Πυκνώνουν τα πλέγματα στις φυλακές

Πυκνώνουν τα πλέγματα στις φυλακές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να κλείσει κάθε τρύπα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για μελλοντικούς δραπέτες

Πυκνώνουν τα πλέγματα στις φυλακές
Κάθε… τρύπα και «παραθυράκι», που μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια  για μελλοντικούς δραπέτες από τις ελληνικές φυλακές, επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Δικαιοσύνης  μετά τη θεαματική, αν και αποτυχημένη, απόπειρα του Παναγιώτη Βλαστού να… πετάξει προς την ελευθερία με «όχημα» ένα ελικόπτερο.

Με τις πληροφορίες  για νέες απόπειρες απόδρασης  να «ρέουν» στις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο, με «δέσμη» μέτρων επιχειρεί  τώρα να ενισχύσει την ασφάλεια των  φυλακών, έστω και με τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει. Προχωρά στην πύκνωση των πλεγμάτων ασφαλείας πάνω από τις μεγάλες φυλακές. Παράλληλα, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το σύστημα γεωεντοπισμού για υπόδικους και κατάδικους, το αποκαλούμενο «ηλεκτρονικό βραχιόλι». Θα ακολουθήσει διαγωνισμός μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν οι εταιρείες που θα προμηθεύσουν την Ελλάδα με τα συστήματα γεωεντοπισμού, έτσι ώστε να είναι εφικτός και ο εντοπισμός του κρατούμενου που φέρει το ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Η απόπειρα του «σκληρού»  βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού  να αποδράσει από τις Φυλακές  Τρικάλων, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς  ξύπνησε… τραυματικές μνήμες από  τις αποδράσεις που είχαν σημειωθεί, το 2006 και το 2009, στις Φυλακές Κορυδαλλού επίσης με ελικόπτερο από τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι.

Ο… θόρυβος μάλιστα  από τη νέα απόπειρα απόδρασης  ήταν τέτοιας έντασης, που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα της  ασφάλειας των ελληνικών φυλακών  τέθηκε υπόψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε ενδελεχώς για όλες τις «ανοιχτές πληγές» του σωφρονιστικού συστήματος, ζήτησε το κεφάλαιο που ονομάζεται «ασφάλεια φυλακών» να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του υπουργείου προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Παράλληλα, έδωσε το «πράσινο φως» για την ενίσχυση της ασφάλειας των παλαιών φυλακών, του πλήρους ανοίγματος των νέων, αλλά και για την εξόφληση οφειλών από υπερωρίες του έτους 2012 προς τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Κλείσιμο
Τα πλέγματα και  το… σκάλωμα

Ετσι, σε πρώτη φάση, βάσει  μελέτης, το υπουργείο προχώρα στην «πύκνωση» των πλεγμάτων ασφαλείας  στις μεγάλες φυλακές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα κενά εκείνα στα συρματοπλέγματα που αφήνουν το περιθώριο στον μελλοντικό δραπέτη να διαφύγει με ανεμόσκαλα που μπορεί να πέσει μέχρι το έδαφος, λόγω ακριβώς αυτών των περιθωρίων.

Μάλιστα, το νέο περιστατικό  με την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι διαπίστωσαν πως ένας από τους λόγους που η προσπάθειά του να αποδράσει απέτυχε ήταν και το… σκάλωμα της ανεμόσκαλας σε κενό του πλέγματος που είχε τοποθετηθεί πάνω από τις Φυλακές Τρικάλων. Η ανεμόσκαλα που έπεσε από το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί σε ένα σημείο αλλά «χτύπαγε» περιμετρικά του πλέγματος, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την όλη προσπάθεια. Σε αυτή μάλιστα την εξέλιξη, εκτός από την ανταλλαγή πυροβολισμών, αποδίδεται και η φράση του βαρυποινίτη: «Τι πήγα να κάνω, θα σκοτωνόμουν».

Η μέριμνα για  το κλείσιμο των κενών στα συρματοπλέγματα  δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα, καθώς η τοποθέτηση των πλεγμάτων  είχε γίνει βάσει μελέτης που  είχε καταρτιστεί μετά την πρώτη απόδραση από αέρος το 2006.  Τότε είχε κριθεί πως ένα πλέγμα με μέτρια πυκνότητα μπορεί και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιον επίδοξο δραπέτη.

«Ανοιχτές πληγές»

Οι νέες προσπάθειες  για ενίσχυση της ασφάλειας των  φυλακών δεν αλλάζουν, όμως, κατά πολύ το «τοπίο» στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο πάσχει σοβαρά από υπερπληθωρισμό των φυλακών και βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης αδυναμίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, να «υποδεχθεί» έστω και έναν κρατούμενο.

Λόγω αυτής της αδυναμίας, στα κρατητήρια βρίσκονται για περισσότερο από δύο μήνες περίπου 800 άτομα, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε φυλακές της χώρας. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από την υπερπαραγωγή καταδικών από την Ελληνική Δικαιοσύνη, που αναγκάζεται να κινηθεί και να αποφασίσει μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει και ενισχύει τις προφυλακίσεις αλλά και καταδίκες.

Είναι χαρακτηριστική η άποψη πολλών δικαστών και δικηγόρων, οι οποίοι, θέλοντας να καταδείξουν την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνουν με νόημα πως «κάθε υπουργός που θέλει να επιδείξει τόλμη και αποφασιστικότητα δημιουργεί κάθε φορά και ένα νέο κακούργημα». Αλλωστε, την τελευταία 10ετία υπήρξαν περισσότερες από 25 «ταυτοποιήσεις» κακουργηματικών αδικημάτων μέσω νέων νομοθετημάτων!

Μέσα στο κλίμα αυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο ο αριθμός  των κρατουμένων στις ελληνικές  φυλακές έσπασε κάθε… ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι «τρόφιμοι» όλων των σωφρονιστικών  καταστημάτων της ανήλθαν στους 12.760! Σε διάρκεια ενός μήνα -από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου και αφού «πάγωσαν» οι κινητοποιήσεις των δικαστών- η Ελλάδα παρήγαγε 330 νέους κρατούμενους, που η επίσημη Πολιτεία δεν ξέρει τι να τους… κάνει!

Οι… μισάνοιχτες  νέες φυλακές

Εναγωνίως αναζητούνται λύσεις και στο πρόβλημα της υπολειτουργίας των νέων φυλακών, οι οποίες δεν μπορούν  να «υποδεχθούν» νέους κρατουμένους σε όλες τις πτέρυγές τους, αφού δεν  υπάρχει το κονδύλι για την  πρόσληψη προσωπικού που θα τις στελεχώσει.

Μέσα σε δύο περίπου  χρόνια υπήρξαν περισσότερες από 400 συνταξιοδοτήσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να φτάσει σε σημείο που να μη βγαίνουν ούτε και  οι βάρδιες για κάθε φυλακή. Οπως υπολογίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάθε σωφρονιστικό κατάστημα από τις αποχωρήσεις αυτές έχασε κατά μέσο όρο 10 με 15 υπαλλήλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των φυλακών.

Παρ’ όλα αυτά, κρίθηκε  ως απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσουν  πάση θυσία πτέρυγες νέων φυλακών  που μέχρι σήμερα παρέμειναν ανενεργές. Συγκεκριμένα, στις Φυλακές Χανίων λειτουργούν μόνο οι δύο πτέρυγες αντί για πέντε, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι που μπορεί να δεχθεί η φυλακή να είναι 240 αντί για 600 που είναι οι αρχικές προδιαγραφές της. Στις Φυλακές Νιγρίτας λειτουργούν μόνο οι τρεις από τις πέντε πτέρυγες. Οι κρατούμενοι σήμερα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα ανέρχονται στους 360 αντί για 600.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης