Έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων τη Δευτέρα

Έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων τη Δευτέρα

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, προκειμένου οι πανεπιστημιακοί να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης του νόμου για τα Πανεπιστήμια...

Έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων τη Δευτέρα
Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, προκειμένου οι πανεπιστημιακοί να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης του νόμου για τα Πανεπιστήμια, καθώς αναβλήθηκαν οι εκλογές σε τέσσερα Ιδρύματα, λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών. Επίσης αναμένεται να συζητηθούν και τα τελευταία γεγονότα της Νομικής, καθώς και η επίθεση που φαίνεται πως δέχονται από πολλές πλευρές οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίαζε για πολλές ώρες σήμερα, συζήτησε τα τελευταία γεγονότα στη Νομική. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μικρή ομάδα φοιτητών βρίσκονταν έξω από την αίθουσα και ζητούσε να καταδικασθεί από τους συγκλητικούς, η βία απ΄όπου κι αν προέρχεται, όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Σε ανακοίνωσή τους οι συγκλητικοί επισημαίνουν ομόφωνα, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που κορυφώθηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου:

«Η Σύγκλητος εμμένει στην τήρηση της νομιμότητας από όλους, καταδικάζει τις πράξεις βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται, ιδίως όταν στρέφονται εναντίον πολιτών που ασκούν νόμιμα δικαιώματα. Καταδικάζει, επίσης, τις καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών, πολύ περισσότερο, όταν ορισμένες αποτελούν δομικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης των Αθηνών. Στηρίζει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις ενέργειές του και αποδοκιμάζει τις επιθέσεις που έχει υποστεί και υφίσταται, οι οποίες είναι άδικες και ανυπόστατες, εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και υπονομεύουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στην υπουργό παιδείας Α. Διαμαντοπούλου η οποία επέκρινε τον πρύτανη ότι ήρθε σε συμφωνία με αυτούς που έκαναν κατάληψη στη Νομική:
«Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αν και εκλήθη δημοσίως από τον Πρύτανη να αποδείξει το βάσιμο των βαρύτατων κατηγοριών της κατά του προσώπου του, δεν το έπραξε, συνεπώς οφείλει να προβεί στην άμεση ανάκλησή τους. Το Πανεπιστήμιο, όπως και κατά το παρελθόν, θα προχωρήσει στις αναγκαίες και νόμιμες ενέργειες για την προστασία της περιουσίας του, τον καταλογισμό των ευθυνών και την αποκατάσταση των υλικών ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο κτήριο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών «.
Κλείσιμο
Όμως, το ΔΣ του Παρατηρητηρίου για τον Διάλογο και την έρευνα στα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα οι καθηγητές Αχ. Μητσός, Μπ. Σαββάκης, Παύλος Σούρλας και ο Ν. Αλεβιζάτος έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ματαίωσης των εκλογών στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, λόγω των αντιδράσεων φοιτητών και καθηγητών. Αναφέρθηκαν δε και στα γεγονότα της Νομικής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλέσουν ευθέως την αστυνομία στην περίπτωση της Νομικής Σχολής, ενώ οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης προετοίμαζαν το κλίμα τόσο καιρό, ώστε να γίνει κατάληψη την ημέρα των εκλογών στο Ιδρυμα και να αναβληθεί η διαδικασία.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Νίκος Αλεβιζάτος σχετικά με τα γεγονότα της Νομικής, για τα οποία τόνισε ότι «ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Αθηνών Θ. Πελεγρινης έστειλε πράγματι τρεις επιστολές προς τις αρχές που θα έπρεπε να είναι σαφέστερες αλλά και η αστυνομία από την πλευρά της έπρεπε να κάνει τη δουλειά της».

Ακόμη, ανέφερε ότι επιδείχθηκαν «ανευθυνοϋπεύθυνες στάσεις από όλες τις πλευρές, ενώ μετατίθενται οι ευθύνες από τη μία πλευρά στην άλλη».

Για το ίδιο θέμα η Βάσω Κιντή πρόσθεσε ότι υπεύθυνες για τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου είναι οι πρυτανικές του αρχές και η αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα κτίριά τους, οπότε θέλει.
Οι καθηγητές έκαναν λόγο για «κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια τις τελευταίες ημέρες με τις αναβληθείσες εκλογικές διαδικασίες, κατά τις οποίες παρεμποδίστηκε η ελευθερία έκφρασης», ενώ τόνισαν ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η αντίδραση που εκφράζεται από μερίδα πανεπιστημιακών στον νέο Νόμο είναι «μια εκβιασμένη αντίδραση με στόχο να μην αλλάξει τίποτα». Μίλησαν ακόμη για καθεστηκυίες δυνάμεις που αντιδρούν, από «αδράνεια ή και ιδιοτέλεια».
Οι ομιλητές κατηγόρησαν τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα ώστε να αναβληθούν οι εκλογές. Μάλιστα ο Νικος Αλεβιζάτος έκανε λόγο για «εκτροπή» από τον πρύτανη του Αριστοτέλειου και κλιμάκωση της έντασης του τελευταίους μήνες στο ίδρυμα από πλευράς του.
Ο Αχ. Μητσός είπε ότι σήμερα «εμποδίζονται με τη βία οι εκλογές στα πανεπιστήμια και σίγουρα υποβοηθούνται αυτοί που τις παρεμποδίζουν από πρυτανικές αρχές και καθηγητές πανεπιστημίου».

Ο Μπ. Σαββάκης πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά σ' αυτές τις ομάδες που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου με πράξεις βίας συμμετέχουν και καθηγητές και μίλησε για «ουσιαστικό θέμαδημοκρατίας».

Σχετικά με το θέμα της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο καθηγητής της Σχολής Π. Σούρλας δήλωσε ότι «είναι τερατώδες τα πανεπιστήμια να έχουν γίνει χώροι βίας και από χώροι επιχειρημάτων να μετατρέπονται σε χώρους χτυπημάτων».
Σχετικά το θέμα του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ, ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε ότι θα κριθεί στα δικαστήρια (σ.σ.και συγκεκριμένα στο ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει τα Πανεπιστήμια) και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μαζί με τέσσερις ακόμη καθηγητές έχουν παρέμβει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του Νόμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης