ΣτΕ: Ο δημοσιογράφος αξιολογεί τι είναι είδηση και τι μεταδίδεται

ΣτΕ: Ο δημοσιογράφος αξιολογεί τι είναι είδηση και τι μεταδίδεται

Ο δημοσιογράφος είναι εκείνος που αξιολογεί τι από τα γεγονότα αποτελεί είδηση και πότε αυτή θα πρέπει να μεταδοθεί. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να ελεγχθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μόνο αν παραλείψουν να μεταδώσουν πλήρως ένα γεγονός κατά γενική παραδοχή σημαντικό, και όχι όταν μεταδώσουν ένα γεγονός και αποφασίσουν να του δώσουν μικρότερη έκταση. Και αυτό γιατί, η αξιολόγηση των ε

ΣτΕ: Ο δημοσιογράφος αξιολογεί τι είναι είδηση και τι μεταδίδεται

Ο δημοσιογράφος είναι εκείνος που αξιολογεί τι από τα γεγονότα αποτελεί είδηση και πότε αυτή θα πρέπει να μεταδοθεί. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να ελεγχθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μόνο αν παραλείψουν να μεταδώσουν πλήρως ένα γεγονός κατά γενική παραδοχή σημαντικό, και όχι όταν μεταδώσουν ένα γεγονός και αποφασίσουν να του δώσουν μικρότερη έκταση. Και αυτό γιατί, η αξιολόγηση των ειδήσεων και η ιεράρχησή τους ανήκει αποκλειστικά στους δημοσιογράφους. …

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ακύρωσε αποφάσεις του ΕΣΡ που είχαν επιβάλλει ως διοικητή κύρωση «συστάσεις» σε «Mega» και «Ant1» για παράβαση της αρχής της αντικειμενικότητας κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεών τους, το Φεβρουάριο του 2003.

Ειδικότερα, στους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς το ΕΣΡ είχε καταλογίσει παράβαση της δεοντολογίας και παράβαση της αρχής της αντικειμενικής μετάδοσης μιας είδησης, επειδή κατά την κάλυψη αντιπολεμικών συλλαλητηρίων κατά της επικείμενης, τότε, επίθεσης στο Ιράκ είχαν επιλέξει να διαθέσουν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο στα επεισόδια που έγιναν στις πορείες από ότι στα συλλαλητήρια. Οι δυο τηλεοπτικοί σταθμοί προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων του ΕΣΡ.

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους και με δυο αποφάσεις του (3620 και 3621/08) έκρινε ότι από τη διάθεση μεγαλύτερου τηλεοπτικού χρόνου στα επεισόδια δεν παραβιάζεται η αρχή της αντικειμενικότητας ούτε η δημοσιογραφική δεοντολογία. Και αυτό διότι, κατά την δημοσιογραφική ελευθερία, που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, ο δημοσιογράφος έχει την ευχέρεια να αξιολογεί και να επιλέγει τί από τα συμβαίνοντα αξίζει να θεωρηθεί ως είδηση και να μεταδοθεί.

Στη δημοσιογραφική ελευθερία, σύμφωνα με το ΣτΕ, ανήκει και η ευχέρεια του δημοσιογράφου να ιεραρχεί αυτός μόνο και να αξιολογεί τα γεγονότα ως περισσότερο ή λιγότερα σημαντικά μεταξύ τους και να αποφασίζει πόσος χρόνος θα διατεθεί σε κάθε  ένα από αυτά. Αυτή η ιεράρχηση και αξιολόγηση των ειδήσεων από τους δημοσιογράφους, επισημαίνει το ΣτΕ, δεν υπόκειται σε καμία περίπτωση στον κυρωτικό έλεγχο του ΕΣΡ και δεν συνιστά παραβίαση της αντικειμενικής μετάδοσης των ειδήσεων.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι το ΕΣΡ μπορεί να ελέγξει ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό μόνο αν παρέλειψε πλήρως να μεταδώσει ένα γεγονός κατά γενική παραδοχή ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί η μη μετάδοση αυτή ισοδυναμεί με απόκρυψη είδησης και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται ότι για τον τρόπο της μετάδοσης των συλλαλητηρίων του 2003 είχαν υπάρξει έντονες διαμαρτυρίες τόσο από κόμματα όσο και από πολίτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης