Τέντες προς δικαστές: «Επιστρέψτε στα καθήκοντά σας!»

Τέντες προς δικαστές: «Επιστρέψτε στα καθήκοντά σας!»

Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των δικαστών -κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 έως τη λήξη του ωραρίου τους, στις 3 μ.μ....

Τέντες προς δικαστές: «Επιστρέψτε στα καθήκοντά σας!»
Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των δικαστών -κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 έως τη λήξη του ωραρίου τους, στις 3 μ.μ., αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις νέες σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποδοχές τους- έκανε (και) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Με έγγραφό του καλεί δικαστές και εισαγγελείς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, παρά τη δικαιολογημένη, όπως λέει, πικρία τους. Όπως επισημαίνει, «οι αντιδράσεις του είδους αυτού είναι ασυμβίβαστες προς τη συνταγματική θέση των δικαστικών λειτουργών, αναιρούν τον ρόλο τους ως φορέων της τρίτης εξουσίας του πολιτεύματος και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματα που προβάλλουν προς στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους για ανάλογη με το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείριση». Ανάλογη παρέμβαση είχε κάνει την περασμένη Δεύτερα και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου. 

Αναλυτικά, στο έγγραφό του ο κ. Τέντες αναφέρει:
Κλείσιμο

«Οι δικαστικοί λειτουργοί, υπό το κράτος της δικαιολογημένης πικρίας τους για τις διαφαινόμενες περαιτέρω υπέρμετρες περικοπές των αποδοχών τους, συνεχίζουν να προβαίνουν σε διακοπές συνεδριάσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν μερική αποχή από το δικαιοδοτικό έργο τους. Οι αντιδράσεις, όμως, του είδους αυτού είναι ασυμβίβαστες προς τη συνταγματική θέση των δικαστικών λειτουργών, αναιρούν τον ρόλο τους ως φορέων της τρίτης εξουσίας του πολιτεύματος και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματα που προβάλλουν προς στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους για ανάλογη με το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείριση. Είναι αυτονόητο ότι αναμένουν από τους φορείς των άλλων συντεταγμένων εξουσιών τον σεβασμό της συνταγματικής διατάξεως που επιβάλλει την ιδιαίτερη κατά τα ανωτέρω μεταχείρισή τους. Συμψηφισμός όμως αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητος. 

Καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας να επανεξετάσουν με ψυχραιμία τη μέχρι τώρα στάση τους, να επανέλθουν στις έδρες τους και να συνεχίσουν να απονέμουν το δίκαιο χάριν της πληττόμενης από την πρωτοφανή οικονομική κρίση ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες σ’ αυτούς. Χρέος τους είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, να μοχθήσουν για την απόδοση δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και την τιμώρηση των φαινομένων βίας και της γενικευμένης ανομίας που αποσαθρώνουν την οικονομία και την κοινωνία μας. 

Έχει ήδη γίνει σαφές ότι χωρίς αξιόπιστη ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη η πολυπόθητη ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει. Τη διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να την ξεχνούν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι βέβαια έχουν ευλόγως την προσδοκία ότι η ίδια διαπίστωση θα ληφθεί υπόψη και από τους έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής». 
                 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης