Το τελευταίο αντίο στον Andrew Athens

Το τελευταίο αντίο στον Andrew Athens

Ο αναγνωρισμένος βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου και πετυχημένος επιχειρηματίας κηδεύτηκε την Τρίτη στο Σικάγο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

«Ο Andrew Athens υπήρξε γίγας προσφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, προς την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά προς τον Ελληνισμό. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση» τόνισε σε μήνυμα του ο Αριχεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος λίγο μετά την επικοινωνία που είχε με την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο αναγνωρισμένος βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου και πετυχημένος επιχειρηματίας κηδεύτηκε την Τρίτη στο Σικάγο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του ότι "ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. 

Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας. Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του".

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε τηλεγράφημά του, που επίσης προβάλλουν τα ομογενειακά ΜΜΕ, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, "ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων", όπως επισημαίνει, προσθέτοντας ότι "ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο. Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια".

Τη μεγάλη του λύπη για τον θάνατο του Άντριου Άθενς, «πρώτου Προέδρου του ΣΑΕ, θερμού πατριώτη που αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια στις ΗΠΑ και διεθνώς και διέθεσε τις δυνάμεις και το κύρος του στην προσπάθεια για την οργάνωση και κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο Άντριου Άθενς υπήρξε ο πατέρας και η ψυχή της ομογένειας. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας γνήσιος πατριώτης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και πρωτοστάτησε στους αγώνες για το όνομα της Μακεδονίας μας. Του οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσέφερε στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Άντριου Άθενς, στην οποία εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού βαθύτατα συλλυπητήρια για την απώλεια της εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού. "Η προσφορά του Άντριου Άθενς αποτελεί εθνική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το παρόν και μέλλον" δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε ότι "ο Άντριου Άθενς υπήρξε γίγας προσφοράς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς την Ομογένεια, προς την Ελλάδα, την Κύπρο και γενικά προς τον Ελληνισμό. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η διαχρονική και ανιδιοτελής προσφορά του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Εύχομαι ο Θεός να αναπαύει την ωραία και μεγάλη Ορθόδοξη και Ελληνική ψυχή του, και να διατηρεί τη μνήμη του αιωνία". Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα μεταβεί την Τρίτη στο Σικάγο για να τελέσει την κηδεία του μεταστάντος.

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στέλεχος του ΣΑΕ για αρκετά χρόνια και πρώτος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι "με την απώλεια του Άντριου Άθενς φτωχαίνει η Ελληνοαμερικανική ομογένεια, στην ιστορία της οποίας προσέθεσε πολλές λαμπρές σελίδες. Ο εκλιπών αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του με πάθος στα κοινά των δύο πατρίδων του, Αμερικής και Ελλάδας. Έφυγε αθόρυβα, σεμνός και πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη ένα πλούσιο και σημαντικό έργο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία". Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ο εκλιπών "υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία λόμπι στην Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση θεμάτων του Πατριαρχείου και ελληνικού ενδιαφέροντος από την εποχή του ΄70. Υπήρξε διορατικός, καθώς διέβλεψε πρώτος την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελληνοαμερικανική και Αμερικανο- Εβραϊκή κοινότητα. Το όνομά του είναι ταυτισμένο με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, από την ίδρυση του το 1995. Τον ονομάζαμε «ιπτάμενο πρόεδρο», γιατί ακούραστος και εργατικός ταξίδευε διαρκώς για να βρίσκεται κοντά στους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Αγωνίσθηκε με πάθος για την δημιουργία του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης για την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών σε συμπατριώτες μας και μη Έλληνες σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μαύρης Θάλασσας. Μέχρι πρόσφατα, είχε την αγωνία για να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του προγράμματος".

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις και εκφράσεις που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω τον Άντριου Άθενς και για το τι πρόσφερε στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Δεν ήταν μόνο ο πατριάρχης μας, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει περισσότερα για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ειδικότερα, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη υποστήριξη και την αγάπη του για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια".

Μεγάλες οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως: ΑΧΕΠΑ, The Coordinated Effort of Hellenes, Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτου (AHI), το Hellenic American Leadership Council, το Εθνικό Συμβούλιο, το American Hellenic Council, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και ομοσπονδίες που εκπροσωπούν γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, σύλλογοι και κοινότητες, αλλά και Αμερικανοί πολιτικοί -ιδιαίτερα της πολιτείας του Ιλλινόις- με ανακοινώσεις τους εξαίρουν την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του εκλιπόντος.-
 
Ενας μεγάλος Φιλέλληνας

Σημαντική απώλεια για τον ελληνισμό. Την τελευταία του πνοή άφησε τη Πέμπτη το πρωί σε ηλικία 91 ετών ο Άντριου Άθενς, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και της ελληνικής διασποράς σ' ολόκληρο το κόσμο. Ο Άντριου Άθενς απεβίωσε στο σπίτι του στο Σικάγο του Ιλινόι.
Ήταν αναγνωρισμένος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επιτυχημένος επιχειρηματίας, ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και ένθερμος υποστηρικτής του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.
Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Ο Άντριου Άθενς γεννήθηκε το 1921 στο Σικάγο. Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε το κολέγιο και αψηφώντας τις συμβουλές του πατέρα του κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει τις ναζιστικές δυνάμεις που ήδη είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ο πατέρας του Άθενς, είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία όταν και ο ίδιος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και μετέβη στην Ελλάδα για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και είχε τραυματισθεί. Ο Άντριου, πολέμησε τις δυνάμεις του Χίτλερ αρχικά στη Βόρεια Αφρική και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκά εδάφη. Την περίοδο εκείνη γνώρισε στο Βέλγιο την μετέπειτα σύζυγο του Λουίζα, με την οποία πέρασε 67 χρόνια έγγαμου βίου και απέκτησε δύο παιδιά.

Στην επαγγελματική του πορεία, ο Άντριου Άθενς, διετέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής της μεταλλευτικής εταιρείας Metron Steel, που είχε την έδρα της στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στον πολιτικό κόσμο της Ουάσιγκτον ήταν γνωστός για την εξαίρετη γνώση του όσον αφορά θέματα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας και οι συμβουλές του είχαν ζητηθεί από αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ αλλά και ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κων/πολης, έχουν ωφεληθεί από αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Άντριου Άθενς.

Υπήρξε ο πρώτος και μακροβιότερος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και είναι γνωστός για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να δημιουργηθούν υγειονομικές κλινικές σε περιοχές ελλήνων στην Αλβανία, την Αρμενία, την Γεωργία και την Ουκρανία, που κατά κοινή ομολογία έσωσαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Ήταν ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, για σχεδόν μια δεκαετία, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών Αμερικής.

Όσον αφορά το φιλανθρωπικό του έργο, ο Άντριου Άθενς, ήταν μεταξύ άλλων συνιδρυτής της Διεθνούς Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC), που προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδρυτής του ταμείου Leadership 100 για την προώθηση του ελληνισμού και της ορθοδοξίας καθώς επίσης και της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hellenicare.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ

 Αιωνία του η μνήμη. Κρίμα που δεν επελέγη η γαλανόλευκη να τον συνοδεύσει στο μεγάλο του ταξίδι. Επελέγη η σημαία ενός τεχνητού έθνους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sxoleio_main01

Πρωτοφανές περιστατικό έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο - Τρεις κακοποιοί προσπάθησαν να αρπάξουν 12χρονη μαθήτρια και να την βάλουν με τη βία μέσα σε λευκό βαν - Πώς ξέφυγε το κορίτσι

katamaran01

Στα δίχτυα των φορολογικών ελεγκτών έπεσε ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Μήλο, ο οποίος φέρεται να οργάνωνε μίνι κρουαζιέρες στα αξιοθέατα του νησιού χρεώνοντας 120 ευρώ το κεφάλι χωρίς να κόβει απόδειξη

2
Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά: «Υπάρχουν και δικαστές που μειοψήφισαν»

Σύμφωνα με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα μεγάλης μερίδας σπουδαστών κολλεγίων και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς

1
police-cars-1000

Ενώ στην Ελλάδα βλέπουμε ακόμα στους δρόμους ταλαιπωρημένα περιπολικά 30ετίας με εκατομμύρια χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, σε άλλες χώρες τα όργανα της τάξης απολαμβάνουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την δύναμη νέων αυτοκίνητων, ακόμα και supercars…