Λίβυοι ασθενείς «αιμοδοτούν» τα ιδιωτικά νοσοκομεία!

Λίβυοι ασθενείς «αιμοδοτούν» τα ιδιωτικά νοσοκομεία!

Η κίνηση τραυματιών και αρρώστων στην Ελλάδα κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη άφησε πίσω της τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ!

Λίβυοι ασθενείς «αιμοδοτούν» τα ιδιωτικά νοσοκομεία!
Ο ιατρικός τουρισμός ανέκαθεν θεωρούνταν σημαντικό, αλλά αναξιοποίητο πλεονέκτημα της Ελλάδας. Οι χιλιάδες Λίβυοι ασθενείς που επισκέπτονται  τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας  δίνουν ενδεχομένως για πρώτη  φορά ουσιαστικό περιεχόμενο στο συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν, όπως και στον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Περί τους 3.000 Λίβυους ασθενείς εκτιμάται ότι  έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της  Ελλάδας από τον περασμένο  Απρίλιο. Ο πόλεμος και οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα άφησαν πίσω τους συντρίμμια κτιρίων, αλλά κυρίως ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, πάλι, η αδιάκοπη κίνηση τραυματιών και ασθενών όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι άφησε πίσω της τουλάχιστον  60 εκατ. ευρώ από νοσήλια, δαπάνες φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διατροφή των συνοδών κ.ά., ποσό βεβαίως διόλου ευκαταφρόνητο σε χαλεπούς -και όχι μόνο- καιρούς για τη χώρα μας.

Τουλάχιστον πέντε  ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας έχουν μπει δυναμικά πλέον στο πεδίο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών (εξετάσεις, επεμβάσεις, νοσηλεία, περίθαλψη κ.ά.). Πρόκειται για τους: ΙΑΤΡΙΚΟ Α.Ε., ΜETROPOLITAN, ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ και ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, με τη μερίδα του λέοντος να περιέρχεται στον όμιλο ΙΑΤΡΙΚΟ Α.Ε. - τόσο οι κλινικές του ΙΑΤΡΙΚΟΥ στην Αθήνα όσο και το ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ στη Θεσσαλονίκη έχουν νοσηλεύσει τους τελευταίους 11 μήνες περισσότερους από 1.900 Λίβυους ασθενείς έναντι αδρού τιμήματος.

Κλείσιμο
«Χρυσή» συμφωνία για ιδιώτες της υγείας

Από το τέλος  του περασμένου Μαρτίου, που ο ηγέτης του Κατάρ, εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, αναγνώρισε τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς και συμμετείχε στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, αξιωματούχοι του αραβικού κράτους διενεργούσαν έρευνα αγοράς στις ιδιωτικές μονάδες υγείας στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ειδικό ερωτηματολόγιο για τον εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τις κινητές μονάδες, τις ξενοδοχειακές υποδομές και άλλες παραμέτρους της νοσηλείας απεστάλη σε πολύ γνωστές ιδιωτικές μονάδες υγείας. Σε εκείνη την αρχική φάση ο όμιλος ΙΑΤΡΙΚΟΥ αναδείχθηκε ο επικρατέστερος και υπέγραψε τη «χρυσή» συμφωνία με τον εμίρη του Κατάρ μέσω της πρεσβείας της αραβικής χώρας.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το κόστος της συμφωνίας, που περιλάμβανε τη διακομιδή και τη νοσηλεία, λέγεται ότι αυτό ουδέποτε αποτέλεσε μείζον θέμα στις συνομιλίες που είχαν οι αξιωματούχοι του Κατάρ με τους Ελληνες ιδιώτες της υγείας. Οι επικεφαλής του ΙΑΤΡΙΚΟΥ θεώρησαν ότι αυτό που προείχε ήταν να ανοίξει άμεσα δίαυλος επικοινωνίας ενός ελληνικού ομίλου υγείας με ένα από τα πιο ισχυρά προπύργια του αραβικού κόσμου, γι’ αυτό και δεν επικεντρώθηκαν στον οικονομικό πυρήνα της συμφωνίας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας η οικογένεια Αποστολόπουλου αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη για τους χειρισμούς της, θεωρώντας ότι συνέβαλε στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού.

Υπογραφές  για νοσηλεία άλλων 10.000 Λίβυων ασθενών

Σύμφωνα με τις  τελευταίες πληροφορίες, η ροή Λίβυων επισκεπτών στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και το επόμενο έτος, καθώς έχουν συναφθεί συμφωνίες για την κάλυψη άλλων 10.000 ασθενών.

Με δεδομένο ότι όλο το πρότζεκτ προχώρησε  στην Ελλάδα μόνο χάρη στα αντανακλαστικά των ιδιωτικών ομίλων, αναλογίζεται κανείς το περιθώριο που υπήρχε και για τη συμμετοχή του ΕΣΥ, όπως έγινε σε άλλες μεσογειακές χώρες - Ισπανία και Ιταλία πρόσφεραν αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος δημόσιες κλίνες, με το αζημίωτο φυσικά.

Είναι ενδεικτικό των αναγκών που θα μπορούσε να καλύψει το ΕΣΥ περιστατικό που καταγράφηκε πρόσφατα και αφορούσε βρέφος από τη Λιβύη, το οποίο διακομίστηκε βάσει της σχετικής συμφωνίας στο θεραπευτήριο METROPOLITAN. Το βρέφος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Εντατική Παίδων, την οποία όμως το ιδιωτικό νοσοκομείο δεν διέθετε και έτσι εκείνο διακομίστηκε στο «Αγία Σοφία», όπου, δυστυχώς, κατέληξε λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το τελευταίο  διάστημα, πάντως, ο βασικός ανταγωνιστής όλων των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών  στις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι η Ιορδανία, η οποία επίσης υπέγραψε συμφωνία-πακέτο για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων της Λιβύης, που αποτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ.

Οι ιατρικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν πλέον οι Λίβυοι ασθενείς στα ελληνικά θεραπευτήρια διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό διάστημα. Στο ΙΑΤΡΙΚΟ Αθηνών και το ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ αντιμετωπίστηκαν πολλά βαρύτατα περιστατικά -πολυτραυματίες λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων- με τους χειρουργούς να διενεργούν επεμβάσεις υπό τις πιο κρίσιμες συνθήκες.

Πλέον οι Λίβυοι που διακομίζονται στις κλινικές είναι ασθενείς… νοσοκομειακής ρουτίνας. Παθολογικά, οφθαλμολογικά, πνευμονολογικά, ορθοπεδικά περιστατικά αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση από τους Έλληνες γιατρούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει και αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης