Ποιές ρυθμίσεις αναμένονται στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ποιές ρυθμίσεις αναμένονται στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τα πάνω κάτω μεταξύ των πανεπιστημιακών αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή...

Ποιές ρυθμίσεις αναμένονται στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Τα πάνω κάτω μεταξύ των πανεπιστημιακών αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δόθηκαν λόγω τεχνικών κωλυμμάτων, αναμένεται να γίνουν γνωστές αύριο και να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή. Ωστόσο, προκαλούν ήδη αναταράξεις μεταξύ των υποστηρικτών της εφαρμογής του αρχικού νόμου και εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι αρχικές διατάξεις δεν είναι υλοποιήσιμες και θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν τροποποιηθεί για να λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής: * Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.

* Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.

* Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.

* Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.

* Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.

* Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.

* Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.

* Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όσοι υποστήριζαν πως ο νόμος έπρεπε να εφαρμοσθεί με ελάχιστες τροποποιήσεις και εφόσον αυτές χρειάζονταν, τώρα εκτιμούν ότι με τις αλλαγές, που έχουν γίνει γνωστές από δημοσιογραφικές πληροφορίες, ουσιαστικά ανατρέπεται ο αρχικός νόμος. Όσοι, όμως, υποστήριζαν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, εκτιμούν τώρα ότι με τις βελτιώσεις, που πρόκειται να γίνουν, θα διευκολυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα να τον εφαρμόσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης