Νέοι «εχθροί» απειλούν την… καρδιά των Ελλήνων

Νέοι «εχθροί» απειλούν την… καρδιά των Ελλήνων

Πέντε νέους παράγοντες που ενοχοποιούνται σημαντικά για την πρόκληση εμφράγματος «αποκάλυψαν» νέες ενδελεχείς επιστημονικές μελέτες. Το εργασιακό άγχος, η κατάθλιψη, το παθητικό κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή -σε συνδυασμό με την παχυσαρκία- και η άγνοια αναδεικνύονται πλέον στους νέους «εχθρούς» του σύγχρονου ανθρώπου καθιστώντας τον ιδιαίτερα ευάλωτο στην εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Μέχρι πρότινος επικεντρ

Πέντε νέους παράγοντες που ενοχοποιούνται σημαντικά για την πρόκληση εμφράγματος «αποκάλυψαν» νέες ενδελεχείς επιστημονικές μελέτες. Το εργασιακό άγχος, η κατάθλιψη, το παθητικό κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή -σε συνδυασμό με την παχυσαρκία- και η άγνοια αναδεικνύονται πλέον στους νέους «εχθρούς» του σύγχρονου ανθρώπου καθιστώντας τον ιδιαίτερα ευάλωτο στην εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Μέχρι πρότινος επικεντρωνόμαστε κυρίως  στα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, που συνδέονταν με την πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων. Πλέον όμως εστιάζουμε σε νέους παράγοντες που αυξάνουν τον  κίνδυνο εκδήλωσης τέτοιων επεισοδίων, όπως είναι λόγου χάρη η κατάθλιψη, το εργασιακό στρες αλλά και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο» υπογραμμίζει μιλώντας προς το «protothema.gr» ο καθηγητής Καρδιολογίας - Διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας) κ. Παύλος Τούτουζας με αφορμή το 12ο Διεθνές Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα διεξαχθεί το διήμερο Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.  

Τα στοιχεία της μελέτης «ΑΤΤΙΚΗ», στην οποία συμμετείχαν 3.042 άνθρωποι, είναι ενδεικτικά για τη συχνότητα εμφάνισης των νέων παραγόντων κινδύνου στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Ποσοστό 8% των ανδρών και 25% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης στη ζωή τους. Επίσης, τέσσερις στους δέκα άνδρες και δύο στις δέκα γυναίκες παραδέχονται πώς… χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας του στρες. Την ίδια στιγμή ολοένα περισσότεροι , ανεξαρτήτως φύλου, τείνουν να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές υιοθετώντας ανθυγιεινό τρόπο διατροφής. Ειδικότερα, πέντε στους δέκα Έλληνες «ομολογούν» ότι γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή μόνον στη θεωρία, γιατί στην καθημερινότητά τους καταναλώνουν τρόφιμα που βλάπτουν σοβαρά την καρδιά τους!

Ευρήματα που αποτυπώνονται αδρά στους θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια οι οποίοι καταγράφονται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην χώρα μας: έως και 39% έχει αυξηθεί η θνησιμότητα εξαιτίας ισχαιμικής καρδιοπάθειας στους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65 χρόνων από το 1970 μέχρι σήμερα όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται μείωση (κατά 44% στη Γερμανία, κατά 58% στη Γαλλία, κατά 61% στην Ιταλία, κατά 69% στη Βρετανία  και κατά 75% στην Ολλανδία).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν όμως οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την πρόληψη ή την επαρκή αντιμετώπιση των «γνωστών» προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του «Λαϊκού» κ. Βασίλης Βοττέας, «πέντε στους δέκα Έλληνες άνω των 60 ετών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ τα 2/3 των πολιτών άνω των 70 ετών πάσχουν από υπέρταση», γεγονός που τους φέρνει… επικίνδυνα κοντά στην καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τέλος, από την πλευρά του ο επιμελητής Α του Καρδιολογικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη οιουδήποτε ενημερωτικού προγράμματος των πολιτών.  « Υπάρχει έλλειμμα οργανωμένων μακροχρόνιων προγραμμάτων πρόληψης που θα ενεργοποιούσαν τους πολίτες για το σημαντικό πρόβλημα της καρδιακής νοσηρότητας στη χώρα μας. Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των μελετών απέχουμε μακράν από τις πρακτικές άλλων χωρών που θέτουν στόχους ώστε να μειωθούν τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρακτική που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού» κατέληξε ο κ. Ανδρικόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pyrgos

Στο επίκεντρο η ασφάλεια των μαθητών - Έλεγχοι της Περιφέρειας σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές - Κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη τα σχολεία στους δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνείας και Ήλιδας

periptero_bakogiannis_art

«Να κάνουν τον σταυρό τους να μην βγω δήμαρχος» η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - Βανδαλισμοί από υποστηρικτές του δολοφόνου του Παύλου Μπακογιάννη που έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Χημικά από την αστυνομία στη Σταδίου

30