Πεδίο μάχης με μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα το Σύνταγμα

Πεδίο μάχης με μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα το Σύνταγμα

Πληροφορίες για πέντε τραυματίες - Κουκουλοφόροι έσπασαν τα πάντα στην Καραγιώργη Σερβίας και τη Φιλελλήνων - Βγήκαν οι υδροφόρες στη Βασιλίσσης Σοφίας - Αστυνομικές δυνάμεις κλείδωσαν τις εισόδους του Κοινοβουλίου και μπλόκαραν την επιστροφή των διαδηλωτών στην πλατεία μετά τα επεισόδια - Έγιναν 103 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις - Άνοιξαν μετά τις 21:30 όλοι οι δρόμοι

Πεδίο μάχης με μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα το Σύνταγμα
Επεισόδια «αμαύρωσαν» την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό διαδήλωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Τετάρτης, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν έξω από τη Βουλή λίγο πριν από τις 19:30. Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ βγήκαν στους δρόμους και οι υδροφόρες, ρίχνοντας νερό στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ένταση επικράτησε στα πλάγια της Βουλής, όταν διαδηλωτές έριξαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο. Επιτόπου έσπευσαν τα ΜΑΤ, που απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που έκαναν χρήση μολότοφ στη Βασιλίσσης Σοφίας, την Ερμού και την Καραγιώργη Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια υπάρχουν πέντε τραυματίες. Κουκουλοφόροι έδρασαν ανεξέλεγκτοι στο κέντρο της Αθήνας, σπάζοντας τα πάντα στην Καραγιώργη Σερβίας και τη Φιλελλήνων, ενώ επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τη βροχή ήταν αποπνικτική.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν η ατμόσφαιρα από τα χημικά καθάρισε, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιστρέψουν στην πλατεία Συντάγματος, ωστόσο οι αστυνομικοί τους μπλόκαραν στη Φιλελλήνων και τη Μητροπόλεως.

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ κινήθηκε εκ νέου προς την πλατεία Συντάγματος και σταμάτησε στην Αμαλίας. Ανά διαστήματα η ένταση αναζωπυρωνόταν με συγκρούσεις κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην Αμαλίας, ενώ ένα σταθμαρχείο παραδόθηκε στις φλόγες. Το ιατρείο μεταφέρθηκε από την πλατεία Συντάγματος στην Αμαλίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 100.000, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 103 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις πριν και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Ακόμη, τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και πέντε πολίτες.

Παράλληλα, έξω από τη Βουλή είχε τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης που χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιστάσεις.

Την ίδια ώρα, εντός της Βουλής, διεξαγόταν  η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα, που έφερε το υπουργείο Οικονομικών. Οι κρότοι κλόνισαν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ τα δακρυγόνα έγιναν αισθητά στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Αστυνομικές δυνάμεις κλείδωσαν όλες τις εισόδους της Βουλής.







Λίγο μετά τις 21:30 άνοιξαν όλοι οι δρόμοι και, σταδιακά, και οι σταθμοί του μετρό, που είχαν παραμείνει κλειστοί στη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή -ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2013- στις 17:00, ενώ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης