Γιγαντώνεται το… «Κίνημα της Πατάτας»

Γιγαντώνεται το… «Κίνημα  της Πατάτας»

Δήμοι και ενώσεις εθελοντών  απ’ όλη την Ελλάδα οργανώνονται για την απευθείας διακίνηση προϊόντων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών – Μετά τις πατάτες σειρά πήραν τα φασόλια και το ρύζι – Ενόψει Πάσχα ετοιμάζεται και το «Κίνημα του Αρνιού»

Ο κόσμος χόρτασε μεσάζοντες και  ακριβά προϊόντα... και οι πολίτες  παίρνουν την κατάσταση στα χέρια  τους και γίνονται η αντίδραση  στα κυκλώματα που χρόνια τώρα αγοράζουν φθηνά και πουλάνε πανάκριβα τα προϊόντα στους καταναλωτές, με κέρδος έως και 300% ανά περίπτωση.
 
Σήμερα και πάλι στην Κατερίνη οι εθελοντές της Πιερίας και τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι διαθέτουν άλλους 75 τόνους πατάτας σε 1.100 οικογένειες που τις παρήγγειλαν σε χρόνο ρεκόρ!  
 
Η αρχή μπορεί να έγινε από τις πατάτες, αλλά έρχονται και άλλα προϊόντα. Το πρώτο είναι το λάδι! Οπως εξήγησε στο protothema.gr ο Χ. Τσολακίδης, ένας από τους εμπνευστές της δράσης των Πολιτών της Κατερίνης, είναι όλα πλέον έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς, με στόχο να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να φτάσει το προϊόν στα νοικοκυριά σε πολύ χαμηλές τιμές.
 
Μέσα από την ιστοσελίδα της «Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας» οι πολίτες, σε ποσοστό 54,8% επέλεξαν το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα επιθυμούσαν να διακινηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με την πατάτα.
 
Στη λίστα των προτιμήσεων των πολιτών συγκαταλέγονται, επίσης, τα εξής προϊόντα: αλεύρι (10,7%), μακαρόνια (8,5%), φασόλια (7,9%), ρύζι (7,4%), πατάτες (3,8%) κρεμμύδια (3,1%), φακές (2,3%) και ρεβίθια (1,5%).
 
Για τα φασόλια, μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο σημείο, με παραγωγό από τις Πρέσπες. Κι αν όλα πάνε καλά, τα φασόλια θα φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών ως και 50% φθηνότερα.
 
Στον Βόλο τη σκυτάλη πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση - Εθελοντές Βόλου», που ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα διαθέσουν 30 τόνους πατάτας με τιμή διάθεσης τα 25 λεπτά το κιλό.
 
Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι, καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.
 
Πρόσφατα στον χορό μπήκε και ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος αποφάσισε να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους δημότες, σε χαμηλές τιμές. Ετσι, οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με αυτές του σούπερ μάρκετ.
 
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.
 
Πρωτοβουλία για φθηνά αγροτικά προϊόντα ανέλαβε επίσης η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, καθώς και η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ που διαθέτουν (από χθες) πατάτες Νευροκοπίου και Ανω Βροντούς στο προαύλιο του κτιρίου διοίκησης του Πανεπιστημίου.
 
Παρέμβαση στο καταναλωτικό κίνημα έκανε και ο Δήμος Γαλατσίου, που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να προμηθευτούν φτηνές πατάτες, συμπληρώνοντας την αίτηση παραγγελίας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν το έντυπο της αίτησης στο ισόγειο του δημαρχείου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους) τηλ.210 2143300 ή σε ηλεκτρονική μορφή, στην ιστοσελίδα του Δήμου Γαλατσίου www.galatsi.gov.gr.
 
Η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.
 
Ακολουθώντας το παράδειγμα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου που κατάφεραν σε συνεργασία με τους πολίτες της Κατερίνης να ανοίξουν τον πρώτο εμπορικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, έρχονται τώρα οι καλλιεργητές ρυζιού να πάρουν τη σκυτάλη.
 
Αυτή τη φορά οι ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας είναι αυτοί που επιχειρούν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και μέσω του συνεταιρισμού τους αναζητούν επαφές με ομάδες πολιτών που επιθυμούν να αγοράσουν το προϊόν χωρίς «καπέλο».
 
Μετά το κίνημα των γεωργικών προϊόντων, σειρά παίρνει το κίνημα του αρνιού, ενόψει Πάσχα. Οι κτηνοτρόφοι προτίθενται και αυτοί να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν φτηνά και ελληνικά αμνοερίφια.
 
Ηδη κτηνοτρόφοι από τον Λαγκαδά είχαν επαφές με τον ομότιμο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής κ. Καμενίδη, ο οποίος οργάνωσε τη διανομή φθηνής πατάτας σήμερα και αύριο, παρ’ όλα τα προβλήματα και τον συνωστισμό που δημιουργήθηκε.
 
Η διάθεση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες έχει κέρδος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές και αυτό αναμένεται να φανεί πάρα πολύ στην περίπτωση του πασχαλινού οβελία.
 
Πάντως το κίνημα διευρύνεται και από την πλευρά των παραγωγών, με τους αγρότες της Κρήτης να σχεδιάζουν τη διάθεση λαδιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες.
 
Σημειώνεται ότι για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι αγρότες θα δημοσιοποιούν τις τιμές των προϊόντων τους και οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούν σε απευθείας αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

agrotis.info

 Το www.agrotis.info είναι μια υπερσύγχρονη εφαρμογή που επιτρέπει την πώληση προιόντων από τους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.Παράλληλα στόχο έχει την δημιουργία μιας αξιόπιστης ηλεκτρονικής αγοράς προιόντων, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή λειτουργία "την αξιολόγηση του παραγωγού". Συνεπώς κατόπιν της παράδοσης ο παραγωγός αξιολογείται και οι παραγωγοί που πραγματικά αξίζουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο σύστημα και θα επιβραβεύονται με νέες λειτουργίες και ευκαιρίες.

Αναστασια

 Μπράβο στο κίνημα! Μην ακούτε αυτούς τους βαλτούς που θέλουν να το καπαρώσουν, επιτέλους κάτι κινείται και είναι υπέρ του καταναλωτή. Οι μεσάζοντες να βρουν άλλη δουλειά, που είναι οι μόνοι που πλουτίζουν χωρίς να παράγουν τίποτα.

skopelosnews

 ακούστε λοιπόν και την άλλη πλευρά (ηχητικό) http://skopelos-news.blogspot.com/2012/03/blog-post_8775.html

Νίκος Π.

Ο "έξυπνος" που μιλά για πατάτες που έχουν μείνει στις αποθήκες και τις αγοράζουν τώρα τα "κορόιδα" ας μας εξηγήσει από που γνωρίζει ότι τις ίδιες ακριβώς πατάτες δεν τις διαθέτουν στα σούπερμαρκετ και στις λαϊκές ή ακόμα χειρότερα, ότι οι εισαγόμενες πατάτες Αιγύπτου ή απο όπου αλλού έρχονται τηρούν οποιεσδήποτε προδιαγραφές καλλιέργειας, αποθήκευσης και διάθεσης. Αυτά που ξέρεις, "φιλαράκο" δεν περνάνε πλέον. 

ΦΑΤΕ ΦΘΗΝΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΟΙΔΑ

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 7 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ 0,25 ΛΕΠΤΑ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ?? ΑΝΤΕΧΟΥΝΕ ΑΛΛΟ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΑΠΙΕΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΨΩΝΙΣΑΤΕ ΦΘΗΝΑ. ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΑ ΚΑΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ.

ppppp

Κατι θα γινει κ θα -πνιγει- κ αυτο το κινημα κ θα το δειτε.Τοσα ενδιαμεσα λαμογια τι θα κανουν?Κλεφτες θα γινουν? 

Κωνσταντίνος

  Διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα όπου τα πρόσωπα είναι διαφορετικά. Η λογική της αγοράς όπως υπάρχει στην Ελλάδα θα παραμείνει ίδια μέχρι την εφαρμογή των κανόνων της πολιτείας. Οι ενέργειες αυτές θα στηρίξουν τους παραγωγούς, μέχρι εκεί που θα διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία των δυνάμεων που αντιπαραβάλλονται για το κέρδος. Η επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι μονόδρομος και απαιτεί τον έλεγχο του κέρδους. Τότε όμως θα μιλάμε για ηθική! Και στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχει ηθική, απλά γιατί ο παράγοντας άνθρωπος είναι εξ ορισμού "ατελής". Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα! Η ικανοποίηση των ανθρωπίνων αναγκών, με σεβασμό στην χρήση της ύλης. Καιρός λοιπόν να οριστεί, τι απαιτείται ως ΥΛΗ, για τον κάθε άνθρωπο απαραίτητη, προκειμένου να πραγματωθει η ΕΥΤΥΧΙΑ του! Οικονομία της ευτυχίας! Happy economy at world!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!!!! ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Κ Α Υ Τ Ε Σ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..... ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΚΙΛΟ ΕΧΕΙ 25Λ Η 28Λ Η 32Λ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ Ο Λ Ο Υ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΕΙΝΟ ΜΕΓΑΡΟ ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!!! ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΜΟΝΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ Η ΝΥΣΤΕΡΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΚΑΠΩΣ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΥΣΤΕΡΙ, ΕΝΝΟΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΗ. ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΙΛΟΤΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ.... ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΕΤΥΧΕ. ΑΣ ΨΑΞΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ. ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΤΟΣ. ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΑΡΜΑ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ : ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΠΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΓΑΛΙΑ ΜΑΣ.... 

vag

 επειδη εχω ασχοληθει αρκετα με την συγκεκριμενη καλλιεργεια (οχι ως παραγωγος),να γνωριζετε οτι το κυκλωμα της εμποριας καταληστευει τους παραγωγους.σε πατατοπαραγωγικες περιοχες πηγαινει ο παραγωγος την πατατα τους στον χ τοπικο εμπορο-συσκευαστη ο οποιος ουτε καν περναει το φορτιο απο ζυγισμα.κατεβαζει τα τελαρα χωρις ζυγολογιο και ζυγισμα ,και πηγαινει ο παραγωγος μετα την συσκευασια ττης παραγωγης του απ τον εμπορο ,οπου ο εμπορος αυθαιρετα του λεει οτι καθαρισε σαν παραγωγη 30 - 40% της συνολικης ποσοτητας που του πηγε , και φυσικα πληρωνεται μονο γι αυτο και βεβαια σε εξευτελιστικη τιμη (20-25 λεπτα οταν το κοστος παραγωγης ειναι τουλαχιστον τα 30 λεπτα τοκιλο).και βεβαια το υπολοιπο 60 -70 % το καρπουται ο συσκευαστης μεσαζοντας χωρις να πληρωνει σεντς τον παραγωγο.εχουμε σωρεια παραβασεων στο κυκλωμα της εμποριας,που θα πρεπε το ΣΔΟΕ να κανει εντατικοτερους ελεγχους.και δεν μπορει να υπαρχει ελληνικη πατατα και να σαπιζει στις αποθηκες με οτι αυτο συνεπαγεται,και να ερχεται κυπριακη και αιγυπτικακη με οτι κυνδυνους μπορει να εμπεριεχει με θεματα υπολλειματων και απαγορευμενων φυτοπροστατευτικων ουσιων,για την υγεια του καταναλωτη.

ΑΠΟΡΙΑ

ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟ 70-80% ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΑΤΑΤΑ 0,25?ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ,ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΤΟΥΣ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

smin_009

 Ο δήμος Καρπάθου «επιθυμώντας να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη του εκλιπόντος σμηναγού»,  που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικά αεροσκάφη το 2006,  διοργανώνει στις 18 Μαΐου, εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη του