LIVE

Κορωνοϊός

Επτά αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Επτά αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Παρατείνεται η θητεία των πρυτανικών αρχών - Αλλαγές στα καθήκοντα των ακαδημαϊκών αρχών και τη λειτουργία τμημάτων και σχολών

Σε τροποποιήσεις του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - με την αποδοχή βασικών θέσεων των πανεπιστημιακών που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του - προχωρά το υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας σήμερα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο θα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την επομένη.

Η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό, εντός της Τρίτης. Αμέσως μετά, δηλαδή την Τετάρτη, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, δεσμεύθηκε πάντως ότι οι κρίσιμες διατάξεις για την αλλαγή του νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ θα ενσωματωθούν στον κύριο όγκο του νομοσχεδίου και δεν θα κατατεθούν υπό την μορφή τροπολογιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής:

- Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.

- Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.

- Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.

- Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.

- Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.

- Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.

- Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.

- Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.


Αντίδραση Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές


Ασυνήθιστα έντονη ήταν η αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από τα 4/5 της Βουλής, αριθμός ρεκόρ για ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Η κ. Διαμαντοπούλου αμφισβητεί ότι υπάρχει συμφωνία, επ' αυτού των τριών πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για «προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών». Και σε δήλωση που ανήρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα της, κάνει λόγο για προσπάθεια αλλαγής ενός νόμου «επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες», χαρακτηρίζοντας «ύβρι προς τη Δημοκρατία» την όλη εξέλιξη.
Αναφερόμενη στις σχετικές κυβερνητικές προτάσεις, η πρώην υπουργός κάνει λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για τις παθογένειες των ΑΕΙ», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της ΔΗΜΑΡ.

Τονίζει επίσης ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές «αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο ούτε από την τρόικα».

Η κ. Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, στην Ευρώπη και προσθέτει πως από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται από 240 βουλευτές και ύστερα από λίγους μήνες αλλάζει δημιουργεί «συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές» και παράλληλα απαξιώνει και την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η ίδια εκτιμά ότι «η τύχη αυτής της μεταρρύθμισης θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο όχι μόνο για το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης