Άρειος Πάγος: Άκυρη η αθώωση του γιατρού, αλλά το αδίκημα παραγράφηκε!

Άρειος Πάγος: Άκυρη η αθώωση του γιατρού, αλλά το αδίκημα παραγράφηκε!

- “Λογικά κενά και σοβαρές ασάφειες στην απόφαση του Εφετείου για την αθώωση του νευροχειρουργού Ρολόγη”
- Αλεξία Έβερτ: Ο Γιώργος δεν θα ξαναγίνει όπως πριν. Αισθανόμαστε όμως δικαίωση

Άρειος Πάγος: Άκυρη η αθώωση του γιατρού, αλλά το αδίκημα παραγράφηκε!
Ηθική δικαίωση για την Αλεξία Έβερτ

Με απόφαση της 3ης Ιουλίου 2013 ο Άρειος Πάγος αναιρεί την αθωωτική απόφαση του νευροχειρουργού κ. Δημήτρη Ρολόγη για την υπόθεση του κ. Γιώργου Αλβέρτη.Ο Άρειος Πάγος ακυρώνει μεν την αθώωση του νευροχειρουργού -αλλά το αδίκημά του έχει παραγραφεί. Κατ' αυτό τον τρόπο δίνεται τέλος στο γνωστό δικαστικό σήριαλ σχετικά με τις ευθύνες για τις πολύ σοβαρές -και πιθανότατα ανεπανόρθωτες- βλάβες τις οποίες υπέστη η υγεία του κ. Γιώργου Αλβέρτη, συζύγου της κας Αλεξίας Έβερτ, ύστερα από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Το Μάιο του 2011 ο κ. Ρολόγης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε διετή φυλάκιση για αμελή μετεγχειρητική παρακολούθηση του κ. Αλβέρτη, καθώς το δικαστήριο είχε δικαιώσει τότε τη μηνύτρια κα Εβερτ. Όπως είχε κρίνει τότε το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο κατηγορούμενος νευροχειρουργός είχε ασκήσει πλημμελώς τα καθήκοντά του κατόπιν της επέμβασης για αφαίρεση καλοήθους κύστης εγκεφάλου την οποία είχε εκτελέσει στον κ. Γιώργο Αλβέρτη. Η εγχείρηση είχε γίνει το 2005 και εξαιτίας επιπλοκών που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά και έγκαιρα από τον κ. Ρολόγη και τους συνεργάτες του, άφησαν έκτοτε τον κ. Αλβέρτη διανοητικά ανάπηρο.

Το Δεκέμβριο του 2012, το Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την έφεση που άσκησε ο κ. Δημήτρης Ρολόγης, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν αυτός ο θεράπων ιατρός αλλά ο συνάδελφός του, Δημήτρης Αγγελιδάκης -ο οποίος όμως εν τω μεταξύ είχε αυτοκτονήσει.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειος Πλιώτας υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης, η οποία και εν τέλει δικαιώθηκε: Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι υπήρχαν σοβαρές ασάφειες και λογικά κενά στην απόφαση του Εφετείου, εξού και την αναίρεσε, δίνοντας μια μικρή ηθική αποζημίωση στην κα Αλεξία Έβερτ. Βέβαια, πρακτικά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την περαιτέρω δίωξη ή την τιμωρία του κ. Ρολόγη, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος.

Η κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ, η οποία από το 2005 ζει μια καθημερινή τραγωδία, μαθαίνοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου δήλωσε «παρά την άδικη και με πολλά ερωτηματικά απόφαση του Εφετείου Αθηνών, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, νιώθουμε ηθικά δικαιωμένοι. Τουλάχιστον, με την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου αναγνωρίσθηκε η αλήθεια, που με τόσο τραγικό τρόπο βιώνουμε καθημερινώς, και, τώρα, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το λάθος του Εφετείου. Ο Γιώργος δεν θα ξαναγίνει όπως πριν, όμως η ψυχή μας θα βρει ένα μικρό καταφύγιο ηρεμίας στην ηθική αυτή δικαίωση. Γνωρίζω καλά ότι, στη Χώρα μας, ο δικαστικός αγώνας εναντίον ιατρών που επέδειξαν σοβαρή αμέλεια στον ασθενή τους είναι πολύ δύσκολος και επίπονος, από την άλλη, όμως, πιστεύω ότι είναι και το ελάχιστο που οφείλει κανείς για τον δικό του άνθρωπο να πράξει».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης