Στο ΣτΕ οι ιδιωτικές κλινικές για το claw back του υπουργείου Υγείας

Στο ΣτΕ οι ιδιωτικές κλινικές για το claw back του υπουργείου Υγείας

Επιμένουν στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το μέτρο

Στο ΣτΕ οι ιδιωτικές κλινικές για το claw back του υπουργείου Υγείας
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το μέτρο της επιστροφής του ποσού των 174 εκατ. ευρώ του λεγόμενου claw back (μηχανισμός επιστροφής χρημάτων, όταν γίνεται υπέρβαση δαπανών) «απαντούν» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας την αναστολή της εφαρμογής του.

Επιπλέον, υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπεύθυνου για την σύνταξη του εξωπραγματικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, βάσει του οποίου υπολογίστηκε το claw back, και απειλούν με επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού εάν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση του υπουργού. Από την επαπειλούμενη επίσχεση θα εξαιρεθούν μόνο, όπως αναφέρουν, οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Εντατικής Θεραπείας, για να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Οι Ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Κλινικών όλης της Ελλάδος δεν μπορούν να αποδεχτούν το μέτρο του claw back, που αυθαίρετα αποφάσισε η Κυβέρνηση, διότι θεωρούν το μέτρο αυτό επαίσχυντο, άδικο, παράλογο, αντισυνταγματικό που επιπλέον οδηγεί με βεβαιότητα το σύνολο των κλινικών, μικρών και μεγάλων, σε άμεση αναστολή της λειτουργίας τους, οδηγώντας ακόμη 25.000 εργαζόμενους και συνεργάτες στην ανεργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Επισημαίνουν δε ότι το claw back εφαρμόζεται διεθνώς στο εμπόριο, για προϊόντα και ότι μόνο στην Ελλάδα εφαρμόζεται για υπηρεσίες.

Επίσης, ο κλάδος ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να δοθούν τα αναλυτικά στοιχεία υποβολών νοσηλίων για κάθε πάροχο για το 2012 και το Α’ εξάμηνο του 2013, διότι «αμφισβητούμε τα νούμερα που δόθηκαν στην τρόικα, εντάσσοντας Κρατικά Νοσοκομεία και Ιδρύματα ΜΚΟ και της Εκκλησίας καθώς και Προνοιακά στον κωδικό των Ιδιωτικών Κλινικών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «καμία υπέρβαση δαπανών δεν υπάρχει μεταξύ 2012 και 2013 και όταν το 2012 ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τις δαπάνες ασφαλισμένων 4 μόνο ταμείων, ενώ σήμερα, το 2013, τους ασφαλισμένους 10 ταμείων, σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού λαού. Υπέρβαση υπάρχει μόνο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος συντάθηκε αυθαίρετα, εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση και ανάρτηση στην διαύγεια και εξωπραγματικός διότι δεν ανταποκρίνεται σε κανένα οικονομικό δεδομένο».


Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης