Κάηκε η Θάσος - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή

Κάηκε η Θάσος - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή

Στάχτη έγιναν στο καταπράσινο νησί του Αιγαίου πάνω από 7.000 στρέμματα πευκοδάσους - Λαχτάρησαν και στην Κεφαλονιά από μεγάλο μέτωπο 

Κάηκε η Θάσος - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε χαράδρα στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου και έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Στο νησί παραμένουν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούσαν από την πρώτη στιγμή φοβούμενες τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη, και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί, και φτάνουν σε ένταση τα 7 μποφόρ, ενώ έχει κάψει περισσότερα από 7.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια.

Κλείσιμο
Μάχη με τις φλόγες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, αλλά και με εναέριες δυνάμεις (πέντε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 2 πετζετέλ), προσπαθώντας να κατασβέσουν τις μικρές εστίες που μαίνονταν μέχρι αργά.

Νωρίτερα, 93 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πέντε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 2 πετζετέλ επιχειρούσαν στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα κι εκσκαφείς καθώς και εθελοντές δασοπυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι άνεμοι από το μεσημέρι και μετά δεν ήταν τόσο ισχυροί όσο ήταν το πρωί, βοηθώντας τους άντρες της Π.Υ. να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. 

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το προσωπικό από δυο φέρι- μπότ σε Λιμένα και Κεραμωτή για να μεταφέρουν αν κριθεί αναγκαίο εξοπλισμό και δυνάμεις.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς κατοίκων δύο κτηνοτροφικές μονάδες παραδόθηκαν στις φλόγες.



Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η φωτιά καίει τμήμα του δάσους που αποτεφρώθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989 και το οποίο στη συνέχεια αναγεννήθηκε.



Από το απόγευμα, στο νησί βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο περιφερειακός διοικητής ΑΜ-Θ του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα το έργο της πυρόσβεσης.

Φωτογραφίες από το www.ThessToday.gr





Λαχτάρησαν και στην Κεφαλονιά απο μεγάλη πυρκαγιά

Σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κουρουπάτα στην Κεφαλονιά, όμως σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το μέτωπο της πυρκαγιάς παρουσιάσε σχετική ύφεση αν και παραμένουν διάσπαρτες μικρές εστίες στην περιοχή. 

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας είκοσι πυροσβέστες με επτά οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο, δυο αεροσκάφη και δύο πετζετέλ.

Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έκαψε δασική έκταση με πουρνάρια και ξερόχορτα, που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος - τουλάχιστον προς το παρόν - να επεκταθεί στον αστικό ιστό. 

Το έργο της πυρόσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σε κόκκινο συναγερμό και για την Κυριακή ο κρατικός μηχανισμός λόγω ισχυρών ανέμων

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Κυριακή.

Η προειδοποίηση αφορά τις εξής περιοχές:

    Περιφέρεια Αττικής
    Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (νότια)
    Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων
    Νήσος Χίος
    Νήσος Σάμος
    Νήσος Ικαρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα εφιστά την προσοχή, στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται  κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των συνανθρώπων τους.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης