Ρίχνουν τιμές τα σούπερ μάρκετ και η Κεντρική Αγορά

Ρίχνουν τιμές τα σούπερ μάρκετ και η Κεντρική Αγορά

Πέφτουν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αλλά και ανησυχίες ότι θα παρατήσουν τα χωράφια τους οι παραγωγοί

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πλέον και η "θεσμική" αγορά. Όπως σήμερα παρουσιάζει το protothema.gr ήδη γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν ευθυγραμμιζόμενες με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα κινήματα πολιτών - παραγωγών, να μειώσουν τις τιμές τους. Έτσι, όπως κατέγραψε η κάμερα μας, σε γνωστή αλυσίδα λιανικής τροφίμων (από τις πρώτες σε τζίρους), οι πατάτες πωλούνται σε τιμή 0,34 ευρώ/ το κιλό. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι πατάτες είχαν φθάσει να πωλούνται έως και μέχρι 0,75 ευρώ/ κιλό. Άρα οι λαϊκές αντιδράσεις έφεραν μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 50% και πλέον!
 
Την ίδια στιγμή, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πιέζουν ξεκάθαρα πλέον τα κυκλώματα χονδρεμπορίου να προβούν σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των αμνοεριφίων ώστε να μην υπάρξουν απώλειες τζίρων μέσα στην πασχαλινή περίοδο. Στόχος των αλυσίδων Carrefour, Βερόπουλος και ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η τιμή να φθάσει περίπου στα 6,5 ευρώ το κιλό.
 
Σαν να μην έφθανε αυτό και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας ετοιμάζει δράση κατά των χονδρεμπόρων οι οποίοι επί σειρά ετών κερδίζουν σε απίστευτα μεγάλα ποσοστά. Δεν είναι τυχαίες οι αποκαλύψεις ότι οι χονδρέμποροι λειτουργούν με περιθώρια κέρδους άνω του 100% σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενόττηας για το σύνολο των καταναλωτών.
 
Εντύπωση πάντως σε όλα αυτά προκαλεί το γεγονός πως ακόμα καμία καταναλωτική οργάνωση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο κάλεσμα μποϊκοτάζ προϊόντων στα οποία το χονδρεμπόριο έχει υπερκέρδη. Κι αυτό διότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι περισότερες καταναλωτικές οργανώσεις αυτήν την περίοδο ασχολούνται περισσότερο με τις χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ που περιμένουν από το Κράτος!

«Πέφτουν» οι τιμές στα οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών
Μετά από το «κίνημα της πατάτας», σε ποσοστό έως και 20% χαμηλότερα από τη λιανική αγορά, θα μπορούν να αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, η οποία ανοίγει τις πύλες της και σε αυτή την εμπορική λειτουργία.

Θυμίζουμε ότι μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ με αφορμή το «κίνημα της πατάτας» ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες (χονδρικής) από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους σε συσκευασίες χονδρικής.

Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή δεν έχει ως σκοπό τη στοχοποίηση του χονδρεμπορίου. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί. Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.

Κρίσιμο σημείο το κόστος της φορτοεκφόρτωσης

Πάντως, κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης. Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.

Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν. Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης». Αφού, όπως σημείωσε, οι παραγωγοί προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.
 
Ανησυχία ότι θα παρατήσουν τα χωράφια τους οι παραγωγοί
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής στη Δράμα ανέρχεται στα 25 λεπτά το κιλό για την πατάτα. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι το κίνημα αυτό αν συνεχιστεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αρκετούς παραγωγούς να παρατήσουν τα χωράφια τους. Πάντως και ο κ. Μόσχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για μείωση των τιμών τη στιγμή που ο καταναλωτής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τιμές που υπάρχουν σήμερα. Για τον λόγο αυτόν ανέφερε ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για δημιουργία προμηθευτικού συνεταιρισμού αγοράς λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και σπόρων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το κόστος των λιπασμάτων προσεγγίζει το 30% του συνολικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην Τουρκία και Βουλγαρία έχουμε του χρόνου μεγάλη κακοκαιρία Και στην Αίγυπτο ξηρασία. Αποτέλεσμα να κυκλοφορεί μόνο η ελληνική πατάτα Έρχεται μεγάλη γερμανική αλυσίδα και προσφέρει στους παραγωγούς και προκαταβολικά 1 ευρώ το κιλό με την λογική να την πουλά 1,5 Τι θα κάνουν οι παραγωγοί ? 1 .Θα συνεχίσουν το κίνημα της πατάτας 0,25 το κιλό? 2. θα κοιτάξουν το συμφέρων τους? Το ερώτημα αυτό ισχύει και για όλα τα προϊόντα ,αρνιά κλπ Ένα οργανωμένο δίκαιο και διαχρονικό κράτος πρέπει να είναι η απαίτηση μας Και όχι οι μεσοβέζικες λύσεις……….

ARIS

ΤΟ ΛΥΣΑΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΛ 999 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ 'Η ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΦΤΗΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ???

Λογιστάκος

Δηλαδή τα μεγάλα Σούπερ μάρκετ δεν διαμορφώνουν τις τιμές και όλα τα κάνουν οι κακοί χονδρέμποροι ???? Γιατί από το άρθρο φαίνεται ότι τα Σούπερ μάρκετ (οι καλοί) πιέζουν τους χονδρέμπορους (κακούς) να μειώσουν τιμές ..... Νομίζω βρέθηκε ένα ακόμη πιασάρικο θέμα να κοιμίσει τις μάζες ..... Βεβαιότατα και είναι σωστή κίνηση , αλλά όχι και να βγάζουμε λάδι τα μεγάλα σουπερ μάρκετ και ότι για όλα φταίνε οι μεσάζοντες ....

maxi

 και μην ξεχναμε το γιαουρτακι και τα ζαρζαβατικα[πειναμε αλλα ολο και κατι θα περισευει] πετατε τους παιδια σε ολους και ολο και κατι πρεπει να εχουμε να πουμε σε καθενα πολιτικο που βλεπουμε ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ-ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ [ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΜΕΙΔΕΝΟΣ ΕΞΕΡΟΥΜΕΝΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΩΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΡΑΧΑΤΙ ΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΕΥΗΣΥΧΑΖΕΙΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΗ ΟΧΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΡΗΣΕΙΣ [ΚΟ ΚΟ ΚΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟ ΤΙΠΟΤΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ]...ΕΤΣΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ... ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ,,,ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΣΚΟΥΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΝΤΕ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΛΕΝΕ [ΤΙ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΥΤΗΡΙΑ ΡΕΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ??? ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ,,ΕΤΣΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ???] ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΧΙ ΤΙΒΙ ΚΑΙ ΡΑΧΑΤΙ ΚΑΙ..ΑΣΕ ΡΕ ΕΓΩ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...ΝΑΙ ΡΕ ΕΣΥ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΣΥ [ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΕΤΣΙ] ΕΣΥ ΕΓΩ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΡΕΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΩΤΑΝ ΚΕΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.. ΚΑΙ ΜΕΙΣ. ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΣΦΥΡΙΖΩΝΤΑΣ ...ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ....ΞΥΠΑΝΤΕ ΡΕΕΕΕ,,,ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΑΛΕΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ ..ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ

Θανάση από Χίο ποιος νοιάζεται για σένα ,και ποιος νοιάζεται να στείλει την πατάτα στο Καστελόριζο και στην Χίο Νταλαβέρι να γίνεται και να πιστεύει ο κόσμος ότι κάτι γίνεται 0,30 πουλά ο συμπαθέστατος τσιγγάνος και ζει και έξι τσιγγανόπουλα Βλέπεις τα μεταφορικά στην Χίο είναι ακριβά και δεν μας συμφέρει να φέρουμε εκεί την φθηνή πατάτα. Είναι ποιο εύκολο να πουλάμε με τον τόνο και μαύρα στους κατακαημένους που σέρνουν τα τσουβάλια στο δρόμο, παίρνοντας φυσικά όσο περισσότερη μπορούν λες και έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου Αγαπητή μου γιαγιά 40 κιλά πατάτα τι θα την κάνεις? Σε μια εβδομάδα θα είναι για πετάμε Να βρείτε δική σας πατάτα Χιώτες ,η ας κάνετε το κίνημα της φθηνής μαστίχας Βλέπεις την ξευτίλα μας να κάνουμε ένα σωστό δίκαιο κράτος με συνεταιρισμούς για τα προϊόντα που παράγουμε . Και πάνω από όλα να έχουμε αυστηρούς τίμιους και δικαίους κρατικούς λειτουργούς απλά την ονομάζουμε Κίνημα φθηνής πατάτας Δεν πιστεύω στο κουμμουνισμό και στην αριστερά Αλλά τι υποκρισία άνθρωποι που μέχρι χτες θα ψήφιζαν τάχα ΚΚΕ Σήμερα το βρίζουν γιατί δεν πιστεύει στην ''φθηνή πατάτα’’ Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι κοινωνία μας δεν την νοιάζει το δίκαιο αλλά νοιάζεται για τα ατομικά μικροσυμφέροντα Και τώρα που ο καθένας κάτι χάνει από τα κεκτημένα δίκαια για τους ποιο πολλούς, άδικα για αρκετούς, η αντίδραση είναι εκδίκηση, μπαχαλακι και ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός έτσι για την Ελλάδα Το ΚΚΕ καλός η κακός πήρε μια θέση, και ενώ πρέπει να κρίνεται για την πολιτική που πρεσβεύει, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί και Κόμμα των μεσαζόντων Έλεος ψευδό Θόδωροι υποκριτές

LITODIAITOS

 KAI GIA EMAS TOYS AGROTES AS VALOYN ENA STOP STA KARTEL TWN GEOPONON KAI TON TIMON TWN AGROTIKON EFODIWN......

Αγύριγο κεφάλι

Επαναλαμβάνω. Με τα φοβερά και τρομερά ΚΑΡΤΕΛ στα τρόφιμα, τι γίνεται;

547

 Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ .ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ,ΜΕ ΔΥΟ ΜΑΝΟΥΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ Η ΤΙΜΗ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ.ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ .Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ?Ο ΥΠΕΡΑΝΩ?ΑΝΤΕ ΡΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

Νίκος

Το πανηγύρι με τους μεσάζοντες ήτανε γνωστό χρόνια τώρα και κανείς δεν έκανε τίποτα, παρότι όλοι φώναζαν! Ο κόσμος πλήρωνε υψηλές τιμές και οι παραγωγοί πουλάγαν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους στους μεσάζοντες ... φωνάζαν οι οργανώσεις και τίποτα άλλο ... Τώρα όμως που είναι όλα αυτά τα λαμόγια του ΚΚΕ και των ΜΚΟ (που τσέπωναν και επιχορηγήσεις) για να υποστηρίξουν μία κίνηση που δεν έχει πολιτικές σκοπιμότητες;; Πουθενά!! Ούτε ΚΚΕ, ούτε ΙΝΚΑ ούτε κανένας!! Λαμόγια ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!! Στους παραγωούς έχω να πω ότι άργησαν, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ! Και οι άνθρωποι θα κερδίσουν παραπάνω χρήματα και θα καταφέρουν να πουλήσουν το εμπέρευμά τους που σάπιζε στις αποθήκες των συναιτερισμών! Μπράβο και πάλι!

Θανάσης

 Αν είναι δυνατόν!!!!!!! Σε όλες τις περιοχές οι πατάτες πέφτουν και στην Χίο πήγα να πάρω και είχαν 1€ οι πατάτες Χίου και 85€ οι Νευροκοπίου. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης