Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Tελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά
Tελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά
Παρουσία του νέου Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης του Μαχαιρά.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου.
H ιστορία του "Σταυραετού"
Ο Σταυραετός του Μαχαιρά γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση στην πεδιάδα της Μεσαορίας. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ο Αυξεντίου πήγε για σπουδές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα. Παρόλο που δεν κατάφερε να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις, κατετάχθη στον ελληνικό στρατό και πέρασε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, ενώ παράλληλα μελετούσε Φιλολογία για να μπει στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Απολύθηκε από το Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού και στη συνέχεια υπηρέτησε για λίγους μήνες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1952, όπου εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του και αρραβωνιάστηκε.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 ο Γρηγόρης Αυξεντίου συναντάται με τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Ο “Ζήδρος”, έδωσε τον λόγο της Στρατιωτικής του Τιμής, αντί του καθιερωμένου όρκου της ΕΟΚΑ και εντάχθηκε στον αντιαποικιακό αντιστασιακό αγώνα κατά των Άγγλων.
Στις αρχές του Αγώνα, υπηρέτησε ως Τομεάρχης Αμμοχώστου. Την 1η Απριλίου 1955 καταζητήθηκε από τους Άγγλους για συμμετοχή του στον Αγώνα και μετατέθηκε στην επαρχία Κερύνειας, όπου υπηρέτησε ως τομεάρχης, ενώ από τον Δεκέμβριο του 1955 διετέλεσε τομεάρχης Πιτσιλιάς, μέχρι τις 3 Μαρτίου 1957 όπου έπεσε μαχόμενος.
Ο Αυξεντίου είχε επικηρυχθεί για το ποσό των 250 λιρών. Κατόπιν πληροφορίας, οι Άγγλοι εντόπισαν το κρησφύγετο του κοντά στον Μαχαιρά και στις 3 Μαρτίου το περικυκλώνουν. Μετά από πολύωρη μάχη και αφού ο ίδιος αρνήθηκε να παραδοθεί οι Άγγλοι αποικιοκράτες, τον καίνε ζωντανό.
Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» από τους Άγγλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα