Αντιδράσεις προκαλεί στην Νέα Υόρκη ομογενής δικαστής

Αντιδράσεις προκαλεί στην Νέα Υόρκη ομογενής δικαστής

Οι αποφάσεις του ομογενούς δικαστή, Νίκολας Γκαραούφη, του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μπρούκλιν

Αντιδράσεις προκαλεί στην Νέα Υόρκη ομογενής δικαστής
Οι αποφάσεις του ομογενούς δικαστή, Νίκολας Γκαραούφη, του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μπρούκλιν, που έχουν εξαναγκάσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης να προσλαμβάνει περισσότερους υποψηφίους που ανήκουν στις μειονότητες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των λευκών πυροσβεστών.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμα ο «Εθνικός Κήρυκας», καταδεικνύουν παράλληλα την εξέλιξη της σκέψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο θέμα της προσπάθειας για παροχή βοήθειας στις μειονότητες.
Κλείσιμο

Επί τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα ο ομογενής δικαστής έγινε δέκτης των αντιδράσεων περίπου 150 λευκών πυροσβεστών, που βρέθηκαν απέναντί του στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μπρούκλιν. Οι πυροσβέστες, σύμφωνα πάντα με τον «Εθνικό Κήρυκα», θεωρούν από την πλευρά τους τις προαναφερθείσες αποφάσεις ως μια «αμφιλεγόμενη προσπάθεια» να δοθεί τέλος στις διακρίσεις.

«Οι εκδηλώσεις αυτών των αντιδράσεων στις αποφάσεις του Γκαραούφη, έχουν αναδείξει τον ομογενή δικαστή σε κεντρικό πρόσωπο μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες μάχες κατά των διακρίσεων, των τελευταίων δεκαετιών, στη Νέα Υόρκη», τονίζει η ομογενειακή εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από την υπόθεση. Σημειώνει, ακόμη, ότι τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, ο δικαστής Γκαραούφης έχει γίνει αμείλικτος κριτής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, χωρίς να φοβάται να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να προωθήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πάταξη του ρατσισμού.

«Οι δικαστές δεν έχουν την πολυτέλεια να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι γι’ αυτούς», είχε πει ο Γκαραούφης σε μια συνέντευξή του, την οποία είχε παραχωρήσει με τον όρο ότι δεν θα δεχόταν ερωτήσεις για την υπόθεση των πυροσβεστών.

«Οι υποστηρικτές του ομογενούς δικαστή λένε ότι οι αποφάσεις του ήταν απαραίτητες προκειμένου να διορθωθεί ένα σύστημα πρόσληψης πυροσβεστών, το οποίο προφανώς και λειτουργεί με ρατσιστικά κίνητρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης εξακολουθεί κατά 90% να κατακλύζεται από λευκούς, την ίδια στιγμή που η πόλη έχει αλλάξει ριζικά ως προς τη δημογραφική της σύσταση, και η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι μη λευκοί», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Δικαστής με χιούμορ

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη υπόθεση που φέρνει τον ομογενή δικαστή στο προσκήνιο. Στο παρελθόν είχε διατάξει σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα προσφοράς στέγασης σε άτομα με διανοητικά προβλήματα.

«Κατά την εκδίκαση υποθέσεων ναρκωτικών και μαφιόζων, ο Γκαραούφης γέμιζε την αίθουσα του δικαστηρίου με εκρήξεις, ανέκδοτα, αλλά και δραματικούς τόνους από τον ίδιο», σημειώνει ο «Εθνικός Κήρυκας». Και συνεχίζει: «Μια φορά, μία ένορκος στην προσπάθειά της να αποφύγει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, λέγοντάς του ότι διακατέχεται από ρατσιστικές ιδέες, ο Γκαραούφης της επέβαλε τιμωρία να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ένορκος… εις το διηνεκές».

Σε μια άλλη περίπτωση, ο ομογενής δικαστής έδωσε το πουκάμισο και την γραβάτα του στον γνωστό λάτρη της μόδας, μαφιόζο Βίνσεντ Μπασκιάνο, με το παρατσούκλι Βίνι Γκόρτζιους, ο οποίος κατηγορούνταν ότι ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Νίκολας Γκαραούφης, εγγονός Ελλήνων μεταναστών, έχει περάσει το σύνολο σχεδόν της ζωής του στο Μπέισαϊντ του Κουίνς. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως δικηγόρος. Στο παρελθόν είχε επιδιώξει, ανεπιτυχώς, το αξίωμα του πολιτειακού γερουσιαστή της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης