LIVE

Κορωνοϊός

Διαμεσολάβηση: Από το «θα σου κάνω μήνυση» στο «έλα να τα βρούμε»

Διαμεσολάβηση: Από το «θα σου κάνω μήνυση» στο «έλα να τα βρούμε»

Ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, εκτίμησε ότι ο θεσμός θα βοηθήσει και την οικονομία

Στην αναγκαιότητα και τα οφέλη -του καινοτόμου για την ελληνική πραγματικότητα- θεσμού της διαμεσολάβησης που επιτρέπει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να λύσουν αστικές και εμπορικές διαφορές τους εκτός των δικαστηρίων, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης στο ΕΒΕΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευάγγελος Ζερβέας.

Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, συμμετείχαν ακόμη η κ. Μαρία – Γεωργία Τσάμη πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, κ. Ελένη Αλεύριτου πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Καρβούνης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης κ.ά.

Η διαμεσολάβηση -που εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- μπορεί να εφαρμοστεί σε αστικές και εμπορικές διαφορές, όπως επίσης και εργατικές. Ακόμη χρήση μπορούν να κάνουν υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, με ιδιαίτερα χαμηλό -όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης- κόστος.

Για παράδειγμα σε μια υπόθεση ύψους 50.000 ευρώ, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ανέρχεται στα 200 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 50 ευρώ θα προέρχονται από το δανειολήπτη και τα υπόλοιπα από το τραπεζικό ίδρυμα. Σε περίπτωση δε που η διαμεσολάβηση αποτύχει και η υπόθεση οδηγηθεί στο Ειρηνοδικείο ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να καταβάλλει κάποιο ποσό επιπλέον.

Αν όμως η υπόθεση κλείσει θετικά, εκτός δηλαδή της δικαστικής αίθουσας, τότε ο διαμεσολαβητής θα αμειφθεί με 150 ευρώ επιπλέον. Αν τα δυο μέρη δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την καταβολή αυτής της «εξτρά αμοιβής» του διαμεσολαβητή, τότε από ποσό αυτό τα 3/4 θα πρέπει να προέρχονται από τον δανειστή και το 1/4 από τον οφειλέτη.

«Γνωρίζω ότι οι τράπεζες, συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη διαμεσολάβηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο διαμεσολαβητής μπορεί να αρνηθεί να αναλάβει την υπόθεση» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ραιχενμπάχ για να υπερτονίσει την σημασία της πολιτικής βούλησης που, όπως είπε, χρειάζεται ώστε να καταστεί σαφές στα τραπεζικά ιδρύματα πως υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών πρέπει να επιλύονται πλέον μέσω της διαμεσολάβησης.

«Ως υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα επιτρέψουμε δικάσιμους του 2020» επισήμανε σε σχετική τοποθέτησή του ο κ. Κανελλόπουλος θέλοντας να καταδείξει με αυτή του την αναφορά τους αργούς ρυθμούς που κινείται σήμερα η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκη εφαρμογής της διαμεσολάβησης που θα έχει ως αποτέλεσμα και να αποσυμφορηθούν σε μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αγαπημένη φράση του Έλληνα «θα σου κάνω μήνυση» και να φτάσουμε στο «έλα να τα βρούμε» ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος σημειώνοντας πως στόχος είναι η κοινωνία να πληροφορηθεί για το νέο θεσμό μέσα από ειδικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για εφέτος και για τις επόμενες δυο χρονιές.

Από την πλευρά τηε, η κυρία Τσάμη τόνισε ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει να επιδείξει ποσοστά επιτυχίας στο θεσμό άνω του 60%, ενώ ο κ. Ζερβέας ανέφερε πως περισσότερες από 8 στις 10 υποθέσεις που διαχειρίζεται η Αρχή καταλήγει σε διαμεσολάβηση.

Οι διαμεσολαβητές

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα υπάρχουν περί τους 300 δικηγόρους που έχουν πιστοποιηθεί ως διαμεσολαβητές. Ειδικά κέντρα για την εκπαίδευσή τους λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ ενδιαφέρον για την ίδρυση και νέων έχουν εκδηλώσει και άλλες πόλεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης