Τις τελευταίες ώρες του Χριστούλα ανασυνθέτει ο Guardian

Τις τελευταίες ώρες του Χριστούλα ανασυνθέτει ο Guardian

«Τη νύχτα πριν αυτοκτονήσει, ο Δημήτρης Χριστούλας καθόταν μόνος στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του, ανάμεσα σε μια μεγάλη φτέρη και τις συρόμενες πόρτες της μπαλκονόπορτας», γράφει η «δική» μας Helena Smith, ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, ανοίγοντας το άρθρο της για τον Έλληνα αυτόχειρα.

«Τη νύχτα πριν αυτοκτονήσει, ο Δημήτρης Χριστούλας καθόταν μόνος στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του, ανάμεσα σε μια μεγάλη φτέρη και τις συρόμενες πόρτες της μπαλκονόπορτας», γράφει η «δική» μας Helena Smith, ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, ανοίγοντας το άρθρο της για τον Έλληνα αυτόχειρα.

Περιγράφοντας με γλαφυρό ύφος τη γαλήνη και τη δροσιά της ανοιξιάτικης νύχτας, που ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας επέλεξε να είναι η τελευταία του, μεταφέρει τα λόγια της γειτόνισσας του, Φανής Θεοδωροπούλου: «Η μοναξιά του περίσσευε».

Η ημέρα της «μεγάλης φυγής» του περιγράφεται σαν μια ακόμα καθημερινή, που τώρα όλοι ξέρουμε πως θα «φωτίζει» τις υπόλοιπες δικές μας επειδή θα τον θυμόμαστε κι η πράξη τους θα μας συγκλονίζει, ταυτόχρονα επιβεβαιώνοντας τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως ψυχές αυτής της χώρας.

«…Σίγουρος πως η εξώπορτα του σπιτιού του και οι μπαλκονόπορτες είναι κλειδωμένες, κατέβηκε την οδό Λογοθετίδη, στην οποία βρισκόταν η άχρωμη πολυκατοικία του και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος. Είχε ήδη πάρει την απόφαση που θα τον μετέτρεπε σε σύμβολο των ανισοτήτων που δημιούργησε η κρίση, στην Ελλάδα».

Η αυτοκτονία έγινε μερικά μέτρα μακριά από την ελληνική Βουλή, κάτω από ένα πεύκο που τις νυχτερινές ώρες γέμισε με κεριά, καντηλάκια, πρόχειρα σημειώματα από πρόσωπα όλων των ηλικιών και διαφόρων ειδών θυμητάρια.

«Με οδηγό το πάθος», γράφει η γνωστή δημοσιογράφος, «το πεύκο έγινε εν μία νυκτί δέντρο συνώνυμο με την ελευθερία, ποτισμένο με το αίμα του δικού του μάρτυρα».

Ο Νικόλας Φωτόπουλος της κίνησης των «Αγανακτισμένων» που γνώριζε από πριν τον 77χρονο συνταξιούχο, είπε πως, «διάλεξε το συγκεκριμένο σημείο επειδή εδώ είχε βάλει τη σκηνή του όταν οι ‘Αγανακτισμένοι’ κατέλαβαν την πλατεία, το προηγούμενο καλοκαίρι».

«Εκούσια ή ακούσια», κλείνει το άρθρο, «ο συνταξιούχος φαρμακοποιός έγινε σύμβολο της αντίστασης σε πολιτικές που δεν είναι μόνο άδικες, αλλά –καθώς η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο βαθειά στην κρίση- στο τέλος τέλος,  αυτοκαταστροφικές».

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Διονύσιος Βούτος

Ο Πλάτωνας έλεγε πως για κάθε ιδέα ή αντικείμενο στον ανθρώπινο κόσμο, υπάρχει και μία αντίστοιχη υπερβατική απεικόνιση στον κόσμο των ιδεών. Έτσι λοιπόν θα υπήρχε μία απεικόνιση σε εκείνο το μεταφυσικό κόσμο όχι μόνο για ένα καθημερινό αντικείμενο, μία καρέκλα π.χ., αλλά και για κάθε ιδέα, θα υπήρχε δηλαδή και ιδανική απεικόνιση της δικαιοσύνης, της ομορφιάς, της κακίας, κ.ο.κ. Με αυτήν τη συλλογιστική, ο Πλάτωνας σκόπευε να δείξει ότι μέσα στο σύμπαν υπάρχει μία αντικειμενική και ανώτερη κατάσταση μέσα από την οποία θα μπορούσε να περιγραφεί το Ιδανικό. Το Ιδανικό για τον Πλάτωνα ήταν και αυτό μια ιδέα, κάπου μέσα στον κόσμο των ιδεών. ... Ο Jung αιώνες μετά, θα θεωρήσει την ύπαρξη αντικειμενικών υπερβατικών μορφών, από τις οποίες θα αποτελείται η ανθρώπινη ψυχή, και τις οποίες ονόμασε αρχέτυπα. Τ’ αρχέτυπα θα μπορούσαν να ‘συγκεντρωθούν’- εκφραστούν στον ανθρώπινο ψυχισμό με τη μορφή συμπλεγμάτων, τουλάχιστον σ’ ένα πρώτο, ψυχαναλυτικό, επίπεδο. Πάντως, σε ό,τι αφορά μια σύγκριση ανάμεσα στον Πλάτωνα και στον Jung, υπήρξε μεταξύ ίσως άλλων και μία σημαντική διαφοροποίηση, η οποία εν μέρει είχε ήδη γίνει από άλλους αρχαίους Έλληνες, όπως και από σύγχρονους ή λίγο προγενέστερους του Jung επιστήμονες. T’ αρχέτυπα, οι θεμελιώδεις αυτές οντότητες των ανθρώπινων ιδεών, δεν προϋπάρχουν των ανθρώπινων σκέψεων, αλλά δημιουργούνται κατά τη στιγμή της αλληλεπίδρασης της ανθρώπινης ψυχής (ατομικού ασυνείδητου) και της παγκόσμιας ψυχής (συλλογικό ασυνείδητο). Επομένως, τ’ αρχέτυπα είναι δευτερογενείς υπάρξεις, δεν προϋπάρχουν σε κάποιον κόσμο ‘αρχετυπικών ιδεών,’ αλλά αποκτούνε ‘σχήμα’ και συγκεκριμένη σημασία τη στιγμή της αλληλεπίδρασης με την ανθρώπινη ψυχή. (...) Τα αρχέτυπα βρίσκονται στο συλλογικό ασυνείδητο, το οποίο μπορούμε να ταυτίσουμε ή τουλάχιστον να παραλληλίσουμε με κάποιο θεμελιώδες πεδίο μορφογενετικής φύσης, ή το υποβόσκον και παντού παρόν κβαντικό πεδίο του Bohm, αυτό που η σύγχρονη φυσική ονομάζει το ‘Ενιαίο Πεδίο,’ αυτό που οι ανατολικοί ονόμασαν ακασσικό πεδίο, ή που απλούστατα μπορούμε να πούμε το Πεδίο. Αυτό το Πεδίο, θα είναι το πεδίο όλων των πεδίων, από το οποίο θα προέρχονται όλα τα άλλα γνωστά και άγνωστα πεδία όπως το βαρυτικό το ηλεκτρομαγνητικό κ.ο.κ. Αυτό το πεδίο θα βρίσκεται διάχυτο μέσα στο χώρο, θα είναι ένα πεδίο το οποίο θα μας διαπερνά και θα μας διαρρέει ανεπαίσθητο και πολυδιάστατο. Θα αποτελείται ακριβώς από κυμάνσεις ικανές να διαμορφώσουν τις όποιες ‘ενεργειακές δίνες’ από τις οποίες θα προέρχονται όλα τα αντικείμενα της ύλης. (...)<br /> &nbsp;¨Όλα μεταξύ τους συνδέονται και όλος ο κόσμος οδηγείτε από δυνάμεις που είναι ακατανόητες για τον μέσο άνθρωπο .... Και φυσικά έτσι έπρεπε αν είναι ακατανόητες ... Μόνο λίγοι μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει γίνει και γίνετε και αυτό είναι απολύτως λογικό , γιατί ο κάθε ένας μας έχει και διαφορετικό ρόλο σε αυτό το συμπαντικό πολυμορφικό στερέωμα .... Όλοι μαζί όμως συνθέτουμε τη ολότητα του σύμπαντος κόσμου ......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtis2

«Ο ΙΣΑ σέβεται τα θεσμικά όργανα, ωστόσο πιστεύει και στο δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας στη ζωή και στην ελπίδα. Ειδικά μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα παιδί, η ευαισθησία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης

rwsiki_ekklisia

Η Εκκλησία της Ρωσίας αποφάσισε ότι όταν ο Αρχιεπίσκοπος μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου θα διακοπεί η ευχαριστιακή κοινωνία και η μνημόνευση – Μπλόκο και σε προσκυνητές – Στραμμένα τα βλέμματα στο αυριανό συλλείτουργο Βαρθολομαίου με τον Ιερώνυμο

agrinio_dimarxos

Στον ειδικό λογαριασμό για τη θεραπεία του μικρού, θα κατατεθούν τα έσοδα από τις προβολές ταινίας σε Δημοτικό Κινηματογράφο - «Στεκόμαστε στο πλευρό αυτής της οικογένειας» δήλωσε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου