιμο

Με δεδομένο ότι απελευθέρωση των απολύσεων πέραν του 5% μηνιαίως που ισχύει σήμερα στάθηκε αδύνατον να αποτραπεί αφού αποτελούσε όρο του μνημονίου, τα αυστηρά κριτήρια που αποφάσισε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων αμβλύνουν την κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να προκληθεί με την εμφάνιση νέας στρατιάς απολυμένων.

Τα «εμπόδια» που αποφασίστηκαν είναι ουσιαστικά γραφειοκρατικά ( φάκελος με στοιχεία, σχέδιο απολύσεων) και μπορεί να καθυστερήσουν ο εγχείρημα η να στρέψουν τις επιχειρήσεις στην αυθαιρεσία.

Γιατί θα ήταν υποκρισία να ισχυριστούμε ότι όσοι εργοδότες θέλουν να απολύσουν προσωπικό η να κλείσουν την επιχείρηση δεν βρίσκουν και σήμερα τον τρόπο να το κάνουν αδιαφορώντας για τους νόμους.

Εχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αφορούν επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους και πάνω που αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Ελλάδα. Πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ έδειξε ότι οι επιχειρήσεις στην Αττική απασχολούν κατά μέσο όρο 6 εργαζόμενους και στην υπόλοιπη Ελλάδα 5. Αρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία στην αγορά ,δεν τίθενται εμπόδια στις απολύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕ δεν καταργείται το βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να απορρίψει το αίτημα των επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις.

Ωστόσο ο ρόλος του ΑΣΕ ( που σήμερα απλώς γνωμοδοτούσε) αναβαθμίζεται ώστε να μη βαραίνει δυσανάλογα η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Μένει να δούμε αν θα εγκριθεί το σχέδιο και από την Τρόικα.

Αναλυτικά , οι επιχειρήσεις που θα καταθέσουν το αίτημα για απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα πρέπει να προσκομίσουν:

-Φάκελο με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία για τη θέση της στην αγορά και τις προοπτικές βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της. Στοιχεία του ισολογισμού και προϋπολογισμού, αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή και αποδεικτικά ρύθμισης των σχετικών υποχρεώσεων (εφόσον υπάρχουν οφειλές), τυχόν δανειακές υποχρεώσεις αποδεικνυόμενες με σχετικές βεβαιώσεις από τον αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό φορέα και λοιπές απαιτήσεις τρίτων, τυχόν απαιτήσεις της εταιρείας έναντι τρίτων, τυχόν χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων της εταιρίας από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους κ.α.

-Στοιχεία της στελέχωσης της επιχείρησης και του κόστους εργασίας κατά την τελευταία τριετία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα ,στοιχεία για τα προσόντα εκπαίδευσης, το είδος της σύμβασης εργασίας, την οικογενειακή κατάσταση, τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα κ.α.

-Την αιτιολόγηση της αναγκαιότητας των ομαδικών απολύσεων ,τον αριθμό των  εργαζομένων ανά ειδικότητα που προσλήφθηκαν ή απολυθήκαν στην τελευταία τριετία, τις μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και την προοπτική ανάπτυξης μετά τις απολύσεις. Πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα που προτείνεται να απολυθούν, τα κριτήρια επιλογής και το χρονοδιάγραμμα.

-Ειδικά για την ομπρέλα προστασίας των απολυμένων πρέπει να προτείνει σχέδιο για για κάλυψη αυτασφάλισης, διαθέσιμα ποσά για κατάρτιση και συμβουλευτική για επανένταξη στην αγορά εργασίας, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ αντιμετώπισης της επαπειλούμενης ανεργίας και κριτήρια για την κατά προτεραιότητα επαναπρόσληψη των ομαδικώς απολυομένων.

Ποιο καθεστώς ισχύει σήμερα

-Τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι:

- μέχρι 6 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και

- ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

-Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας. Χαιρετίζοντας την απόφαση του ΑΣΕ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Η απόφαση αυτή έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων. Ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επισήμανε: «Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας».

«Την απόφαση αυτή οφείλει να σεβαστεί η Τρόικα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «και να σταματήσει εδώ και τώρα να βάζει τον πήχη στον πυθμένα της εργατικής προστασίας, αγνοώντας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δεσμεύει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης