Υποχρεωτικά δωρητές οργάνων όλοι οι Έλληνες;

Υποχρεωτικά δωρητές οργάνων όλοι οι Έλληνες;

«Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να δηλώνει εγγράφως την άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων», λέει ο ΕΟΜ

Νέο θεσμικό πλαίσιο θα διέπει τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2013, καθώς ενεργοποιείται για πρώτη φορά η περίφημη εικαζόμενη συναίνεση του δότη αλλά και η συναίνεση των οικείων του ως προϋποθέσεις για τη διαδικασία, κατ’ εφαρμογή των δύο τελευταίων σχετικών νόμων (Ν.3984/2011 και 4075/2012). 

Ωστόσο, πέντε μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδες, προκαλώντας «ατυχήματα» και «καραμπόλες» και αναγκάζοντας τους αρμόδιους φορείς να εκδίδουν συνεχώς διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαλύσουν τη θολή εικόνα και κυρίως να μην καταγράψουν απώλειες στην μικρή αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων και συνεπώς τις μεταμοσχεύσεις. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα μας στη λίστα αναμονής για ένα συμβατό μόσχευμα, προσμένοντας κυριολεκτικά για ένα «δώρο» ζωής. 

«Δολοφονία» ή ύψιστη πράξη αλληλεγγύης;
Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων και ο χαρακτηρισμός «δολοφονία» που της επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Παύλος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «Είμαστε όλοι υποψήφιοι για να μας σκοτώσουν πριν να πεθάνουμε». 

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) απάντησε επαναλαμβάνοντας την «καρδιά» της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Επιπλέον, ο φορέας υπενθύμισε την επίσημη θέση της Εκκλησίας στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, όπως αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου στο ΔΣ του ΕΟΜ, ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη πράξη αυτοθυσίας και αλληλεγγύης. 

Σημειωτέον ότι η «εικαζόμενη συναίνεση», η συναίνεση δηλαδή που θεωρείται ότι δόθηκε εφόσον δεν διατυπώθηκε ρητά η αντίθεση, ισχύει στην Ισπανία από το 1979, αλλά δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Η ιδέα της μεταμόσχευσης στην Ιβηρική χώρα είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση οι συγγενείς να αρνηθούν να μεταμοσχευθούν τα όργανα του νεκρού τους. Ο αριθμός των δοτών, 32 ανά 1 εκατ. πληθυσμού, την ώρα που στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 7 ανά 1 εκατ. πληθυσμού, επιβεβαιώνει το έρεισμα του θεσμού στην κοινωνία. 

Ελάχιστες οι «αρνητικές» δηλώσεις
Σε ανάλογη διευκρίνιση είχε αναγκαστεί να προβεί ο ΕΟΜ και στην εκπνοή του περασμένου έτους, με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες φερόταν ως «καταληκτική ημερομηνία υποβολής έγγραφής δήλωσης άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον η 12η Δεκεμβρίου 2012». 

Ο φορέας αποσαφήνισε και πάλι ότι η γραπτή δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον, η λεγόμενη «αρνητική» δήλωση, δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής και λήξης.

«Είναι αυτονόητο ότι, οποιαδήποτε στιγμή κάποιος πολίτης το επιθυμεί, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα μπορεί να δηλώνει εγγράφως την άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων» λέει στο protothema.gr o πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Αναστάσιος Χατζής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις «αρνητών» της δωρεάς που έφτασαν στον ΕΟΜ στο ειδικό Τμήμα Αρνήσεων δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες.
«Εθιμικά και νομικά, η όλη διαδικασία λήψης οργάνων γινόταν, γίνεται και θα γίνεται πάντοτε συναινετικά. Καλύπτεται έτσι απόλυτα και διασφαλίζεται ότι η ελάχιστη διαφωνία ή άρνηση λαμβάνεται υπ’ όψη και καμία πράξη δεν λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά. Τέτοιες ατεκμηρίωτες θέσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να οδηγούν στο θάνατο συνανθρώπους μας, που μόνο η μεταμόσχευση τους χαρίζει τη ζωή» λέει ο κ. Χατζής. 

Μόνον από γιατρούς των Κέντρων Μεταμόσχευσης η αφαίρεση οργάνων
Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων πραγματοποιείται στις Εντατικές δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων μόνον από γιατρούς πιστοποιημένους από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΜ ως γιατρούς Ομάδας Μεταμόσχευσης. Ομάδες Μεταμόσχευσης διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα οποία λειτουργούν Κέντρα Μεταμόσχευσης (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πάτρας και Ιωαννίνων, Ωνάσσειο). 

Το 2012 αναφέρθηκαν στον ΕΟΜ από τις ΜΕΘ της χώρας 204 εγκεφαλικοί θάνατοι, πιστοποιημένοι από ομάδα γιατρών όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή από εντατικολόγο, νευρολόγο και αναισθησιολόγο, μετά την ολοκλήρωση των ειδικών δοκιμασιών του ασθενή. Από αυτά τα περιστατικά το εξειδικευμένο προσωπικό των Κέντρων Μεταμόσχευσης αξιοποίησε τα 77, λαμβάνοντας τη συναίνεση των συγγενών στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν το σωτήριο μόσχευμα ήταν σχεδόν τριπλάσιος: 195 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, κερδίζοντας μια σπάνια, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ευκαιρία στη ζωή τους, την ευκαιρία για ζωή.

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Perdikoglou

Η πράξη της δωρεάς οργάνων είναι σίγουρα ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπο του. Στην θεωρία καλό είναι που όλοι μας είμαστε δωρητές, ΑΛΛΑ υπό κάποιες προϋποθέσεις . ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ : -Όταν ο ανθρώπινος πόνος δεν γίνεται εμπόριο από τους φαρμακέμπορους και τα τσιράκια τους γιατρούς. _Όταν οι εφημερίδες, κανάλια δημοσιεύουν τα ονόματα γιατρών που παρανομούν. _Όταν ο ιατρικός σύλλογος διαγράφει και δημοσιεύει στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα τα ονόματα γιατρών που παρανομούν. _Όταν το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία δεν πάει σύννεφο. Και μη τολμήσει να γράψει κανείς το αντίθετο. _Όταν πίσω από το ιατρικό απόρρητο δεν γίνεται επιλογή εύπορων ασθενών για μοσχεύματα. _Όταν στις μεταμοσχεύεις δεν μπουν ιδιωτικές κλινικές, που ζητούν απροκάλυπτα να πουλήσεις ότι έχει και δεν έχεις για να σώσεις το παιδί σου. _Όταν πίσω από τις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύεις , κάθε ιδιώτης, θα μπορεί πίσω από το ιατρικό απόρρητο, να ελέγξει τι παίζει με την επιλογή ασθενών για μόσχευμα. _Όταν επιφανείς Έλληνες και ξένοι δεν βρίσκουν το ίδιο γρήγορα με τους ασήμαντος μόσχευμα. _Όταν μεγαλογιατροί με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, βίλες σε νησιά, πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, διώκονται από τον ιατρικό σύλλογο. (Αφού το ιατρικό επάγγελμα είναι λειτούργημα και δεν έχει σκοπό την κερδοσκοπία. Αλώστε έχουν ορκιστεί για αυτό και παραβαίνουν τον όρκο του). _Όταν συγκεκριμένα ευγενή ταμεία καλοβολεμένων δημοσίων υπάλληλων δεν τους παρέχουν ιατρική κάλυψη ιδιωτικών κλινικών. _Όταν τα δημόσια νοσοκομεία δεν απαγορεύουν στις κάμερες των ΜΜΕ να ελέγξουν, και καλά λόγω ιατρικού απόρρητου. Γενικά πίσω από τα απόρρητα - Νομικά, Στρατιωτικά, Ιατρικά, Δημοσιογραφικά, ανοίγονται δρόμοι για παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Όταν κάποιος χρειάζεται μόσχευμα δεν είναι επιλογή του να πάει με το σταυρό στο χέρι, να το βρει. Είναι ανθρώπινο αντανακλαστικό να πουλήσει ότι έχει και δεν έχει, να λαδώσει τους πάντες για να έχει προτεραιότητα και να σώζει την ζωή την δική του, ή του παιδιού του. Ο γιατρός θα είναι αδέκαστος ή θα κοιτάξει την χλιδή και την ζωή χαρισάμενη της οικογένειας του; Όσοι πιστεύετε πως μόνο σπάνιες μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών με την παρέιτσα τους θα θησαυρίσουν πάνω στο πτώμα σας, ΜΗ αρνηθείτε να είστε δωρητές. ΕΓΩ πιστεύω πως όλοι πρέπει να είμαστε δωρητές και ας είναι σάπιο το σύστημα. Είναι σημαντικό να σώσουμε μια ζωή ενός αγνώστου και ας τύχει να είναι πιο πονηρούλης, καπάτσος και φραγκάτος από τους άλλους φουκαράδες. Αλλά κά

Γιώργος

Υπήρξε κοπέλλα εγκεφαλικά νεκρή και οι γιατροί προέβησαν εσπευσμένα στους συγγενείς να δωρηθούν τα όργανά της. Από μια διαφωνία των γιατρών η υπόθεση καθυστέρησε λίγο και η κοπέλλα ανένηψε. Η κοπέλλα αυτή θα μιλήσει σε σχετική ημερίδα στις 20/4/2013 για τα δικαστήρια που έχει με τους γιατρούς αυτούς, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ολοι εκεί και μην ακούμε άλλες αηδίες και απανθρωπιές. Έλεος!!!! Οχι άλλο εμπόριο!

Ανδρέας

Ο αρχικός νόμος πράγματι άφηνε ερωτηματικά: "Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3". Με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012, άρθρο 55 παρ. 4 προστίθεται μετά τη φράση «παράγραφο 3» η φράση «και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Δεν τους έχω όμως εμπιστοσύνη. Αναρωτιέμαι γιατί άλλαξαν το νόμο. Ας κάνανε εντατική προσπάθεια ενημέρωσης για το θέμα. Αν και δε νομίζω ότι είναι τόσο θέμα ενημέρωσης (άλλωστε στην εποχή του internet δεν δικαιολογείται), αλλά θέμα αδιαφορίας, αναβλητικότητας και εγωϊσμού των Ελλήνων. Είμαι δότης οργάνων (με βάση τα έως τώρα ισχύοντα) με δήλωσή μου στον ΕΟΜ εδώ και 25 χρόνια. Τώρα με το νέο νόμο το πιο πιθανό ότι θα δηλώσω άρνηση.

@ 123

 Να μην απορεις κύριε/ κυρία μου καθόλου που γίνεται αναφορά στον Λοβέρδο. Αυτός ο νόμος ήταν δικός του και υπηρηφανευόταν μάλιστα στις κάμερες για αυτό μπας και κέρδιζε μερικά ψηφαλάκια

ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ.....

 ΕΧ | 29/01/2013 22:46 σε καμια χωρα δεν συμβαινει αυτο .... διαβασε και μερικες ξενες εφημεριδες να δεις τι βεγραψαν για το θεμα η ρωτα κανα δικο σου.... απλα στα ξενα κρατοι ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΩΤΕΣ εδω στην ελλαδα η μονη εννημερωση που υπαρχει ειναι απο την καθε εκαστωτε εταιρια που βρισκει προσωπικα σου στοιχεια και σε παιρνει για να σου δωσει πακετα προσφορων αντι να παρακαλατε να πεθανει κανει η να σκωτοσουν κανεναν καντε κατι σωστο αφου νοιαζεστε τοσο βαρατε πορτες και ενημερωστε κοσμο οριστε αλλος ενας νομος "Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπινου όντος σε σχέση με τις εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής(Οβιέδο 1997)--αρθρο 10 «Καμία έρευνα δε μπορεί να υπερισχύσει των θεμελιωδών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας του ατόμου»." ο νομος σας μολις υπερυσχισε

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑ.... ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ.....!!!!!!!!!

 Νικόλας | 29/01/2013 22:30 ελπιζω να μην χρειαστει να μπεις σε νοσοκομειο και να μην εισαι συμβατος με καποιον κονομημενο.... δεν ειμαι εναντια στην δωρεα... ειμαι εναντια στο ξεπουλημα.... διαβασε τον νομο.... το δικαιωμα αφαιρεσεις οργανων δεν ειναι πλεον το ΕΟΜ... αλλα στα χερια του καθε σαπιου... πουλημενου... διεφθαρμενου γιατρου.... και σε εταιριες... πες μου εσυ πως εισαι σιγουρο οτι οταν πας για το ετησιο τσεκ απ ταυτοχρονα δεν θα κοιταξουν με ποιον εισαι συμβατος... το αν πληρωνει... και δεν σε βγαλουν αρωστο....? διαβασε το νομο και μετα μιλα.... θα βρεις πολλα παραλογα

@ΑΝΤΩΝΗΣ

 Μεθυσμενος ή μαστουρομενος εισαι?Τι σχεση εχουν ολα αυτα τα τρελα που λες ανθρωπε μου?Αυτο το μετρο ειναι για να σωσει ζωες,ανθρωπων,μωρων,κτλπ,ανθρωπων που θελουν κ εχουν αναγκη καποιο οργανο νεκρου για να ζησουν κ αυτο το οργανο απο αμορφωσια κ καθαρο εγωισμο ορισμενων παει στο χωμα,τροφη στα σκουλικια αντι να δωσει ζωη.Τι σχεση εχουν οι Τσοχατζοπουλοι κ οι αλλες ασυναρτησιες που γραφεις?Στο κατω κατω ας μην ψηφιζες τον Τσοχατζοπουλο τοσα χρονια,μπαμ απο το διαστημα εκανε ο τυπος πως ηταν σκαρτος

123

 Απορω με τους κομπλεξικους κ τους βλαμμενους που μεχρι κ γι αυτο το θεμα μπλεκουν Λοβερδους,μνημονια,ΓΑΠ,τροικες κτλπ.Τι να πεις εχουμε τα οποια προβληματα μας,εχουμε κ τον καθε ηλιθιο αγροικο που θελει να πεταξει την "εξυπναδα' του κ να κανει την προσωπικοπολιτικη του προπαγανδα

ΕΧ

 Πολυ σωστο μετρο που θα σωσει χιλιαδες ζωες και που ισχυει σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου.Οσο για τους αυτους που θελουν να παραμεινουν εγωιστες και μετα θανατον τους ευχομαι να μην χρειαστουν ποτε μοσχευμα εν ζωη κ να πεσουν πανω σε εγωιστη νεκρο....

Νικόλας

 Τι γκρινιάζετε ρε σεις; Καλά κάνανε! Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο κι αφήστε τις βλακώδεις συνομοσιολογίες μερικοί μερικοί... Έχουμε καταντήσει να μην υπάρχει ούτε νεφρό για δείγμα και να βασανίζονται άδικα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στις αιμοκαθάρσεις ή να αργοπεθαίνουν στις εντατικές νέα παιδιά με οργανικές ανεπάρκειες, επειδή σε μερικά γαιδούρια δε περνάει καν απ' το μυαλό τους να δωρίσουν τα όργανα του νεκρού συγγενή!!! Να τρέχουν όμως για να εισπράττουν κληρονομιές και να ανοίγουν διαθήκες ξέρουν πολύ καλά και δεν ξεχνούν ποτέ!! Εδώ είμαστε όλοι τόσο αναίσθητοι που ούτε λίγο αίμα δε πάμε να δώσουμε... "Δε βαριέσαι!", λέει ο "Ελληναράς"... "Που να τρέχω τώρα..." Πολύ καλά κάνανε!!! Εύγε!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elpidoforos_main01

Ο νεοεκλεγείς προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του - Τι λέει για το νοικοκύρεμα της Αρχιεπισκοπής, το χτίσιμο του ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero και τη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της πίστης - Γιατί παρομοιάζει τη Νέα Υόρκη με την Πόλη και τι λέει για την επιθετική ρητορική των Τούρκων