Όργιο παρανομιών με τις ανταλλαγές

Όργιο παρανομιών με τις ανταλλαγές

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των ορκωτών λογιστών, που κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ενισχύοντας την εκτίμηση περί οργίου παρανομιών, με πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ, τη συμβολαιογράφο Κατερίνα Πελέκη και την ηγεσία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά και μελών της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), Ιωάννης Μουρμούρας κατ

Όργιο παρανομιών με τις ανταλλαγές

Αποκαλυπτικές ήταν οι καταθέσεις των ορκωτών λογιστών, που κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ενισχύοντας την εκτίμηση περί οργίου παρανομιών, με πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ, τη συμβολαιογράφο Κατερίνα Πελέκη και την ηγεσία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, αλλά και μελών της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), Ιωάννης Μουρμούρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή χαρακτήρισε άκυρα και διάτρητα τουλάχιστον οκτώ συμβόλαια της κυρίας Πελέκη, λόγω των παράνομων αποχαρακτηρισμών, που έγιναν μεταγενέστερα των εκτιμήσεων του ΣΟΕ με μεταχρονολογημένα τοπογραφικά και άφησε αιχμές για «σημαδεμένη τράπουλα» αναφέροντας ότι η μονή ζήτησε από το ΣΟΕ το Μάρτιο του 2006 την αποτίμηση ορισμένων εκ των ακινήτων του Δημοσίου που απέκτησε αργότερα με τις ανταλλαγές.
Ο κ. Μουμούρας στάθηκε ιδιαίτερα στον αποχαρακτηρισμό 8.800 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, καθώς και στην εκτίμηση της αξίας της Βιστωνίδας.

Για την Ουρανούπολη είπε ότι αρχικά και πριν αποκτήσει την έκταση η Μονή Βατοπαιδίου στο πλαίσιο των ανταλλαγών με την ΚΕΔ, οι ορκωτοί λογιστές εκτίμησαν τη δασική έκταση με διαφορετικά τοπογραφικά, τα οποία δέχθηκε η ηγεσία της Κτηματικής Εταιρίας, και σε χαμηλή τιμή, αφού η έκταση ήταν δασική.

Στη συνέχεια όμως υπήρξε αποχαρακτηρισμός και το ακίνητο χαρακτηρίστηκε άρτιο και οικοδομήσιμο, με αποτέλεσμα να αποτιμηθεί ακριβότερα και η σημερινή του αξία ίσως ξεπερνά και τις 100 φορές την αρχική εκτίμηση του ΣΟΕ, συνιστώντας ανάλογη ζημία για το Δημόσιο. Για τον αποχαρακτηρισμό ο κ. Μουμούρας επισήμανε ως υπεύθυνο τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Κιλτίδη.

Διαφορετικά τοπογραφικά όμως υπήρξαν και σε άλλες περιπτώσεις, αφού η ΚΕΔ δέχθηκε να συνεργαστεί με ιδιώτη τοπογράφο, τον οποίο είχε διορίσει η Μονή Βατοπαιδίου και ο οποίος εμφανίζεται να συντάσσει την ίδια ημέρα διαγράμματα για τα οικόπεδα της Ουρανούπολης, της Μίκρας, της Θέρμης, της Βεγορίτιδας, του Ξηροποτάμου Χαλκιδικής, του Ακροποτάμου Καβάλας, της Καμάριζας στο Λαύριο και του Γραμματικού!
Μιλώντας για την περίπτωση του Ακροποτάμου Καβάλας, ο εκτιμητής Παύλος Κανελλάκης ανέφερε πως χρειάστηκε να ζητήσει από την ΚΕΔ δύο φορές νέο τοπογραφικό, καθώς το πρώτο προτεινόμενο ήταν παλιό και ασαφές, ενώ το δεύτερο ήταν εσφαλμένο, παρουσιάζοντας και τα 518 στρέμματα της έκτασης ως άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ 298 από αυτά ήσαν δασικά.

«Χωρίς την εκτίμηση τη δική μας δεν γίνεται συμβόλαιο -και η εκτίμησή μας θεωρώ πως ήταν σαφέστατη και δεν μπορούσε να υπάρχει παρερμηνεία» ανέφερε ο κ. Κανελλάκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα βέβαιος πως «ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κ. Γκράτσιος, ο ηγούμενος Εφραίμ, η συμβολαιογράφος κ. Πελέκη και οι δικηγόροι τους, γνώριζαν πως οι εκτάσεις που αντάλλασσαν δεν ήταν «άρτιες και οικοδομήσιμες» στο σύνολό τους».

Κλείσιμο

Στην περίπτωση του ακινήτου στο Σούλι-Γραμματικό-Μαραθώνα, ο εκτιμητής Γρηγόριος Κάτσος ανέφερε ότι το διάγραμμα που του δόθηκε δεν ανέφερε τίποτα περί αρχαιολογικού χώρου, ενώ και κάποια διαγράμματα του κοινού -μεταξύ των δύο μερών- τοπογράφου κ. Γκιάκα που χρησιμοποιήθηκαν για τα συμβόλαια, «έφεραν ημερομηνίες μετά τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης του ΣΟΕ».

Μείζον θέμα προκύπτει και με την εκτίμηση της Βιστωνίδας, καθώς η αξία της των προϊόντων της αλιείας καθορίστηκε 400 φορές μεγαλύτερη των δηλωθέντων το έτος 2005 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αποκαλύφθηκε, η ΚΕΔ δέχτηκε αναντίρρητα κάθε στοιχείο που υπέβαλε ο ηγούμενος Εφραίμ στους εκτιμητές του ΣΟΕ, φτάνοντας στο σημείο να δεχτεί την υπερκοστολόγηση της ετήσιας προσόδου της λίμνης, από περίπου 19.000 ευρώ τον χρόνο σε 8,5 εκατ. ευρώ. Το ΣΟΕ επανεκτίμησε τον Ιούνιο του 2006 μόνο το νερό της λίμνης σε 46,8 εκατ. ευρώ. Στην ιχθυοκαλλιέργεια η τιμή είναι μικρή (πολύ κάτω από 10 ευρώ), ενώ αν η τσιπούρα είναι «πελαγίσια» η τιμή εκτοξεύεται (πάνω από τα 40 ευρώ). Ο κ. Μουρμούρας αναρωτήθηκε αν η λίμνη είχε μέσα «χρυσόψαρα», ενώ η ετήσια αλιευτική παραγωγή, που ανέρχεται σήμερα στα 5 κιλά ανά στρέμμα, υπολογίστηκε από 20 έως 24 κιλά.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της για «όργιο παρανομίας» στις ανταλλαγές χαρακτηρίζοντας «έκθετους ποινικά» όσους συνέταξαν και υπέγραψαν τα συμβόλαια.
Οι βουλευτές της ΝΔ επέρριπταν ευθύνες στους εκτιμητές, θεωρώντας πως «δεν πρόβαλαν πειστικές εξηγήσεις για την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης