Ανησυχία από τις δυο νέες σεισμικές δονήσεις το πρωί στη Φθιώτιδα

Ανησυχία από τις δυο νέες σεισμικές δονήσεις το πρωί στη Φθιώτιδα

Σε διάστημα 40 ημέρων οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει 1.182 μικροσεισμούς - Τρομοκρατημένοι οι πολίτες

Στη δικαιοσύνη έξι άτομα για τις πυρκαγιές στην Ηλεία
Ανησυχία από τις δυο νέες σεισμικές δονήσεις το πρωί στη Φθιώτιδα
Τον τρόμο του σεισμού της 7ης Αυγούστου, που είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έζησαν και χθες οι κάτοικοι της Αμφίκλειας, στη Φθιώτιδα, και των γύρω περιοχών, έπειτα από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο οποίος και σήμερα το πρωί συνέχισε με αμείωτο ρυθμό.

Μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου το μεσημέρι της Δευτέρας που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, δύο νέες δονήσεις καταγράφηκαν σήμερα το πρωί, η πρώτη στις 08:46 με μέγεθος 3,9 βαθμών και η δεύτερη στις 10:39 με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Αμφίκλειας σύσκεψη του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή σεισμολόγων και του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάστημα 40 ημέρων οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει 1.182 μικροσεισμούς

Η πρώτη χθεσινή δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:42, βορειοδυτικά της Ελάτειας, στη Φθιώτιδα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 23 χλμ. Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Λίγο μετά, στις 18:01 ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Και οι δύο δονήσεις έγινε αισθητές στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που έπαθαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, συμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως οι δύο σεισμοί έγιναν εντός των φυσιολογικών πλαισίων, ωστόσο «τα φυσικά φαινόμενα είναι δύσκολο να τα προσεγγίσουμε», Μάλιστα ο ίδιος επιβεβαίωσε τα προβλήματα που έχουν υποστεί σπίτια στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλικούς.

Νέες ζημιές στα ήδη «τραυματισμένα» σπίτια

Στο μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης