Αυτός ο ντάκος είναι για... Γκίνες!

Αυτός ο ντάκος είναι για... Γκίνες!

Θα είναι το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο και θα έχει το σχήμα της Κρήτης - Θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού

Αυτός ο ντάκος είναι για... Γκίνες!
Αυτός ο ντάκος είναι για... Γκίνες!
Στόχος το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αλλά και η ανάδειξη των παραδοσιακών συνταγών της Κρήτης.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο» στα Χανιά παρασκευάζει ένα γιγαντιαίο κρητικό παξιμάδι ή αλλιώς ντάκο, ο οποίος οι άνθρωποι του συλλόγου ευελπιστούν να μπει στα Γκίνες.

Θα είναι το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο και θα έχει το σχήμα της Κρήτης και έχει διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα. Κατά την παρασκευή του, που διαρκεί συνολικά τέσσερις ημέρες, θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.

Για την παρασκευή του ντάκου-γίγα χρησιμοποιούνται αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι θα ζυγίζει 160 κιλά.

Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.
Κλείσιμο

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ρόδο» Νίκος Μαθιουδάκης, παράλληλα με την Παρασκευή του ντάκου- γίγα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και διαγωνισμός ψησίματος στην παρασιά (φωτιά) με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ενώ τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και παραδοσιακά συγκροτήματα από τα Χανιά.

«Είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στην κρητική διατροφή. Προσπάθειά μας είναι να την γνωρίσουν κυρίως οι νέοι, να προβάλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως ο ντάκος και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία» δήλωσε.

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ' τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης