Eξαρθρώθηκε σπείρα 173 ατόμων για «λευκoύς γάμους» στη Θεσσαλονίκη

Eξαρθρώθηκε σπείρα 173 ατόμων για «λευκoύς γάμους» στη Θεσσαλονίκη

Στην κομπίνα που είχε στόχο να ελληνοποιούνται Γεωργιανοί συμμετείχαν μεταφραστές και δικηγόροι - Από 800 μέχρι 4.500 ευρώ η «ταρίφα»




Eξαρθρώθηκε σπείρα 173 ατόμων για «λευκoύς γάμους» στη Θεσσαλονίκη
Εγκληματική οργάνωση συνολικά 173 ατόμων η οποία εξασφάλιζε την ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς μέσω εικονικών γάμων έναντι υψηλής αμοιβής εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Στην υπόθεση εμπλέκονται μάλιστα επτά δικηγόροι, δύο μεταφραστές, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και ένας δημόσιος υπάλληλος.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο τετράμηνο η συγκεκριμένη οργάνωση είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει 68 εικονικούς γάμους αποσπώντας 230.000 ευρώ, ενώ στόχευε στο επόμενο διάστημα να «τελέσει» άλλους 79 από τους οποίους σχεδίαζε να αποκομίσει άλλες 298.000 ευρώ.

Η οργάνωση, η οποία ανέπτυσσε δράση στη Β. Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, καθοδηγούσε τους αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Γεωργίας, στην απόκτηση μέσω των νομίμων οδών εγγράφων που εξασφάλιζε για αυτούς η ίδια, παρέχοντας ψευδείς βεβαιώσεις, έναντι αδρής αμοιβής, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής ως «σύζυγοι» ατόμων χώρας μέλους της Ε.Ε.

Αρχικώς, τους κατηύθυναν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στη συνέχεια όταν τελούνταν μέσω των εγγράφων που εξασφάλιζαν ο εικονικός γάμος, παραιτούνταν από το αίτημα ασύλου και κατέθεταν αίτηση άδειας διαμονής. Ακόμη κι όταν αυτή απορρίπτονταν σε δεύτερο βαθμό επεδίωκαν την τελική έκδοση της.

Μάλιστα, φρόντιζαν να καταθέσουν στους δήμους και στις αρχές διάφορα ψευδή έγγραφα απαραίτητα για να εκδοθούν τα αντίστοιχα δελτία (αναγγελία γάμου σε εφημερίδα, πλαστά ενοικιοστάσια, πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, κ.τ.λ.)
Κλείσιμο
 
Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις αστυνομικές αρχές έφτασε καταγγελία από έναν πολίτη από τις Κρηνίδες Καβάλας, ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο εξαρτημένο από τα ναρκωτικά είχε συνάψει «γάμο» με αλλοδαπό, με αντίτιμο 800 ευρώ.
 
Η οργάνωση διέθετε «τιμολόγια» για κάθε παράνομο έγγραφο που εξασφάλιζε για τους «συζύγους», αρκετοί από αυτούς δεν είχαν γνωρίσει καν το… έτερον ήμισυ τους. Για το δελτίο αίτησης ασύλου χρέωναν 1.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής 4.500 (αν ο αλλοδαπός είχε θεώρηση εισόδου 3.500 ευρώ), ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος «σύζυγος» έπρεπε να μεταβούν στη χώρα του αλλοδαπού «συζύγου» το ποσό έφτανε τις 7.000 ευρώ.

Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων οι τρεις (μια 40χρονη αλλοδαπή, μια 52χρονη μεσίτρια και ένας 36χρονος δικηγόρος) είναι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται άλλα πέντε άτομα και τέσσερα ακόμη βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Δικογραφία σχηματίστηκε επίσης για συνέργεια για άλλα δεκαοκτώ άτομα (μεταξύ των οποίων ένας δημοτικός υπάλληλος και έξι δικηγόροι), ενώ συνολικά 136 (οι μισοί εξ αυτών αλλοδαποί) έχουν εμπλακεί εκτός της δομής της συγκεκριμένης οργάνωσης σε παράνομες δραστηριότητες σχετικές με την εξασφάλιση πιστοποιητικών και εγγράφων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αναζητηθέντων μελών και την τυχόν εμπλοκής τους σε παρόμοιες περιπτώσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης