Ακινητοποίησαν για πέντε ημέρες τα καΐκια τους

Ακινητοποίησαν για πέντε ημέρες τα καΐκια τους

Τόνοι ψάρια κάθε είδους εισάγονται στα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας από ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες χωρίς έλεγχο, επειδή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στους συνοριακούς σταθμούς δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν στην Καβάλα δύο τόνοι και 29 κιλά χαλασμένες τσιπούρες και κουτσουμούρες, γεγονός που προκάλεσε την πενθήμερη ακινητοποίηση των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας από τους ιδιοκτήτες τους

Τόνοι ψάρια κάθε είδους εισάγονται στα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας από ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες χωρίς έλεγχο, επειδή οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στους συνοριακούς σταθμούς δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν στην Καβάλα δύο τόνοι και 29 κιλά χαλασμένες τσιπούρες και κουτσουμούρες, γεγονός που προκάλεσε την πενθήμερη ακινητοποίηση των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας από τους ιδιοκτήτες τους που διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη ελέγχων στα εισαγόμενα αλιεύματα.   

Τα ψάρια, που εισήχθησαν από την Βουλγαρία, εντοπίστηκαν στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας που είναι η μοναδική η οποία διαθέτει πάντα κτηνίατρο, γι’ αυτό οι έλεγχοι είναι συνήθως  αποτελεσματικοί. Ωστόσο, στα υπόλοιπα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού καθιστά ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές ψαριών από κοινοτικές ή τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη γνωρίζουν πόσες μέρες έχουν μείνει στα ψυγεία. Μεγάλες ποσότητες, μάλιστα, καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή ως αλιεύματα από τις ελληνικές θάλασσες!

Οι ψαράδες ζητούν να ελέγχονται αυστηρά τα εισαγόμενα ψάρια, όπως συμβαίνει με τα εγχώρια, που συχνά οι κοινοτικές χώρες επιστρέφουν όταν διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι δεν είναι φρέσκα. Μάλιστα, κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο μέτρο της απόσυρσης με το οποίο κόπηκαν από την αλιεία 500 ελληνικά καΐκια, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία έριξε στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο 5.000 νέα σκάφη που ψαρεύουν χωρίς έλεγχο.

Μετά τον έλεγχο που έκανε τριμελής επιτροπή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, η ποσότητα των ψαριών κρίθηκε ακατάλληλη για κατανάλωση και θα καταστραφεί στην υψικάμινο της μονάδας ρέτερινγκ της ΚΡΕΚΑ. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την εισαγωγή των αλλοιωμένων ψαριών, ώστε να αποφανθεί η δικαιοσύνη για τις ευθύνες. Έτσι, ελπίζει ότι θα δοθεί βαρύτητα στην επάνδρωση των λιμανιών με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dolofonos_main01

Δήλωση του πατέρα του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της Σούζαν Ίτον - Ζητά συγγνώμη από όλους για τον γιο του και δηλώνει συγκλονισμένος τόσο από τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, όσο και από το γεγονός ότι φονιάς είναι ο γιος του

rantzo

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες και στην διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και ζητούν  από τους νέους επικεφαλής της Αριστοτέλους να ληφθούν επειγόντως μέτρα «για το αίσχος των ράντζων»