Ρουπακιώτης: Έγινε πραγματική μάχη!

Ρουπακιώτης: Έγινε πραγματική μάχη!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε τις φυλακές Τρικάλων και εξήρε τους φρουρούς για την αυτοθυσία τους -
Τη μεταφορά του βαρυποινίτη σε νοσοκομείο ζητούν οι συνήγοροί του - Οι δράστες είχαν μετατρέψει το ελικόπτερο σε οπλοστάσιο

Ρουπακιώτης: Έγινε πραγματική μάχη!
Μια «πραγματική μάχη» 15 λεπτών δόθηκε το Σάββατο στις φυλακές Τρικάλων, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των δύο εξωτερικών φρουρών των φυλακών, αλλά και στη γενικότερη συμβολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών και του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, οι οποίοι απέτρεψαν την απόδραση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οπλοφόροι από ελικόπτερο, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε απόδραση τον Παναγιώτη Βλαστό, επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και χωρίς να σταματήσουν να πυροβολούν, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν τους δύο εξωτερικούς φρουρούς.

Κλείσιμο
«Αυτοί, με αυτοθυσία όχι μόνο απέτρεψαν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σεβόμενοι και τη ζωή των άλλων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μάχη -γιατί επρόκειτο για μάχη- κατάφεραν, στην πρώτη φάση, να αποδυναμώσουν το ίδιο το ελικόπτερο» είπε ο κ. Ρουπακιώτης.

Σε δεύτερη φάση, συνέχισε, έγινε απόπειρα να αποδράσει ο Βλαστός.

«Παρεμποδίστηκε, ωστόσο, από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είχαμε τοποθετήσει από το καλοκαίρι στη φυλακή αυτή. Κι έτσι ο κρατούμενος δεν απέδρασε. Οι δύο φύλακες -με αυτοθυσία επαναλαμβάνω- υπερασπίστηκαν το καθήκον τους, συνέδραμαν άμεσα και σε μια άψογη μεταξύ τους συνεργασία, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον διευθυντή και τους αστυνομικούς, έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το χρέος να ευχαριστήσει τους εξωτερικούς φρουρούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τον διευθυντή, οι οποίοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρχαν πληροφορίες για το σχέδιο απόδρασης, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι πάντα έρχονται πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πάντα αξιολογούνται και αξιοποιούνται.

«Εμείς πράξαμε αυτό που οφείλαμε από το καλοκαίρι κι έτσι, όπως θα δείτε, το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του και ο κρατούμενος δεν μπόρεσε να αποδράσει» τόνισε ο υπουργός.

«Αξιολογούνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επιδρομή - γιατί πρόκειται για μια επιδρομή - και ό,τι περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε ώστε να αποτρέψουμε ένα νέο περιστατικό» είπε.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το πόσα άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο και συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση απόδρασης είπε πως δεν μπορεί να μπει σε άλλες λεπτομέρειες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι «το κράτος έχει γονατίσει γενικώς», ωστόσο, τόνισε πως θα κάνουν ό,τι μπορούν, με έναν πενιχρό υπολογισμό, ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες.

Τα ευρήματα στις φυλακές Τρικάλων

Από το βράδυ της Κυριακής οι φυλακές έχουν γίνει φύλλο και φτερό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στους εσωτερικούς χώρους της φυλακής, βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, ενώ στον προαύλιο χώρο δύο φυσίγγια και ένας κάλυκας.

Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν χθες και το πιστόλι GLOCK που ερρίφθη από το ελικόπτερο και παραδόθηκε από κρατουμένους, από την εξερεύνηση του ελικοπτέρου βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ένα ακόμα πιστόλι GLOCK , ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με το οποίο εκμισθώθηκε το ελικόπτερο και άλλα μικροαντικείμενα.

Δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή του πληρώματος του ελικοπτέρου (πιλότου και μηχανικού) στην επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές, καθώς με την απειλή των όπλων τελούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και εξαναγκασμού.

Όπως διαπιστώθηκε το ελικόπτερο, το οποίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Ασπρόπυργο με πλήρωμα τον πιλότο και τον μηχανικό. Παρέλαβε τέσσερα άτομα -τους 2 άντρες και 2 γυναίκες- από τη Ζαγορά Πηλίου, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Μετά την επιβίβαση των ατόμων το πλήρωμα εξαναγκάστηκε να μεταβεί σε περιοχή των Τεμπών, όπου αποβίβασε τις δύο γυναίκες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις φυλακές των Τρικάλων.

Σε βάρος του Παναγιώτη Βλαστού σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.

Σε βάρος των δύο δραστών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, για συμμετοχή σε απόδραση, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

Σε βάρος των δύο γυναικών που αναζητούνται, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απλή συνέργεια στη διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

Ζητούν τη μεταφορά Βλαστού σε νοσοκομείο

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του βαρυποινίτη Αδαμαντία Αγγελέτου και Φραγκίσκος Ραγκούσης ζήτησαν την άμεση διακομιδή του Παναγιώτη Βλαστoύ -που υπέστη κατάγματα όταν έπεσε από την ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου-  σε νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν την αίτηση στο θυρωρείο των φυλακών - η πόρτα των οποίων, όπως υποστηρίζουν, "είναι κλειστή αναίτια και απάνθρωπα" γι' αυτούς - κι έκαναν λόγο για "έλλειψη ενημέρωσης".

Ζήτησαν δε να τούς δοθεί πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του εντολέα τους, καθώς και την άμεση διακομιδή αυτού στο νοσοκομείο προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εσωτερικής αιμορραγίας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης