Βαρθολομαίος: Χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία

Βαρθολομαίος: Χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία

Ενότητα και ομοψυχία συνέστησε στο λαό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου

Βαρθολομαίος: Χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία
Ενότητα και ομοψυχία συνέστησε στο λαό, κατά την ομιλία του στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «όταν πορευόμεθα ηνωμένοι και ομόψυχοι, αποβλέποντες εις το καλόν και το αγαθόν του Γένους μας και της εκκλησίας, πάντοτε μεγαλουργούμε και εισερχόμεθα εις φάσεις ιστορικής πορείας και διαδρομής ευημερίας και αγαθών» και πορευόμαστε στο δρόμο του Θεού «μη ως άσωτοι, μηδέ ως άφρονες», αλλά σύμφωνα με το θέλημα Του και πρόσθεσε:

«Προς όδευσιν όμως μετά του Κυρίου, απαραίτητος είναι η μετάνοια, δηλαδή, η αλλαγή νοοτροπίας και σκέψεως και η έξοδος εκ των στενών ορίων του ατομικού συμφέροντος, του εγώ μας».

Κλείσιμο
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο ιστορικό παρελθόν της πόλης και στην παρουσία σπουδαιότατων πολιτισμών, «ως μαρτυρούν τα θαυμαστά ευρήματα της Βεργίνας», αλλά και εκπροσώπων της ανθρώπινης σκέψης και δημιουργικότητος, όπως ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, που «συνέβαλε αποφασιστικώς, εις τη διαμόρφωση παγκοσμίως και πανανθρωπίνως αποδεκτών ηθικών αξιών», ενώ τόνισε ότι η πόλη εξακολουθεί να ζει «πολυειδώς και πολυτρόπως, πάντοτε όμως ορθοδόξως και παραδοσιακώς» υπό την επίδραση του χριστιανικού πνεύματος, «δια του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου».

Απηύθυνε παράκληση στον πολιούχο 'Αγιο Δημήτριο να «ελεήσει τον μακάριο τούτον λαόν και να τον ευλογήσει, να τον διατηρήσει ηνωμένο και ομοφρονούνταν», ώστε «να διέλθει αλώβητος και ασυλής την περίοδο ταύτην της κρίσεως, ηθικής, πνευματικής, υλικής». Ευχήθηκε ακόμη, «η βυζαντινή και ελληνική Θεσσαλονίκη να είναι πάντοτε το κόσμημα της βαλκανικής, πόλις ειρήνης, ενότητος και ορθοδόξου μαρτυρίας» και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συνεχίσουν τη μεγάλη παράδοση της πόλης.

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, λόγω της ιστορίας της «πρέπει να αναδεικνύεται πάντοτε και να προβάλλεται ως ο ενωτικός δεσμός των λαών της βαλκανικής», αλλά και όλων των πιστών, που προσέρχονται από τα πέρατα της γης «προσκηνυματικώς» στο ναό του πολιούχου αγίου της.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος επεσήμανε το διαρκές ενδιαφέρον του κ. Βαρθολομαίου για την «ιστορική και ένδοξον Μακεδονία, η οποία είναι μόνον μια και είναι ελληνική» και του ευχήθηκε μακροημέρευση, με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση των 22 χρόνων από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του, ενώ οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν : «άξιος, άξιος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ενώ ευχήθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και ο οποίος δε μπόρεσε να παραβρεθεί για λόγους υγείας, «περαστικά» και «να έχει ταχεία αποκατάσταση της πολυτίμου υγείας του».

Νωρίτερα, έγινε η επίσημη υποδοχή του αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσης, που φυλάσσεται στο επισκοπείο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως και το λείψανο του Αγίου Δημητρίου θα εκτίθεται στο ναό, κατά τις ημέρες των γιορτών, σε λαϊκό προσκύνημα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης