Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές

Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ και ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών τα ληξιαρχεία θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων

Υποχρεωτική θα είναι πλέον η αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ σε όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται, με βάση τον ν. 4144/2013, που αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, τα ληξιαρχεία θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παράνομων συντάξεων.

Έτσι, από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και γάμου, οι μεταβολές τους, καθώς επίσης και το σύμφωνο συμβίωσης θα περιλαμβάνουν αναγκαία και υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του προσώπου, που «υφίσταται» τη ληξιαρχική μεταβολή. 

Επιπλέον, στις περιπτώσεις θανάτου, οι ληξίαρχοι θα εκδίδουν μηχανογραφικά τη ληξιαρχική πράξη, η οποία είναι πλέον αδύνατο να εκδοθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές πληροφορίες για τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, με την ταφή είναι αναγκαία πια μόνο η ληξιαρχική πράξη θανάτου και καθίσταται σαφές ότι τα κεντρικά στοιχεία ταυτοποίησης του θανόντος, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ πρέπει να δηλώνονται στους ληξιάρχους, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραλείψεων σε δηλώσεις, οποιουδήποτε υπευθύνου, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα. 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΓΗΓΕΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΑΣ

 Στην αρχή ηθελαν να δηλώνουμε τη ληξιαρχική μεταβολή ενώπιον συμβολαιογράφου με το ανάλογο κόστος αλλά οι συμβολαιογράφοι αρνήθηκαν και το θέμα .Στα ληξιαρχεία ως τωρα μετέβαιναν αυτοπροσώπως οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους,τη βάπτιση και ονοματοδοσία και το γάμο τους.Το θάνατο τον δήλωναν στα Ληξιαρχεια τα γραφεία τελετών τα οποια επαιρναν τη ληξιαρχικη πραξη θανατου και την παρεδιδαν στη χηρα η τους εν ζωη συγγενεις του μακαριτη.Ερωτω,πως θα εφαρμοσθει στην πράξη το νεο συστημα,αν επι παραδειγματι καποιος πεθανει μονος στο σπιτι του και δεν εχει συγγενεις?Η πεθανει στο νοσηλευτηριο η το γηροκομειο?Η ειναι ψυχοπαθής η εκτος καταλογισμου?Η...η...η.....η...Πού θα βρεθει κι απο ποιον ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του μακαριτη?Κανείς δεν προκειται να παρει τη συνταξη του νεκρου σ ολες αυτες τις περιπτωσεις.Εν ταξει,θα κηδευθει με το πιστοποιητικο θανατου και την παραδοση της ταυτοτητος στο ΑΤ.Αλλα ,αν δεν συνταχθεί η αντίστοιχη προβλεπομενη ληξιαρχικη πραξη,τοτε ,πλην των αλλων ,θα εχουμε και απο στατιστικης και δημογραφικης αποψης ανακριβη στοιχεια,αφου δεν θα δηλωνονται πολλοι θανατοι.Τελος,ως προς τον ΑΦΜ του αποβιωσαντα υπαρχει υποχρεωση να παν στην Εφορια οι κληρονομοι του και να τον διαγραψουν για να μην μεταβιβασθουν σ αυτους τυχον οφειλες του.Πως θα γινει διασταυρωση με τα ασφαλιστικα ταμεια αν διαγραφει απο την Εφορια (που δεν ζητει ΑΜΚΑ) ο μακαριτης? Θεωρω οτι η εγκυκλιος παρουσιαζει προβληματα και χρηζει επανεξετασης.

Ανώνυμος

Αυτές οι μεταβολές θα μπορέσουν να περιορίσουν το φαινόμενο των άγαμων θυγατέρων πολλές από τις οποίες ενώ έχουν παιδιά τα οποία δηλώνονται σε σύμφωνα συμβίωσης ή είναι αναγνωρισμένα από τους πατέρες τους, ειπράττουν συντάξεις άγαμων θυγατέρων ως δήθεν απροστάτευτες κόρες; Κατά τα άλλα θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών οι κόρες των οποίων δεν δικαιούνται σύνταξη άγαμης θυγατέρας ενώ συνεχίζουν να δίνουν συντάξη σε κόρες ΔΥ ή στρατιωκών οι οποίοι ενώ κατέβαλλαν εισφορές για 25-35 έτη παίρνουν συντάξεις (πατέρας και κόρη) για περίπου 70 χρόνια. Έλεος πια με την αδικία σε αυτή τη χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης