Αρβανιτόπουλος: Οι πρυτανικές αρχές ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια

Αρβανιτόπουλος: Οι πρυτανικές αρχές ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια

Για το θέμα των καταστροφών μέσα στα Πανεπιστήμια και για το ακαδημαϊκό άσυλο, το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου έχει αλλάξει, μίλησε ο υπουργός Παιδείας

Σε κατ’ οίκον περιορισμό η Τζόρτζια Τζάγκερ
Αρβανιτόπουλος: Οι πρυτανικές αρχές ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια
Για το θέμα των καταστροφών μέσα στα Πανεπιστήμια και για το ακαδημαϊκό άσυλο, το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου έχει αλλάξει, μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

«Η πολιτεία κατήργησε το άσυλο με το νόμο 4009. Συνεπώς, οι όποιες πράξεις παραβατικότητας ή εγκληματικότητας παρατηρούνται εντός των πανεπιστημίων, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται στο υπόλοιπο της επικράτειας. Οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική και ακέραια ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν εντός του ιδρύματος. Εάν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, πρέπει να καλούν τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση αν όλα αυτά τα πράττουν οι πρυτανικές αρχές ο υπουργός πρόσθεσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μία μεταβατική κατάσταση από το παλιό στο νέο. «Υπήρχε» τόνισε «αυτό το ταμπού, ότι δεν μπορούσαμε να τα αγγίξουμε, ενώ η έννοια του ασύλου δεν ήταν αυτή. Το άσυλο ίσχυε για να υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία ιδεών και σκέψης, όχι ελεύθερη διακίνηση εγκληματικότητας... Τώρα αυτό έχει αλλάξει.

Κλείσιμο
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι είναι μια νέα εποχή, πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν αυτό το οποίο είναι, ναός της δημοκρατίας, χώρος διακίνησης ιδεών και ελεύθερης σκέψης, έρευνας, τεχνολογίας, για να μπορέσουν να δώσουν αυτό το δημόσιο αγαθό που λέγεται γνώση στη νέα γενιά.

Δεν μπορεί κάποια γκρουπούσκουλα ή οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του κάτι, να παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, να ζημιώνουν τον φορολογούμενο με αυτές τις ενέργειες. Θα πρέπει λοιπόν οι πρυτανικές αρχές στο βαθμό που δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, να καλούν την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να πάρουν τέλος».

Ο υπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα της πρότασης του υπουργείου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

«Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών», είπε «ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες, όπως εξετέθη στις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Ορίσαμε μια επιτροπή να μελετήσει τα δεδομένα και να μας κάνει πρόταση. Μας την παρέδωσαν την Δευτέρα και την αναρτήσαμε αμέσως ολόκληρη -για λόγους διαφάνειας και διαβούλευσης- στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας. Μαζί με αυτήν αναρτήσαμε και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί. Αυτά τα δύο πορίσματα τα θέσαμε σε γενική διαβούλευση με τους φορείς της εκπαίδευσης. Από εκεί και έπειτα, θα ακολουθήσει διάλογος, προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος».

Πιο συγκεκριμένα για τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι δεν υπήρξε προηγουμένως ενημέρωση ο υπουργός απάντησε:

«Νομίζω ότι υπήρξε παρανόηση. Αυτό το οποίο αφορά τη διαβούλευση είναι το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος. Η πρόταση της επιτροπής ετέθη αμέσως στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας, ήταν δημοσιοποιημένη και ανακοινώθηκε και με δελτίο τύπου. Άρα από τη Δευτέρα όλοι γνώριζαν και μπορούσαν να την αναζητήσουν... Συνεπώς, δεν υπήρχε θέμα ενημέρωσης, ενημέρωση υπήρχε. Και αυτό το οποίο είναι αντικείμενο τρικομματικής συμφωνίας δεν ήταν το πόρισμα της επιτροπής, γιατί αυτό είναι πρόταση μιας επιτροπής, μπορεί να υιοθετηθεί ή μπορεί και όχι. Αντικείμενο της οποιασδήποτε τρικομματικής συμφωνίας είναι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Και αυτό θα γίνει μετά τον διάλογο».

Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και στο θέμα των μετεγγραφών, λέγοντας ότι θα υπάρξει τροπολογία και για τους φετινούς εισακτέους. Συγκεκριμένα είπε: «Μελετάμε μια τροπολογία -που θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα για διαβούλευση και το οποίο θα περάσει στη Βουλή-, η οποία θα επιτρέπει στους εισακτέους της φετινής χρονιάς την μεταγραφή βάσει οικονομικών, εισοδηματικών κριτηρίων - γύρω στις 7.100 ευρώ κατά κεφαλήν-, κοινωνικών -πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.-, καθώς και βάσει των επιδόσεών τους.

Βέβαια, σε ένα ποσοστό το οποίο δεν θα υπερβεί το 10% - 15%, για να μην ανατραπούν και οι ισορροπίες εντός των ιδρυμάτων.

Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα με αυτά τα κοινωνικά μέτρα, να πάρει κάποιες ανάσες η ελληνική οικογένεια. Αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο - και είμαι κάθετος σε αυτό -, όχι να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν των μεταγραφών, αλλά να μπορέσουμε - για τη φετινή χρονιά επαναλαμβάνω και μόνο -, να δώσουμε κάποιες ανάσες στην ελληνική οικογένεια. Για τη φετινή χρονιά επίσης, δίνουμε και την εμβόλιμη εξεταστική του Φεβρουαρίου για τους επί πτυχίω φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μην περιμένουν την επόμενη χρονιά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης