Πώς να στρώσετε το σαρακοστιανό τραπέζι

Πώς να στρώσετε το σαρακοστιανό τραπέζι

Το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και των σαράντα ημερών που ακολουθούν μέχρι το Πάσχα βάζει στο μικροσκόπιο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Πώς να στρώσετε το σαρακοστιανό τραπέζι
Το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και των σαράντα ημερών που ακολουθούν μέχρι το Πάσχα βάζει στο μικροσκόπιο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Οι επιστήμονες του ΕΦΕΤ καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστή  υπενθυμίζοντας παράλληλα ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.

Επίσης, ελεγκτές του Οργανισμού πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους στην αγορά για τη διαφύλαξη της ποιότητας. «Οι έλεγχοι μας για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και για ολόκληρη την περίοδο της Σαρακοστής θα είναι συνεχείς και εντατικοί. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία φαινόμενα και να αποτρέψουμε προσπάθειες παραπλάνησης των καταναλωτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ.  Γιάννης Μίχας.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η αγορά ασφαλών τροφίμων προϋποθέτει ότι αυτά πληρούν  ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω :

-Κεφαλόποδα όπως χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κλπ, διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα.
-Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε : Να τα χαρακτηρίζει η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Να έχουν επιφάνεια υγρή και γυαλιστερή και πλοκάμια – βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα. Η σάρκα τους  να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Κλείσιμο
Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.
-Τα  κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
-Δίθυρα Οστρακοειδή όπως μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κλπ. Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
 
Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

-Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.

-Μαλακόστρακα όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ διατίθενται νωπά ή κατεψυγμένα. Τα  νωπά πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή, πόδια στερεά κολλημένα στο σώμα, να έχουν κεφάλι και θώρακα ανοιχτόχρωμα και χωρίς μαύρες κηλίδες, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.  
Κονσέρβες

Κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, πρέπει να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης