«Έφυγε» ο Άγιος του Χιλανδαρίου

«Έφυγε» ο Άγιος του Χιλανδαρίου

Αγόρασε laptop σε ηλικία 103 χρόνων για να αποθηκεύει τα ποιήματά του

Σκέτη πρόκληση η Σάρα Μπράουν
«Έφυγε» ο Άγιος του Χιλανδαρίου
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 106 χρόνων ο μοναχός του Αγίου Όρους, ο Πατέρας Ιωάννης Χιλανδαρινός.

Ο Πατέρας Ιωάννης που ήταν σερβικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος Αγγλίας για αρκετά χρόνια, βρέθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μονή Χιλανδαρίου, στην οποία έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν ένας ευγενικός, καλοσυνάτος και πράος άνθρωπος, μια ήρεμη δύναμη όπως έλεγαν όλοι όσοι τον γνώριζαν.

Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον αφιέρωνε στην προσευχή, πρόσεχε τον κήπο της Μονής και του άρεσε ιδιαίτερα να φροντίζει τα λαχανικά του κήπου, «τα δημιουργήματα του Θεού» όπως τα αποκαλούσε.

Ο Πατέρας Ιωάννης Χιλανδαρινός ή αλλιώς Βίτο Ράντογιτς που ήταν το βαφτιστικό του όνομα, γεννήθηκε το 1906, σε ένα προάστιο του Βελιγραδίου, το Ούμτσαρι, του Δήμου Γκρόκα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Ράλια. Μόλις τελείωσε το σχολείο, άνοιξε ένα κατάστημα και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Διηγείτο ιστορίες από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιστορίες με πείνα, πόνο, θάνατο, μέρες και νύχτες που περνούσε μέσα σε εκκλησίες για να μην τον βρουν οι Γερμανοί.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει μακριά από την πατρίδα του να καταλήγει στην Αγγλία, όπου και παντρεύτηκε, σύντομα όμως έχασε τη σύζυγό του και από τότε αποφάσισε να αφιερωθεί στον Θεό. Καταλυτική απόφαση ήταν ένα ταξίδι που έκανε στο Άγιο Όρος. Δεν επισκέφτηκε τη Σερβία, ούτε καν για να δει αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους. Ο ίδιος έλεγε: «Δεν είναι αυτό που ήξερα, δεν θα μου θυμίσει τα παιδικά μου χρόνια, ο θρήνος θα είναι μεγάλος. Θέλω να έχω ωραίες αναμνήσεις από την πατρίδα».
Κλείσιμο

Ο Πατέρας Ιωάννης έγραψε πολλά βιβλία που εκδόθηκαν μόνο στα σερβικά. Το βιβλίο του «Στίχοι Χιλανδαρίου», είναι αφιερωμένο στις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές που πέρασε στο μοναστήρι.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους όταν ο Άγιος του Χιλανδαρίου, σε ηλικία 103 χρόνων, αντικατέστησε την γραφομηχανή του με ένα laptop για να αποθηκεύει τα ποιήματά του, όπως έλεγε. Από τα έργα του ξεχώρισε η τετράτομη συλλογή ποιημάτων του, με τον γενικό τίτλο «Αλλοδαποί». Ο πρώτος τόμος έχει τον χαρακτήρα μυθιστορηματικής αφήγησης, ο δεύτερος περιέχει σύντομες αναφορές σε ιστορίες από την πατρίδα του. Ο τρίτος τόμος είναι βιωματικός και αναφέρεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη μετανάστευση στην Αγγλία, μαζί με ύμνους προς τον Θεό, ενώ ο τέταρτος -εκδόθηκε το 2006- αναφέρεται στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης