ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Αστυνομικός εκβιαστής συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Αστυνομικός εκβιαστής συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Η πολυπληθής σπείρα με εκβιασμούς και απάτες αποσπούσε χρήματα από επιχειρηματίες

Αστυνομικός εκβιαστής συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Σαρανταοκτάχρονος αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ που εμπλέκεται σε κύκλωμα εκβιαστών συνελήφθη μαζί με επτά ακόμα άτομα για υποθέσεις εκβιασμών και απάτες με σκοπό την απόσπαση σημαντικών χρηματικών ποσών και ακινήτων μεγάλης εμπορικής αξίας.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και όπως αποδείχθηκε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού 51χρονου έλληνα επιχειρηματία από τον οποίο είχαν αποσπάσει χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ, πολυτελή αυτοκίνητα καθώς και δυο ακίνητα μεγάλης αξίας.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται, ως συνεργοί, επτά ακόμα άτομα, τα οποία αναζητούνται, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.



Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη των δραστών μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν προχθές (1-7-2013) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα (ημεδαποί και αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων και ο προαναφερθής αστυνομικός.

Κλείσιμο

Πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών


Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 48, 49, 53 και 64 ετών, ένας 48χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, καθώς και τρεις αλλοδαποί (ένας 38χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μία 41χρονη υπήκοος Αλβανίας και μία 42χρονη υπήκοος Ρουμανίας). Επιπλέον, στην υπόθεση εμπλέκονται επτά ακόμη άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων διενεργούνται αναζητήσεις.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης, απάτης κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμού, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παράβασης της νομοθεσίας σχετικά με τα όπλα, τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 51χρονου ημεδαπού επιχειρηματία, για κατ’ επανάληψη εκβιασμούς και εξαπατήσεις σε βάρος του από τους συλληφθέντες.

Πως λειτουργούσε η εγκληματική ομάδα

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συγκροτήσει δυο επιμέρους υποομάδες και με εναλλασσόμενους ρόλους προέβαιναν σε εκβιασμούς και απάτες, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρες τεχνικές και μεθοδολογία δράσης, όπως εμπρησμούς οχημάτων, «εικονικές εκτελέσεις», καθώς και χρήση της αστυνομικής ιδιότητας, για την εξαπάτηση των θυμάτων τους. Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχαν δυο από τους συλληφθέντες, οι οποίοι καθοδηγούσαν και επόπτευαν τις δυο υποομάδες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από το έτος 2010, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που συγκροτούσαν την πρώτη υποομάδα, αφού προκάλεσαν εμπρησμό και φθορές σε αυτοκίνητα του επιχειρηματία, και «σκηνοθέτησαν» επίθεση σε βάρος του από άγνωστα άτομα, στη συνέχεια ανέλαβαν να διερευνήσουν τις υποθέσεις αυτές, απαιτώντας και λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, για να «καλύψουν» τα έξοδα των «ερευνών» τους.

Επιπλέον, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αφού του παρουσίασαν δυο τους «υποτιθεμένους» δράστες των παραπάνω ενεργειών, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι θα προχωρούσαν στην «εκτέλεση» τους, απαιτούσαν εκβιαστικά και άλλα χρήματα, για να μην τον εμπλέξουν στις υποτιθέμενες ανθρωποκτονίες.   

Με το συγκεκριμένο τρόπο εκβίασης, τον ανάγκασαν να μεταβιβάσει σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δυο ακίνητα ιδιοκτησίας του, στο Μαρούσι, ενώ του απέσπασαν συνολικά πάνω από 150.000 ευρώ, σε μετρητά.



Ο ρόλος του 48χρονου αρχιφύλακα

Ακολούθως, η δεύτερη υποομάδα (στην οποία συμμετείχαν και ο 64χρονος συλληφθείς, που εμφανιζόταν ως αστυνομικός, καθώς και ο 48χρονος Αρχιφύλακας) ανέλαβε να «προστατεύσει» τον επιχειρηματία από την πρώτη υποομάδα, αποσπώντας του διάφορα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή, ενώ στη συνέχεια τον εκβίαζαν για τη «διευθέτηση» εκκρεμών ποινικών του υποθέσεων, στις οποίες δήθεν τον είχε εμπλέξει η πρώτη υποομάδα. Στην περίπτωση αυτή του απέσπασαν συνολικά περίπου 115.000 ευρώ.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, οργάνωσε προχθές (1-7-2013) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθη αρχικά ο 64χρονος, αφού προηγουμένως είχε παραλάβει από τον επιχειρηματία το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Ακολούθησαν αστυνομικές επιχειρήσεις, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν και άλλα επτά (7) από τα εμπλεκόμενα άτομα.  

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 64χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    ένα (1) πιστόλι (replica),
    μία (1) έγχρωμη φωτοτυπία άδειας οδήγησης με στοιχεία κατόχου 49χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη,
    δύο (2) χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφεται πλήθος χρηματικών ποσών σε φυσικά πρόσωπα ως κατάσταση οφειλών,
    συμβόλαιο αγοροπωλησίας οριζόντιων ιδιοκτησίας με πωλητή τον 51χρονο επιχειρηματία και αγοραστή τον 38χρονο υπήκοο Βουλγαρίας.

Σε έρευνα  που πραγματοποιήθηκε, στην οικία και το γραφείο του 48χρονου,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    ένα (1) πιστόλι «ZASTAVA» και ένας (1) γεμιστήρας με τέσσερα (4) φυσίγγια,
    ένα (1) ξίφος,
    δύο (2) μαχαίρια, συνολικού μήκους 30cm (με λάμα 19cm) και 26cm (με λάμα 15cm), αντίστοιχα και
    ένας (1) αναπτήρας με πτυσσόμενη λεπίδα,
    εβδομήντα (70) φυσίγγια διαμετρήματος 6,75 mm,
    εβδομήντα (70) φυσίγγια κρότου,
    ένας (1) γεμιστήρας χωρίς φυσίγγια,
    δεκατρία (13) εξαρτήματα όπλου,
    ένα (1) μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ,
    δυο (2) δερμάτινες θήκες όπλου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 53χρονου ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    Ένα (1) αεροβόλο πιστόλι και ένας (1) γεμιστήρας με δέκα (10) μεταλλικά σφαιρίδια,
    ένα (1) κουτί του ανωτέρω όπλου-πιστολιού που περιείχε: πέντε (5) μεταλλικές αμπούλες, χρώματος ασημί, δύο (2) χάρτινες συσκευασίες με πλήθος μεταλλικών σφαιριδίων, και δύο (2) εξαρτήματα,
    ένα (1) φυσίγγιο, χωρίς ένδειξη διαμετρήματος,
    τρία (3) δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος,
    μία (1) άδεια διαμονής υπηκόου Ευρωπαϊκής Ένωσης με στοιχεία κατόχου 24χρονης υπηκόου Βουλγαρίας.

Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν τέσσερα πολυτελή οχήματα, ως προερχόμενα  από τη νομιμοποίηση των εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δράστες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης