Εκτός εφημερίας το νοσοκομείο Αττικόν

Εκτός εφημερίας το νοσοκομείο Αττικόν

«Μπλόκο» στην εφημερία από τους εργαζομένους, «μπλόκο» και από το υπουργείο στα επείγοντα περιστατικά με τα «βαλιτσάκια»

Εκτός εφημερίας το νοσοκομείο Αττικόν
Με φόντο τα έντονα διασταυρούμενα πυρά του υπουργείου Υγείας και  του Σωματείου των Εργαζομένων του «Αττικόν» για το ποιος ευθύνεται για τα δεκάδες ράντζα που υπάρχουν στους διαδρόμους των κλινικών  «έκλεισαν» σήμερα τα Επείγοντα του νοσοκομείου. Γίνονται δεκτές μόνο επίτοκες, παιδιά και ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
 
Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, την εφημερία του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τα ράντζα και για τις ελλείψεις του προσωπικού που μετατρέπουν, όπως λένε, σε άθλο κάθε μια από τις ημέρες που το «Αττικόν» μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών του λεκανοπεδίου.  Το ίδιο έχουν προγραμματίσει να κάνουν και το ερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου.
 
Η «απάντηση» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν άμεση. «Ξημερώματα Παρασκευής έγινε επιθεώρηση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και από το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας στο «Αττικό»ν. Ειδικευμένοι ιατροί δεν ήταν στην εφημερία. Πλην ενός. Ήταν ειδικευόμενοι. Περιστατικά τα οποία δεν έπρεπε να εισαχθούν, γιατί ήταν εκτός, μπήκαν ως έκτακτα. Η κλινική ξεκίνησε χωρίς να έχει  25% κενές κλίνες, χωρίς δυνατότητα υποδοχής ασθενών» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση την Δευτέρα, ερωτηθείς σχετικά με το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου.
 
Η μεταμεσονύκτια εμφάνιση του ΣΕΥΥΠ και του ΕΚΕΠΙ στο νοσοκομείο πυροδότησε νέες αντιδράσεις στο δυναμικό του νοσοκομείου – φέρεται μάλιστα να έγινε κάτω από έντονα γιουχαΐσματα των ασθενών και των συνοδών τους στα ράντζα.  «Η αντιπροσωπεία των επιθεωρητών ρώταγε ασθενείς για το αν έπρεπε να εισαχθούν και αν το χειρουργείο ή το νόσημά τους μπορούσε να περιμένει!!! Αναζητούσε και προσπαθούσε να ανακαλύψει ποιες εισαγωγές είναι τακτικές και ποιες έκτακτες. Ποιοι άρρωστοι έρχονται περπατώντας στο νοσοκομείο και ποιοι ετοιμοθάνατοι. Ποιοι γιατροί είναι στα επείγοντα και ποιοι και γιατί ξεκουράζονται έπειτα από 24 ώρες γενικής εφημερίας» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Γιάννης Πλαγιανάκος.
 
Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για τον έλεγχο και τις αιχμές για το νοσηρό περιεχόμενο του πορίσματος,  ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και οι Διευθυντές Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα  ζήτησαν εγγράφως  την αναστολή της σημερινής εφημερίας.
Κλείσιμο
 
Οι ασθενείς με τα βαλιτσάκια
Στους παροικούντες το ΕΣΥ, ιδίως στις εφημερίες, αυτό που περιγράφει ο υπουργός είναι γνωστό ως το φαινόμενο των ασθενών με τα βαλιτσάκια. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ασθενών «βαφτίζεται» ως «επείγον» ώστε να εισαχθεί στο νοσοκομείο παρακάμπτοντας τις μακρές λίστες αναμονής. Οι ασθενείς προσέρχονται στην εφημερία χωρίς να  έχουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα αλλά για να εισαχθούν στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο ή επέμβαση, κουβαλώντας και τα βαλιτσάκια τους με τα προσωπικά τους είδη για τη νοσηλεία.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ασθενείς εισάγονται στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά –αποτελεί έναν από τους κοινούς τρόπους εισαγωγής στα νοσοκομεία, σε ένα σύστημα υγείας που δεν έχει προβλέψει την αναγκαία διαβάθμιση της περίθαλψης σε αυτά, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσο «δημοφιλές» είναι το νοσοκομείο, αλλά δεν πέφτει εύκολα κάτω από το 50% του συνόλου των νοσηλευθέντων.
 
Το «Αττικόν» ανήκει στα «δημοφιλή» και καταξιωμένα νοσοκομεία. Το μαρτυρούν τα στοιχεία κίνησης: έχει πληρότητα 130% ενώ οι παθολογικές κλινικές του αγγίζουν και το 160%. Την ίδια στιγμή, άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής έχουν πληρότητα από 28% έως και 85% στις εφημερίες τους.
 
Η λύση της κοινής  εφημέρευσης του Αττικόν με κάποιο άλλο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής είναι μονόδρομος για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.
«Το πρόβλημα μας είναι η πληθώρα ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο. Με τόση προσέλευση δεν είναι εύκολο για τους γιατρούς στα επείγοντα να διαβαθμίσουν τα περιστατικά ως επείγοντα, έκτακτα ή χρόνια. Πρέπει να αποφορτισθεί το νοσοκομείο» λέει στο protothema.gr ο διοικητής κ. Ηλίας Λαμπίρης.
 
Αναφορικά με τους ειδικευμένους ιατρούς που δεν βρίσκονταν στο νοσοκομείο κατά την εφημερία, όπως τους καταλογίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής υποστηρίζει ότι η έλλειψη κοιτώνων για τους γιατρούς στο Αττικόν αντιμετωπίζεται συχνά με ολιγόωρη απουσία των γιατρών έπειτα από μια μακρά και δύσκολη εφημερία, υπό την άδεια των διευθυντών και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωσή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης