Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Συνεχίζονται οι απόρρητες ελληνοτουρκικές συνομιλίες
Ο 41ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2008, στην Κωνσταντινούπολη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης κ. Βασίλειος Πισπινής, ενώ τις απόψεις της Τουρκίας θα παρουσιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ερτουγρούλ Απακάν.
Η συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου θα είναι η πέμπτη κατά σειρά μέσα στο 2008. Οι τέσσερις πρώτες συναντήσεις του 2008 πραγματοποιήθηκαν με δ
Ο 41ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2008, στην Κωνσταντινούπολη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης κ. Βασίλειος Πισπινής, ενώ τις απόψεις της Τουρκίας θα παρουσιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ερτουγρούλ Απακάν.
Η συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου θα είναι η πέμπτη κατά σειρά μέσα στο 2008. Οι τέσσερις πρώτες συναντήσεις του 2008 πραγματοποιήθηκαν με δίμηνη συχνότητα (Ιανουάριος - Μάρτιος - Μάιος - Ιούλιος), ενώ ο 41ος γύρος προγραμματίζεται πέντε ολόκληρους μήνες μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αθήνα.
Οι συνομιλίες καλύπτονται από έναν πέπλο μυστικότητας. Τα υπουργεία Εξωτερικών στην Αθήνα και στην Αγκυρα δεν ανακοινώνουν το παραμικρό για τα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών, με την επίκληση αμοιβαία συμφωνηθείσας ρήτρας εμπιστευτικότητας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα. Η συγκυρία, ωστόσο, δεν μοιάζει ευνοϊκή για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πριν από δεκατρείς ημέρες η Αγκυρα επιχείρησε έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, αποστέλλοντας νορβηγικό ερευνητικό που συνοδευόταν από τουρκική φρεγάτα. Παραλλήλως, τουρκικά πολεμικά προσπάθησαν να αποτρέψουν έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Το πολιτικό συμπέρασμα από τον νέο γύρο απευθείας διαβουλεύσεων με διακηρυγμένο σκοπό την επίλυση των «προβλημάτων» του Αιγαίου, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική που έχει χαράξει, ευελπιστώντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα αλλάξει την πολιτική συμπεριφορά της Αγκυρας.
Από τον Μάρτιο του 2004, όταν η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν πραγματοποιηθεί 17 συναντήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Επί ΠΑΣΟΚ, είχαν προηγηθεί 23 συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Από τον Ιανουάριο του 2008 (δηλαδή από τη σύγκληση του 37ου γύρου και μετά), η Ελλάδα εκπροσωπείται στις απευθείας συνομιλίες από τον πρέσβη κ. Βασίλειο Πισπινή, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρέσβη κ. Αναστάσιο Σκοπελίτη.
Από τις 28 Μαρτίου του 2007, (36ος γύρος) η Τουρκία εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ερτουγρούλ Απακάν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διαπραγματευτή από τον κ. Αλί Τουιγκάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr