Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές

Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών τα ληξιαρχεία θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων

Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές
Υποχρεωτική θα είναι πλέον η αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται, με βάση τον ν. 4144/2013, που αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, τα ληξιαρχεία θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων.
Κλείσιμο

Έτσι, από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου, οι μεταβολές τους, καθώς επίσης και το σύμφωνο συμβίωσης θα περιλαμβάνουν αναγκαία και υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου, που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή. 

Επιπλέον, στις περιπτώσεις θανάτου, οι ληξίαρχοι θα εκδίδουν μηχανογραφικά τη ληξιαρχική πράξη, η οποία είναι πλέον αδύνατο να εκδοθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, με την ταφή είναι αναγκαία πια μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου και καθίσταται σαφές ότι τα κεντρικά στοιχεία ταυτοποίησης του θανόντος, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ πρέπει να δηλώνονται στους ληξιάρχους, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραλείψεων σε δηλώσεις, οποιουδήποτε υπευθύνου, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης