Λαύριο: Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Λαύριο: Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Οι 260 μετανάστες, εκ των οποίων 65 παιδιά (τα 15 βρέφη), τρέφονται αποκλειστικά με μακαρόνια, πολλές φορές ληγμένα, δεν έχουν φάρμακα, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, ενώ δεν υπάρχουν είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά

Η Δέσποινα Βανδή εξομολογείται...
Λαύριο: Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα οι πρόσφυγες, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο. Πρόσφυγες τρέφονται αποκλειστικά με ζυμαρικά, δεν έχουν φάρμακα, οι προμηθευτές του Κέντρου δεν έχουν πληρωθεί για ολόκληρο το 2013 -με αποτέλεσμα να διακόψουν την πίστωση- ενώ το προσωπικό παραμένει απλήρωτο επί 10 μήνες. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες στο Κέντρο ζουν παιδιά και βρέφη, για τα οποία δεν υπάρχει γάλα, παιδικές τροφές, πάνες και ό, τι άλλο χρειαζούμενο, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία τους, ακόμα και η ίδια η ζωή τους.

Οι 260 μετανάστες, εκ των οποίων 65 παιδιά (τα 15 βρέφη), τρέφονται αποκλειστικά με μακαρόνια, πολλές φορές ληγμένα, δεν έχουν φάρμακα, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, ενώ δεν υπάρχουν είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά. Τις πάγιες ανάγκες των προσφύγων, διοικητικά οφείλει να τις καλύπτει ο Ερυθρός Σταυρός μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας, όμως η καθυστέρηση από την πλευρά του Πρωτοδικείου Αθηνών να προχωρήσει στην ανακήρυξη του νέου ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού, καθώς μέχρι στιγμής παραμένει «ακέφαλος», καθιστά αδύνατη ην εκταμίευση των κονδυλίων.

Το κέντρο προσφύγων Λαυρίου, το οποίο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας και τη διαχείριση του Κέντρου την έχει με ανάθεση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός). Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου για 15 και 20 χρόνια.. Η χρηματοδότηση γίνεται από συγκεκριμένο κωδικό και η πρόβλεψη ήταν 1 εκατομμύριο και 150 χιλιάδες €, ωστόσο σύμφωνα με καταγγελίες το ποσό που είχε διατεθεί πέρυσι έχει εξαφανιστεί σε υποθέσεις υπεξαιρέσεων που βαρύνουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, να σημειωθεί, πως το ένα από τα κτίρια του κέντρου έχει επανειλημμένα κριθεί ακατάλληλο από την πολεοδομία και ένας επικείμενος σεισμός μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτό. Μάλιστα, με πρόσχημα την ακαταλληλότητα του κτιρίου είχε γίνει στο παρελθόν προσπάθεια μετακίνησης των προσφύγων σε κοντέινερ σε περιοχή έξω από το Λαύριο κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε.
Μέχρι στιγμής κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες που τους έχει κοπεί η σίτιση και απειλείται η υγεία τους, καθώς επίσης και για την απελπιστική κατάσταση των απλήρωτων εργαζομένων.

Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου, αυτές τις ημέρες αλληλέγγυοι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία μέσω των social media κάνουν έκκληση προκειμένου να μαζευτούν τρόφιμα, φάρμακα και ήδη πρώτης ανάγκης. Για τους κατοίκους κοντινών περιοχών η παράδοση μπορεί να γίνει κατευθείαν στο κέντρο στη διεύθυνση: Κέντρο Προσφύγων, Δανοκάρα 1 ΤΚ 19500 Λαύριο. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να τηλεφωνήσουν στο Κέντρο στον αριθμό: 22920-27744, ενώ ήδη γίνεται συντονισμός συγκέντρωσης των τροφίμων στην ομάδα facebook: «Άμεση βοήθεια σε τρόφιμα για τους πρόσφυγες στο Λαύριο» (https://www.facebook.com/groups/317217015023917/.)

Λίστα αναγκών 20/ 10/ 2013
Για τα βρέφη:
παιδικά γάλατα σε σκόνη, πάνες
Για τα παιδιά: ψωμί, βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες) και σαλάμι
(πρωινό σχολείου), γάλατα εβαπορέ, αυγά
Για όλους: λάδι, αλεύρι, κρέας, ντοματοπελτέ, λαχανικά, φρούτα,
Δευτερευόντως: ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας, σαμπουάν




    



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης