Τρίωρη κατάθεση Λ. Κατσέλη στους οικονομικούς εισαγγελείς

Τρίωρη κατάθεση Λ. Κατσέλη στους οικονομικούς εισαγγελείς

Tη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Ζανιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου...

Τρίωρη κατάθεση Λ. Κατσέλη στους οικονομικούς εισαγγελείς
Κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη έδωσε επί τρεις περίπου ώρες κυρία Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε από τους εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας που εκείνοι διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες «το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει».

Εξερχόμενη από το εισαγγελικό γραφείο η κ. Κατσέλη δήλωση πως η κατάθεσή της είχε δυο σκέλη. Όπως είπε το πρώτο μέρος  αφορά στα όσα είχε δηλώσει ο κ. Ρουμελιώτης (σε συνέντευξή του στο Times της Νέας Υόρκης) για την ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τις θέσεις του ΔΝΤ και του τότε επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν. Για αυτό ωστόσο το θέμα η κ. Κατσέλη ανέφερε πως η ίδια δεν είχε καμία ενημέρωση διότι δεν είχε λάβει μέρος στις επαφές. 

Το δεύτερο μέρος της κατάθεσή της αφορούσε στη διαχείριση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα, θέμα για το οποίο η κ. Καστέλη επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βίαιες πολιτικές λιτότητας. 

Αύριο, Τρίτη, τη σκυτάλη των καταθέσεων αναμένεται να ο πρώην υπουργός, κ. Γεράσιμος Αρσένης και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου.βγ 
 
Οι δυο εισαγγελείς ερευνούν το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας ή άλλα εγκλήματα σε βάρος της οικονομίας. 

Μετά την κατάθεσή των πολιτικών προσώπων θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της έρευνας από τους δυο εισαγγελείς, αφού πρώτα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Θα αποφασιστεί δηλαδή, εάν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τι είχε αναφέρει ο Ρουμελιώτης

Μιλώντας στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει», αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε, την κυβέρνηση της χώρας του.

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση.

Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης